Rīta Panorāma

Kādas sēnes mežā šobrīd var lasīt?

Rīta Panorāma

Intervija ar Pēteri Krīgeru

Skaņdarbu apkopojums CD

Ēriks Ešenvalds: Komponējot skaņdarbu, es ļaujos jaunrades vilinājumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Komponējot skaņdarbu, es ļaujos jaunrades vilinājumam - ceļojumam, kura līkloču takas mani nemitīgi, bet pārliecinoši aizved līdz partitūras pēdējai izskaņai. Un tikai tad seko izelpa," tā par jaunrades procesu saka pasaulslavenais komponists Ēriks Ešenvalds. Viņš kopā ar diriģentu Sigvardu Kļavu uzsākuši skaņdarbu ierakstus, apkopojot tos vienā nozīmīgā albumā.

"Šī autorprogramma sastāvēs no pēdējā laikā Ērika Ešenvalda, manuprāt, veiksmīgajiem skaņdarbiem, kas ir gan korim ar orķestri, gan korim ar orķestri un solistiem, gan arī korim vienam pašam," stāsta Sigvards Kļava.

"Šī nu reiz ir tā mūzika, kurai kāda lielā atslēga nav jāmeklē kaut kādās anotācijās vai zinātniskos darbos, šī mūzika ļoti uzrunā klausītāju un, protams, arī izpildītāju," norāda diriģents.

Savukārt Ēriks Ešenvalds par kolēģi saka: "Sigvardam Kļavam ir arī komponista redzējums. Viņš spēj saskatīt kompozicionālās nianses, un man tas patīk. Kopā mēs esam kā roka ar cimdu."

"Es nekad neesmu domājis par klausītājiem - kā viņi to uztvers, es vienmēr esmu sekojis savai sirdsbalsij. Es jūtu - tas kamoliņš ritinās tādā virzienā, tādā tonalitātē, tādā kompozīciju tehnikā. Tas viss ir pakārtots, bet pamatā ir manu emociju gammas kamoliņa ritējums," pauž komponists.

"Pēc desmit gadiem es droši vien rakstīšu savādāk, jo būs citas sajūtas, būs cits briedums, būs citas durvis atvērušās, būs citi pagriezieni, es būšu kaut ko citu ieraudzījis, sajutis. Es uzticos redzējumam, domas lidojumam. Līdzko es no tā novēršos, sākas mānīšanās, melošana sev. Tas nav vajadzīgs," norāda Ēriks Ešenvalds.

Pēdējais būtiskākais komponista darbs ir multimediālā simfonija "Ziemeļu gaisma", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 27.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti