Kultūras rondo

Diskusijā izvērtē e-grāmatu bibliotēkas pirmo darba gadu

Kultūras rondo

Rīgas cirkā aplūkojama izstāde "Pasūtījums"

Rīgas Domā uz jubilejas koncertiem aicina ērģelnieces Larisa Bulava un Ilze Reine

Ērģelnieces: Rīgas Doma instruments ir mīļākais, to nevar salīdzināt ar citiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

17. janvārī ar koncertprogrammu "Benedictus" savu jubileju svinēs ilggadīga Rīgas Doma ērģelniece Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Larisa Bulava, pēc nedēļas, 24. janvārī, jubilejas koncerts “Pieskāriens” viņas skolniecei – ērģelniecei Ilzei Reinei.

"Pie Larisas mācās tikai tie, kam janvārī dzimšanas dienas. Es neesmu vienīgā," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj Ilze Reine. Kā šāda sakritība veidojusies, abas māksliniece neatklāj.

Skaidrojot, kāpēc abas mākslinieces izvēlējušās jubilejas reizē sēsties tieši pie Rīgas Doma ērģelēm, Ilze Reine atzīst, ka tas ir ne tikai dižākais un slavenākais instruments Latvijā, bet arī skanīgākais, mīļākais un skaistākais.

"Neskatoties uz to, ka pie tā instrumenta ir grūti, tomēr mīļākais," bilst Ilze Reine.

"Grūti nozīmē īsā laika posmā tikt galā ar to, ka viss atrodas kaut kādā citā pozīcijā nekā pie sava instrumenta, ka pēkšņi manuāli ir vai nu zemāk vai augstāk, pedālis arī nav tieši tāds pats, un tas viss ir tāds, kas prasa pieradumu, bet mēģinājumu laiki ir īsi, un tas ir tas, kas ir grūti. Bet skaņas kvalitāte to visu atsver."

Arī Larisa Bulava atzīst, ka mēģinājuma iespēju nav daudz, tomēr Rīgas Doma instruments ir pārāks par visiem, jo pie tā ir bijis ļoti ērti, kopš pirmo reizi piesēdusies pēc Mūzikas akadēmijās (toreiz Konservatorijas) absolvēšanas.

"Tas ir diezgan smags moments ērģelnieka dzīvē, jo katram gribas izdarīt pēc iespējas labāk, bet laiks spiež, un tas kādreiz ir ļoti nervozi," atzīst Larisa Bulava.

"Protams, ka arī man šis instruments ir pats mīļākais, bet negribu nevienu ar viņu salīdzināt. Tas ir tomēr instrumentu instruments."

Jubilejas koncertam Larisa Bulava izvēlējusies Baha, Guno, Garūtas, Einfeldes un Mesiāna mūziku.

"Es izvēlējos sākumā Baha Prelūdiju un fūgu mi minorā. To izvēlējos, pirmkārt, tāpēc, ka es viņu ļoti mīlu, un, otrkārt, tāpēc, ka tās man ir tādas ļoti siltas atmiņas par manu profesoru Nikolaju Vanadziņu, ar kuru strādāju pie šī gabala, beidzot akadēmiju, un arī spēlēju pirmajā solokoncertā Domā," stāsta Larisa Bulava.

Šo skaņdarbu viņa dēvē par vienu no saviem mūža skaņdarbiem, kurš mūziķei daudz nozīmē, un ikreiz, kad viņa pie tā atgriežas, atrod ko jaunu tajā. Tāpat Larisa Bulava atzīst, ka daudz viņai nozīmē arī Maijas Einfeldes mūzika.

"Man Maija ir ļoti tuva ar savu emocionālo pasauli, patiesīgumu, kā viņa šīs savas emocijas izpauž mūzikā. (..) Es viņai ticu visam, ko viņa pasaka mūzikā.

Tas ir smeldzīgi, tas ir skarbi, bet tas ir īsti," atzīst Larisa Bulava.

No Maijas Einfeldes darbiem izraudzīts "Ave Maria" un "Benedictus", ko komponiste rakstījusi Larisai Bulavai un flautistei Ilonai Mejai, bet šajā koncertā ar ērģelnieci kopā to atskaņos Dita Krenberga.

Savukārt Ilzes Reines koncertprogrammā lielu daļu aizņems latviešu mūzika un tieši skaņdarbi, kuru tapšanu pati mūziķe ir iniciējusi un pie kuriem gribas atgriezties.

"Spēlēšu kopā ar trompetistu Jāni Porieti, skanēs Renātes Stivriņas skaņdarbs "Gaviles", kurā nedaudz intonatīvi var nojaust dziesmiņu "Happy Birthday", tas būs koncerta noslēgumā. Ar Jāni spēlēšu arī Dzintras Kurmes-Gedrovicas "Quo vadis", tas būs tāds arī ļoti interesants skaņdarbs, ritmiski aktīvs," atklāj Ilze Reine.

Savukārt koncerta lirisko pusi veido Jāņa Ķirša miniatūru cikls "Ilgu nakts".

"Tas gan oriģinālā ir komponēts kontrtenoram, bet man ir žēl, ka šī brīnišķīgā mūzika paliek tikai tik ierobežotam izpildītāju lokam, ka mēs riskēsim to atskaņot kopā ar Jāni Kurševu kā dziedātāju un čellistu Aināru Paukšēnu.

Tā būs tāda uzdrīkstēšanās mazliet izmainīt komponista ieceri, cerot, ka tas pavērs plašāku skanējumu šim ciklam," atzīst Ilze Reine.

Savukārt Baha "Brandenburgas koncertu" viņa atskaņos duetā ar ar savu dzīvesbiedru – ērģelnieku Aigaru Reini.

Ilzes Reines jubilejas koncerts skanēs Rīgas Domā 24. janvārī, Larisas Bulavas – 17. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti