Ērģeļmūzikas koncertā vāks ziedojumus jaunām mācību ērģelēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ērģeļmūzikas meistari un studenti sniegs vairāku stundu koncertu - maratonu, lai vāktu ziedojumus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jauno mācību ērģeļu tapšanai.

Akadēmijas beidzēji līdz šim gatavojas eksāmeniem nepilnīgi, jo nav iespējas muzicēt uz lielākām ērģelēm - kā Rīgas Domā. Ērģeles pirmo reizi pēckara periodā tiek būvētas Latvijā - Ugāles ērģeļbūves darbnīcā meistara Jāņa Kalniņa vadībā.

Rīgas Domu nedēļas nogalē piepildīs ērģeļmūzikas skaņas četru stundu maratonkoncertā, kas veltīts ziedojumu vākšanai Jāzepa Vītola mūzikas akadēmijas trīsmanuāļu ērģeļu būvei. Koncertā apvienojušies Latvijas izcilākie pieredzējušie ērģelnieki, kā arī pašreizējie Ērģeļu klases studenti, kas aptuveni desmit minūtēs katrs atskaņos izvēlēto repertuāru. Ērģelniece Vita Kalnciema stāsta, ka koncerts ērģelniekus saliedē.

"Koncertprogramma katram no šīs dienas četriem koncertiem ir sastādīta tā, lai tā būtu maksimāli daudzveidīga vienā koncertā - gan pieredzējušie ērģelnieki, gan studenti, un būs gan Bahs, gan latviešu mūzika, gan Rietumeiropas ērģeļu mūzika. Es ceru, ka līdz gada beigām instruments būs gatavs un uz Ziemassvētkiem tam vajadzētu jau akadēmijā skanēt,” saka Kalnciema.

Viņa norāda, ka pēdējās lielās ērģeles jaunas Latvijā iebūvēja tikai 1937.gadā - Universitātes aulā, bet akadēmijā mazāks instruments atrodas kopš 70 gadiem.

Ērģelnieks Tālivaldis Deksnis atklāj, ka savā priekšnesumā atskaņos arī kādus šī gada lieljubilāra Jāzepa Vītola klavierdarbus ērģeļu izpildījumā. Skaidrojot ērģeļu klases ikdienu, profesors arī norāda, ka šobrīd jaunie ērģelnieki ir ierobežoti, jo jāspēlē uz vēsturiskā, bet pieticīgā akadēmijas instrumenta.

„Zīmīgākais, ka šim jaunajam instrumentam ir trīs roku klaviatūras. Līdz šim tik liela instrumenta akadēmijā nav bijis un, spēlējot romantisko mūziku, ļoti noder iemaņas, izmantojot tieši trīs, četras klaviatūras, lai sagatavotu repertuāru beigšanas eksāmenam, kas notiek Doma baznīcā. Tāpēc instruments tiek būvēts, lai studentiem būtu pieredze rīkoties pie lielākiem instrumentiem. Bet klausītājiem koncertā būs reta iespēja dzirdēt tik daudz ērģelnieku vienkopus, tā sakot, stafetes kārtībā,” saka Deksnis.

Lai milzīgo instrumentu pabeigtu, vēl nepieciešams savākt 21 000 latu. Tiesa gan ērģeles jau šobrīd top tepat Ugāles darbnīcā pie pieciem latviešu meistariem, kas iegrimuši instrumenta skaņu pasaulē. Cik tālu pavirzījušies darbi vairāk stāsta galvenais ērģeļbūves meistars Jānis Kļaviņš:

„Izgatavots ir ērģeļu korpuss un lielākā daļa stabuļu, nu un pašlaik ķersimies pie spēles galda, tā ir sarežģīta lieta, kas prasa rūpīgu un precīzu darbu. Instrumenta prospekts izgatavots 19.gadsimta beigu stilā, jo gan ārējam izskatam, gan skanējumam jāatbilst.”

Labdarības koncerts Rīgas Domā noritēs sestdien no pulksten četriem līdz desmitiem vakarā, kopumā piedaloties 22 ērģelniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti