Ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi» šogad veltīts duetiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien, 15. oktobrī, Latgales vēstniecībā "Gors" sāksies otrais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”, kura mākslinieciskā vadītāja ir pasaulē pazīstamā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna. Šī gada festivāla muzikālo koncertu pamatā ir dueta forma, bet festivāla centrā turpina būt koncertērģelnieks. Atklāšanas koncertā kopīgā koncertprogrammā saspēlēsies ērģelnieks un pianists jeb, kā smej festivāla mākslinieciskā vadītāja, piecas klaviatūras un četras rokas.

Festivāla programmā šogad piedzīvojami pieci notikumi – divi koncerti, zinātniskais teātris, sarunu vakars un jaunuzvedums, kuros tiks atklāts šī gada tematiskais motīvs – “divatā”, “divi”, “duo”.

Atklāšanas koncertā 15. oktobrī Jūliusa Roibkes, Sezāra Franka, Žana Langlē un Nadži Hakima skaņdarbus izspēlēs pati Iveta Apkalna un pianists Juris Žvikovs, bet, pateicoties neparastajam un reti sastopamajam instrumentu sastāvam – ērģeles un klavieres, vairāki koncertā atskaņotie darbi būs pirmatskaņojumi Latvijā.

Svētdien, 16. oktobrī, Latvijā viesosies divi Francijas ērģelnieki – Libānā dzimušais, šobrīd Francijā dzīvojošais ērģelnieks, komponists, ērģeļspēles skolotājs Nadži Hakims un franču ērģelniece, komponiste Marija Bernadete Djuforse, kuru izpildījumā skanēs arī Hakima cikls diviem ērģelniekiem “Apustuļi”.

21. oktobrī Latgales vēstniecība "Gors" aicina uz jaunu koncertuzvedumu “Ja es būtu”, kura pamatā ir itāļu rakstnieka Džanni Rodāri grāmata “Pasakas pa telefonu”. Koncertuzveduma stāstu veido Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas (JIRMV) Mūzikas skolas audzēkņi, ērģelniece Iveta Apkalna, aktieris Aldis Leidums, režisore Māra Zaļaiskalns, telpas un tērpu radītāja Ināra Apele, muzikālā konsultante Ilona Rupaine un gaismu režisors Ervīns Šaicāns.

Ērģeļmūzikas festivāla muzikālos notikumus šogad papildinās arī pasākums bērniem un sarunu vakars. 17. oktobrī festivāla centrālo “duo” tēmu, kuru interaktīvā šovā atklās arī zinātniskā teātra Laboratorium.lv eksperimentu meistari, bet 18. oktobrī ikviens interesents tiek aicināts uz draudzīgu sarunu vakaru ar Ivetu Apkalnu, lai klausītos stāstus par ērģelnieka būšanu un iedvesmas avotiem.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, atklājot pasaules radīšanas brīnumu ērģeļu saspēlē ar orķestri, laikmetīgo deju un Raiņa jubilejas gadu. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu "Johannus Eclessia" iegāde 2014. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti