Ērģeles, orķestris un Bahs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

11. augustā Rīgas Domā aizsāksies minicikls „J. S. Bahs - skaņas un refleksijas”, ko rīko Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga”. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt Johana Sebastiāna Baha mūziku gan ērģeļu oriģinālā skanējumā, gan pārlikumos orķestrim, pavēstīja, PPO „Rīga” mārketinga speciāliste Linda Ausēja.

Koncertu vainagos itāļu komponista Džirolamo Derako skaņdarbs „Astrolabio”, kas sacerēts ar moto „izjūti Bahu, turpini Bahu, debatē ar Bahu!”. Orķestri „Rīga” koncertā vadīs diriģents Guntis Kuzma, ērģeļu solo - Ilze Reine.

Viena no pūtēju orķestra „Rīga” darbības iezīmēm ir nemitīga repertuāra paplašināšana un jaunu skaņdarbu rosināšana. Tā 2013. gadā latviešu komponistam Vilnim Šmīdbergam tika pasūtīts apjomīgs darbs – aranžēt J. S. Baha pasaulslaveno Klavierkoncertu d-moll pūtēju orķestrim bez klavierēm. Aranžējumā stīgu orķestra krāsas nomainītas ar koka pūšaminstrumentu individuālajiem tembriem, solo melodijas spēlē gan saksofons, gan izmantotas instrumentu grupu saspēles, skanējumu papildina gaumīgi izvēlēti sitaminstrumenti. Līdzās šim skaņdarbam, kas ir orķestra „Rīga” īpašais repertuārs, tiks atskaņots arī pasaulē populārs amerikāņu komponista Rolanda L. Mēlmana aranžējums J. S. Baha Prelūdijai un fūgai B-Dur.

Rīgas Doma ērģeles ir īpaši piemērotas Baha mūzikas skanējumam – tās ir bagātas ar reģistriem un tembru iespējām. Ērģelniece Ilze Reine koncertam izvēlējusies J. S. Baha 1708. gadā sacerēto Prelūdiju un fūgu E-Dur, kas attiecas uz komponista agrīnās daiļrades periodu. Dzīves nogalē Bahs izveidoja krājumu „18 korāļi”, jeb „Leipcigas korāļi”. Tajā apkopotas  astoņpadsmit dažādos laika posmos tapušas korāļprelūdijas, kuras pats meistars vēlējies saglabāt un izdot. No šī krājuma Ilzes Reines sniegumā skanēs korāļprelūdija „Pie Bābeles upēm” (An Wasserfluessen Babylon).

Itāļu komponista Džirolamo Derako vārds Latvijas publikai kļuva zināms 2014. gada pavasarī, kad komponista skaņdarbs „Astrolabio” tika izvirzīts Starptautiskā komponistu konkursa „WINDSTREAM 2014”  finālam, ieguva otro prēmiju un orķestra mūziķu simpātiju balvu. Komponists izglītojies Bokerīni Mūzikas institūtā Lukā (Itālijā) pie Pjetro Rigaci, šobrīd vada ansambli „Etymos Ensemble”, ar kuru aktīvi koncertē visā pasaulē. Rakstīt skaņdarbu „Astrolabio” Dž. Derako iedvesmoja fakts, ka 1977. gadā kosmosā palaistajā kosmiskajā aparātā Voyager 1, kas paredzēts Saules sistēmas ārējo planētu pētīšanai, atradās zelta disks ar fonogrāfiski ierakstītiem attēliem un skaņu, kuri izvēlēti tā, lai attēlotu dzīvības un kultūras dažādību uz Zemes. Šajā diskā iekļauts arī J. S. Baha skaņdarbs no „Labi temperētā klavesīna” – Prelūdija un fūga C-Dur. Skaņdarbā „Astrolabio” komponists ir attēlojis gan Voyager I pacelšanos no zemes, gan mēģinājis radīt lidojuma sajūtu un citējis minēto Baha mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti