Diena sākusies

GORS svin pirmos piecus! Studijā Diāna Zirniņa un Ilona Rupaine

Diena sākusies

Baltijas festivāls Orsē muzejā! Saruna ar muzeja mūzikas programmu vadītāju Sandru Bernāru

Pirms 80. jubilejas koncerta "Klasikas" studijā - trompetists Zigurds Linde

Enerģiskais džezmenis Linde 80 gadu jubilejā dāvās klausītājiem koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

7. maijā, dienu pirms savas astoņdesmitās dzimšanas dienas, ievērojamais trompetists, ilggadējais Latvijas Radio bigbenda mūziķis un nošu bibliotekārs, tagadējais "Mirāžas džeza orķestra" dalībnieks Zigurds Linde klausītājiem dāvās lielisku koncertu, kurā aicinājis piedalīties tos, ar kuriem dzīvē un mūzikā sapasot vislabāk.

"Esmu bezgala laimīgs, ka savus astoņdesmit varu svinēt lielajā Radio studijā, kur pavadīts viss mūžs un kur joprojām tiekamies, spēlējam un rādām, ko mākam," saka jubilārs. Koncerta tiešraidi piedāvās Latvijas Radio 3 "Klasika".

"Kad man saka – tu spēlē? Saku – nē, es pūšu,” smej Linde, kuram ar Radiomājas lielo studiju saistītas sirsnīgas atmiņas veselu sešdesmit gadu garumā. "Pirms ierakstiem esam mēģinājuši gan pagrabā, gan bēniņos, kur Sarkanais stūrītis, kas ar laiku pārtapa par zaļo. Bija patīkami to visu darīt, jo tūlīt sāksies īstais ieraksts.”

Pats Linde, protams, savulaik spēlējis gan Radio orķestrī, gan slavenajā Rīgas estrādes orķestrī(REO):

"Bija šausmīgi grūti, bet ļoti patīkami kopā ar REO braukāt apkārt, pabūt visās pasaules valstīs."

Taču apvienot to visu ar Konservatoriju būtu bijis grūti. "Kad Ringolds Ore aicināja spēlēt Radio orķestrī, teicu tā: ja pieņems mani Konservatorijā, tad nākšu," atminas meistars, kurš savā radošajā mūžā muzicējis neskaitāmos ansambļos un orķestros. Spēlēts arī deju orķestrī "Kaija" un restorānā "Maskava", pat džeza orķestrī "RIO", Ivara Mazura vadītajā džeza orķestrī kultūras namā "Draudzība", R. Paula vadītajā Darba rezervju kultūras nama džeza orķestrī, restorānā "Jūras pērle", un 30 gadi aizvadīti Latvijas radio un TV estrādes un vieglās mūzikas orķestra rindās.

No volejbola pie trompetes

Mūzika mazajam Zigurdam iepatikusies jau agrā bērnībā. Mammas tēvs bijis baznīcas ērģelnieks. "Vēl tagad atceros, kā pēc vectēva nāves mamma ar zirgu un ragavās brauca uz Rīgu, lai ērģelītes pārvestu uz Neretu. Tās vēl šodien sveikas un veselas. Pa vakariem mamma Dieva dziesmas spēlēja, mēs abi ar brāli klausījāmies. Mammas papam bija arī maza blokflautiņa: kāpu uz malkas šķūņa un pūtu,” atminas jubilārs. Trešais cilvēks bērnības mājās bijis milicis, kuram savukārt bijis akordeons... Taču ar trompeti viņš iepazinies tad, kad uz Neretu par dzelzceļa stacijas priekšnieku atnācis vīrs, kurš sācis vākt mūziķus kopā, lai dibinātu pūtēju orķestri, kurā bijis ap trīsdesmit cilvēku. "Tolaik republikas izlasē spēlēju volejbolu, taču profesionālajam sportam augums bija par mazu..."

Tieši tāpēc izvēlējies mūzikas ceļu. Dārziņskola zēnu izbrāķējusi, jo trūcis muzikālo pamatu, taču Mediņskola jauno censoni ņēmusi pretī atplestām rokām. "Toreiz Mediņskolas direktors bija Filips Šveiniks, tas pats, kurš vadīja Filharmoniju.

Viņš man prasa – esi komjaunietis? Atbildu – jā! Ar sportu nodarbojies? Jā, spēlēju izlasē. Sniedz iekšā dokumentus!

Jo mūzikas zināšanas nebija tik svarīgas – galvenais, lai būtu ideoloģiski pareizs un labā fiziskā formā. Lai trompeti spēlētu, tādam jābūt. Tā tiku mūzikas skolā,” stāsta mūziķis.

Koncertā – mīļi cilvēki, bet banketa nebūs

Savā jubilejas koncertā, ko vadīs muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, jubilārs vēlējies redzēt cilvēkus, ar kuriem pēc iespējas ilgāk darbojies kopā. "Tie ir mīļie, tuvie cilvēki, ar kuriem mums sapas,” saka jubilārs. "Gribētos, lai skan tā – ne stipri sliktāk kā pirms piecdesmit gadiem.”

Gaviļnieka aicināti, savus priekšnesumus sniegs solisti – dziedātāji Inga Bērziņa, Olga Pīrāgs, Andris Ērglis, Laimis Rācenājs, Andris Daņiļenko, Normunds Rutulis un Valters Gleške, kā arī instrumentālisti Raivo Stašāns, Zintis Žvarts. Muzicēs Laura Amantova vadītais "Mirāžas džeza orķestris", un, protams, skanēs paša Zigurda Lindes trompete.

"Nekādā goda vietā šajā vakarā nebūšu – turpat blakus mūziķiem vien sēdēšu un spēlēšu līdzi. Sava nošu partija priekšā. Centos parādīt visu, ar ko dzīvē saskāros. Tur ir gan liriski gabali, gan diksilenda repertuārs."

Tā gan: vēl aizvien meistars trenējas ik dienu. "Lieku surdīnes, klusinātājus. Vienīgā un labākā vieta – Radio māja. Ieeju savā pagrabiņā, kur skenēju nošu repertuāru, un ik pa laikam pušu. Ja pārāk daudz spēlēsi, lūpas var pārspēlēt, un nenāks ārā ne skaņa. Taču viena izlaista diena – tas ir neatgriezeniski. Dēls un sieviņa saka, ka reiz taču pietiekot, taču atbildu, ka nevaru aiziet,” saka jubilārs, kurš vēl aizvien muzicē Ogres, Jūrmalas un Siguldas pūtēju orķestrī. Jo ar dažiem "Mirāžas" koncertiem gadā nepietiek, lai gūtu gandarījumu un rastu morālo stimulu jeb radošo motivāciju.

"Ja veselība būs, mūzika arī būs – tad trompete arī skanēs," teic enerģiskais gaviļnieks.

Mūziķu pulku kuplinās arī gaviļnieka dēls Edgars Linde kopā ar vīru dubultkvartetu jeb VDK "Daile".  "Edgars teica – vienu dziesmu mēs tev nodziedāsim! Jo tūlīt arī jāskrien tālāk. Tā ir mūzika, ko vairs neviens nedzied un nespēlē. Ļoti skaisti!”

Gaviļnieks gan smaidot pabrīdina, ka nekāda banketa pēc koncerta nebūšot. Mūzika, un viss! Tā esot lielākā dāvana – koncerts un draugu kopā sanākšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti