Kultūras ziņas

Agnese Kaupere atklāj personālizstādi Liepājā

Kultūras ziņas

Rīgas kinostudijā uzņem filmu "Grāmata par visu"

"DakhaBrakha" no Ukrainas uzstājas Mežaparkā

Emocionāli un uzlādējoši – Mežaparku pieskandina ukraiņu grupa «DakhaBrakha»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceturtdienas, 25. augusta, vakarā spilgtā un jaudīgā ukraiņu etno un pasaules mūzikas grupa "DakhaBrakha" Baltijas tūres koncertā pieskandināja Mežaparka Lielo estrādi.

Kopš kara sākuma mūziķu kvartets ceļo pa pasauli kā brīvības vēstneši. Latvijā viņi uzstājušies jau vairākkārt festivālos "Porta" un "Komēta" un ieguvuši lielu fanu pulku.

Tā kā viņu uzstāšanās notika zīmīgā dienā, kad Pārdaugavā tika demontēts padomju režīmu slavinošais piemineklis, un koncerta noslēgumā uz skatuves kāpa arī grupa "Tautumeitas" un dziedātājs Ralfs Eilands, kurš šobrīd vada ziedojumu akciju bezpilota kaujas lidaparāta "Bayraktar" iegādei karavīriem Ukrainā, koncerta gaisotne izvērtās īpaši emocionāla un uzlādējoša.

Mūziķu apvienība no Kijivas sevi dēvē par "brīvās Ukrainas vēstniekiem", jau pirms vairākiem gadiem viņu koncertos ieskanējās aicinājumi – apturēt Putinu un izbeigt karu.

Grupas dalībnieks Marko Halanevičs uzsvēra: "Ir ļoti svarīgi nodot vēstījumu, lai visa civilizētā pasaule mūs sadzird, apvienojas ar mums. Vieni mēs nekad nevarētu stāties pretī tik lielam ļaunumam. Mūsu koncerti šobrīd ir kļuvuši vairāk politiski, bet tie kļuvuši arī emocionālāki aktuālās situācijas dēļ. Mēs darām nozīmīgu lietu, nesot šo ziņu civilizētajai pasaulei."

"Pirmie koncerti pēc kara sākuma bija ļoti grūti, grūtākie koncerti mūsu mūžā. Bet tad mēs sapratām tā jēgu un mērķi – palīdzēt mūsu armijai, palīdzēt brīvprātīgajiem, mūsu cilvēkiem, vākt naudu un izplatīt mūsu kultūru.

Mēs sapratām, ka tas ir ļoti, ļoti svarīgi, un kļuva vieglāk," norādīja grupas dalībniece Ņina Garenecka.

Kvarteta nosaukums "DakhaBrakha" senajā ukraiņu valodā nozīmē "dot/ņemt". 2004. gadā Kijivas Mūsdienu mākslas centrā "Dakh" to dibināja avangarda teātra direktors Vladislavs Troiskijs. Grupas priekšnesumi vienmēr tiek papildināti ar skatuviskiem efektiem – īpašiem tērpiem, videoekrāniem, uz kuriem šoreiz daudz kara ainu, un dziesmās arī veltījumi dzimtenes aizstāvjiem.

"Kultūras ziņas" uzklausīja sanākušo sajūtas un iespaidus:

Koncerta apmeklētājs, psihoterapeits Māris Siliņš: "Es esmu sens fans, vēl ilgi pirms kara, tā ka es teiktu: es piederu "DakhaBrakha" fanu pulkam, un, es domāju, tā vēsts, tā jauda, kas ir tai grupai, tagad to jaudu var redzēt ļoti lielā mērogā caur to, kas notiek Ukrainā. Es domāju, ja krievi būtu klausījušies "DakhaBrakha", viņi nekad nebūtu pieļāvuši to kļūdu, ka viņiem izdosies "blickrīgs"."

Koncerta apmeklētāja, dzejniece Agnese Krivade: "Man personiski tā ir lieta, kas saistīta ar saknēm, ar to visu labo, ko nozīmē būt šajā reģionā, un vēsturiskā atmiņa, un tas viss, kas pulsē mūsu asinīs. Un kaut kādā ziņā svarīgi par to, ka ukraiņi ir nācija, tā ir atsevišķa tauta, ka tā ir vissvarīgākā vēsts, ko šīs grupas negaidītā, bet brīnišķīgā popularitāte arī nes. Savā ziņā tas ir aktīvisms, kas šeit notiek, tā nav tikai izklaide."

Koncerta apmeklētājs, interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners: "Katra saskarsme ar Ukrainas kultūru mums atgādina par to, kas notiek. Mēs esam par to ikdienā lielā mērā tā kā aizmirsuši, mēs esam aizmirsuši par karu, un tā ir tā lieta, par ko vajadzētu domāt, cik vien iespējams bieži, bet, no otras puses, tas spēks un jauda, tas viņu patiešām nacionālais spēcīgums un emocionalitāte tajā mūzikā ir tiešā veidā klātesoša, un tas ir skaists piedzīvojums. Un atnākt uz koncertu arī ir solidaritātes žests, ne tikai fanošana, bet šajā gadījumā arī fanošana."

Koncerta apmeklētāja Zane Zābere: "Aizkustinošs koncerts, pēc tam arī ir diezgan grūti kaut ko komentēt, jo tas ir par kopābūšanu. Un var redzēt – tiem cilvēkiem tas daudz nozīmē."

Koncerta apmeklētāja Vita Gurtiņa par emocijām: "Uz asaru viļņa un laimes par to, ka šodien notika tur, kur mēs zinām, kas notika, es apraudājos, skatoties to procesu, un šis ir vienkārši drosmīgi cilvēki, kas ar savu kultūru parāda to, cik viņi ir spēcīgi, un šajā vietā, man liekas, mēs visi jūtam to spēku. Tas ir brīnišķīgi, ko šie mākslinieki dara un cik spēcīga ir ukraiņu tauta, un mēs esam visi ar viņiem, es domāju, ka viņi noteikti uzvarēs."

Koncerta noslēgumā ukraiņu mūziķi uz skatuves kāpa kopā ar latviešu mūziķiem – dziedātāju Ralfu Eilandu un grupu "Tautumeitas".

"Mūzika dara brīnumus, tas ir skaidrs, to mēs jūtam un piedzīvojam katru reizi, kad kāpjam uz skatuves, bet to sajūtu – dziedāt kopā ar ukraiņu grupu, kas pirmām kārtām jau ir mūsu tāda parauggrupa un elks jau no mūsu grupas rašanās sākumiem, un šobrīd arī dziedāt ukraiņu valodā un just tādu emocionālo slogu, ko mēs esam piedzīvojuši pēdējā pusgada garumā, tas tiešām ir neaprakstāmi. Tas ir neaprakstāmi īpaši, un mums, protams, ir milzīgs pagodinājums, ka mēs varējām to šovakar darīt kopā ar viņiem," sacīja grupas "Tautumeitas" vadītāja Asnate Rancāne.

"Etnomūzikā ļoti, kad dzied tautasdziesmas, tur izvibrējas visas senču balsis, un tad, kad divas kultūras arī satiekas, šķiet tāda kultūru savienība un ļoti dziļi paņem mūs pašas un visus tos, kas dzird un klausās," piebilda grupas "Tautumeitas" dalībniece Aurēlija Rancāne.

Savukārt dziedātājs Ralfs Eilands atzīmēja: "Vispār ļoti zīmīgas dienas. Vakar biju Ukrainas vēstniecībā, kur ar vēstnieku runāju par bairaktaru, un tieši vēstniecības darbinieki teica, ka šis ir īstais brīdis, lai mēs parādītu savu nostāju, savu mugurkaulu. Un tieši šodien ir zīmīgs brīdis, kad krīt piemineklis, un vakarā mēs esam šeit. Ir milzīgs gods, milzīgs prieks. Un vēl mūsējie uzvar sportā, es nezinu, ko vēl var vēlēties? Lai tikai karš beidzas ātrāk! Tas siltums ir sajūtams un pateicības vārdi visos virzienos."

Pasaules tūre grupai "DakhaBrahka" turpinās – jau sestdien viņi uzstāsies Tallinā, bet septembrī dosies uz Lielbritāniju un ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti