Kultūras ziņas

Aktrisei Ausmai Kantānei – 80

Kultūras ziņas

Liepāja – "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" kandidāte

Sibēliusa Sestā un Dārziņa "Melanholiskais valsis"

Emīls Dārziņš satiek Žanu Sibēliusu – Nacionālais simfoniskais orķestris iepazīstina ar komponistu daiļradi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau septiņus gadus Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris multimediālā programmā klausītājus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem. Šonedēļ kopā ar mūziķi un stāstnieku Goran Gora tā vēstīs par mūsu klasiķa Emīla Dārziņa un viņa somu kolēģa Žana Sibēliusa dzīvi un skaņdarbiem. Pie diriģenta pults – soms Tāvi Oravo.

Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris mēģina somu klasiķa Žana Sibēliusa Sesto simfoniju. Tā izskanēs tiešraides koncertā "Simfoniskais hits ar Goran Gora. Sibēliusa Sestā un Dārziņa "Melanholiskais valsis"". Latvijas mūzikas vēsturē Sibeliusu bieži min līdzās Dārziņa vārdam, analizējot gan līdzīgo, gan atšķirīgo viņu daiļradē.

Koncerta diriģents Tāvi Oramo skaidro: "Viņi bija visnotaļ eiropeiska stila komponisti. Tāpat kā krievu autori. Piemēram, Čaikovskis. Abu šo komponistu darbi iemieso laikmetu. Sibeliusam gan bija ilgāka karjera, tāpēc viņš varēja attīstīt savu stilu, kas Dārziņam diemžēl nebija iespējams."

Bez "Melanholiskā valša" un Sibeliusa Sestās simfonijas tiešraides programmā rīt izskanēs arī Sibeliusa poēma "Tuonelas gulbis". Tieši šī skaņdarba kopēšanu pārmeta Dārziņam, kā rezultātā viņš savu simfonisko darbu "Vientuļā priede" sadedzināja.

Atskaņojot šo divu autoru skaņdarbus, pie Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults stājas somu diriģents Tāvi Oramo. Šī ir pirmā sadarbības pieredze ar mūsu orķestri. Savukārt Somijā viņš ir diriģējis vadošos valsts akadēmiskās mūzikas kolektīvus, un tāpat ir pazīstams gan kā tenors, gan kā elektroniskās mūzikas komponists un izpildītājs.

"Vēsturiski daudzi diriģenti reizē ir arī komponisti un mūziķi. Man ir svarīgi dzīvē saglabāt abas šīs perspektīvas. Diriģēšana ir brīnišķīga manas dzīves pamatnodarbe, bet ir ļoti labi pabūt arī citās lomās," saka Oramo.

Programmas muzikālo daļu pavadīs mūziķa Goran Gora stāstījums par Dārziņa un Sibeliusa daiļradi.

Koncerta tiešraidi ceturtdien, 11. novembrī, no pulksten 19.00 līdz 20.00 bez maksas būs iespēja skatīties LNSO mājaslapā un "YouTube" kontā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti