Kultūras ziņas

Britu izlūkdienesta birojs Vecrīgas sirdī

Kultūras ziņas

Atklāta izstāde "Oto Bongs. Krājējs"

Elīna Garanča un "Vīnes filharmoniķi"

Elīna Garanča: Māleru neviens nespēlē labāk kā Vīnes filharmoniķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Rīgas festivāla” noslēguma koncertā Dzintaru koncertzālē uz skatuves satikās divi akadēmiskās mūzikas smagsvari – orķestris “Vīnes filharmoniķi” un latviešu mecosoprāns Elīna Garanča.

Viņu izpildījumā skanēja komponista, “Vīnes filharmoniķu” kādreizējā diriģenta Gustava Mālera vēlīnā romantisma dziesmas.

Elīnas Garančas koncerts dzimtenē allaž ir ļoti īpašs notikums, kādu Jūrmala pēdējo reizi piedzīvoja pērnvasar. “Rīgas festivāla” noslēgumā mājas publikai opermūzikas dīvu bija iespēja redzēt uz vienas skatuves ar Eiropas klasiskās mūzikas simbolu – “Vīnes filharmoniķiem”.

“Katru reizi atgriežoties un jo īpaši atgriežoties ar jaunu repertuāru, tā ir tāda atkal priekšā stādīšanās, parādīt kaut kādu jaunu ampluā,” pastāstīja operas dīva Elīna Garanča. “Un, tā kā es līdz šim patiesībā ļoti maz esmu dziedājusi tieši orķestra repertuāru, kas attiecas uz dziesmām, un Mālers vispār ir ļoti īpašs. Mālers un "Vīnes filharmoniķi" ir vēl īpašāki, līdz ar to man ir ārkārtīgs gods, ka tādā salikumā es varu uzstāties Latvijas publikas priekšā un piedāvāt kaut ko līdz šim ne tik bieži dzirdētu no manas puses.”

Skaņraža, kādreizējā "Vīnes filharmoniķu" diriģenta Gustava Mālera dziesmas ar Frīdriha Rikerta dzeju izskanēja, orķestrim izsekojot Venecuēlā dzimušā diriģenta Rafaela Pajares zižļa kustībām. Harismātiskais mūziķis tiek uzskatīts arī par vienu no labākajiem jaunajiem diriģentiem pasaulē.

“Mēs vienmēr skatāmies tiešās televīzijas pārraides, un te tikpat kā var aptaustīt,” savos iespaidos par koncertu dalījās tā apmeklētājs, rakstnieks Ēriks Hānbergs. “Nevarētu to raksturot kā izbrīnu, bet kā tādu kārtējo satuvināšanos – ka tie cilvēki ir izkāpuši no ekrāna uzrunāt mūs un mēs esam vienā tādā ģimeniskā saimē.”

“Man liekas, ka Māleru neviens nespēlē labāk kā "Vīnes filharmoniķi" tieši šī fakta dēļ, ka Mālers pats tur ir bijis klāt,” teica Garanča. “Un es uzskatu, ka tiešām Štrauss, Mālers un zināmā mērā Mocarts un Bēthovens kaut kā tik ļoti piestāv, jo viņiem ir tāds saucamais “Schmelz” – slīdoši, maigi, pārbraucošs, un man liekas, ka šai mūzikai tas ir vienkārši nepieciešams, un tas ir viņiem asinīs.”

“Katram no šiem lieliskajiem pasaules orķestriem ir savs skanējums, piegājiens mūzikai un sava iekšējā temperatūra.

Un ir ārkārtīgi jauki tāpēc, ka tie cilvēki mani pazīst faktiski no 2003. gada, kad es pirmoreiz dziedāju Vīnē un Vīnes operā, un kopš tā laika tā sadarbība ir vienmēr atkārtojusies. Ir ārkārtīgi jauki satikt cilvēkus, kurus es pazinu toreiz, kuri mani pazina toreiz, ja kādreiz es biju jaunā dziedātāja, tad tagad mēs esam vienlīdzīgi mākslinieki. Un tu jūti to, kā viņi tevi uzņem un kā viņi grib tev palīdzēt, atbalstīt, sniegt visu to, kas viņiem ir pieejams. Es vienmēr saku – dziedātājs ir kā maza pūciņa uz tāda lidojošā paklāja orķestra priekšā. Un viņi lieliski šo iespēju piedāvā,” pastāstīja dīva. 

“Es braucu visu to ceļu no Austrālijas, lai dzirdētu Elīnu Garanču,” atklāja koncerta apmeklētājs Andrejs Andersons. “Vienu no visbrīnišķīgākajām operdziedātājām pasaulē. Jā, man viņa ārkārtīgi patīk.”

Prieku pauda arī koncerta apmeklētāja Velga Hānberga: “Prieks par cilvēku, ka Elīna ir tik daudz sasniegusi, un par jebkuru Latvijas cilvēku, kuram ir iespēja muzicēt pasaulē un pie mums. Man Elīna ir speciāls cilvēks, jo manai māsai mamma bija kursa biedrene konservatorijā.”

Par koncerta apmeklējumu prieku pauda arī Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas to apmeklēja kopā ar kungu: “Mēs esam ar Imantu ārkārtīgi viņas apbrīnotāji, un to es arī viņai teicu. Mēs neesam gluži no tiem, kas viņai pa visu pasauli braukā līdzi, jo vienkārši ir arī citas saistības un pienākumi, bet katrā ziņā sekojam līdzi viņas sekmēm un sasniegumiem. Un tas ir ārkārtīgs prieks un gods ar viņu personīgi tikties.”

Koncerta apmeklētājs un rakstnieks Pauls Bankovskis uzsvēra, ka lepojas ar to, ka latviešiem ir Elīna Garanča, un priecājas par to, ka dziedātāja neaizmirst arī par dzimteni un šeit uzstājas.  

“Elīna ir lieliska, "Vīnes filharmoniķi" ir brīnišķīgi. Viņi tik meistarīgi pavadīja un izcēla Elīnas balsi,” par koncertu teica tā apmeklētāja Margarita Gomzeļeva. “Mēs varam būs pateicīgi šai sezonai, jo Rīga, Jūrmala kļūst par klasiskās mūzikas centru, un tas ir tikai sākums, tāpēc atliek vien novēlēt - lai Dievs dod Latvijai uzplaukumu, jo īpaši simtgades svinību gadā.”

Nākamā tikšanās ar Elīnu Garanču klausītājiem Latvijā ilgi nebūs jāgaida. Jau 9. jūlijā dziedātāja atkal kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves, priecējot savā tradicionālajā vasaras koncertā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti