Pa ceļam ar Klasiku

Komponistes Marina Gribinčika un Selga Mence par "Koncertu Mātei Latvijai"

Pa ceļam ar Klasiku

Zigmars Liepiņš: Esmu diezgan nekautrīgs cilvēks - ar daudzām lietām esmu apmierināts!

Orests Silabriedis par LNSO svētku nakts koncertiem: Vēlamies sniegt eleganta miera sajūtu

Elegants miers pēc uguņošanas. LNSO svētku naktī piedāvās deviņus kamermūzikas koncertus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

18. novembra vakarā pēc krāšņās svētku dižuguņošanas par eleganta miera sajūtu dvēselei, prātam un sirdij parūpējies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), Latvijas dzimšanas dienas izskaņā no plkst. 22.00 deviņās vietās Vecrīgā aicinot baudīt izsmalcinātas kamermūzikas koncertus.

"No vienas puses, 18. novembrī vienmēr, par spīti tumsai, ir zināma pacilājuma sajūta, no otras – tie, kuriem bail no daudziem cilvēkiem, nez vai tajā brīdī gribēs atrasties Vecrīgā," prāto mūzikas žurnālists, Latvijas Radio 3 "Klasika" ētera personība un LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis. "Bet tajā visā, protams, ir kāds magnēts – savs Daugavmalai, savs – uguņošanai.

Mūsu ieskats, veidojot šo kamermūzikas koncertsēriju, bija tāds – varbūt kāds pēc uguņošanas tomēr nevēlēsies doties mājās?

Tāpēc bijām priecīgi, kad kolēģes no Latvijas simtgades biroja aicināja deviņās vietās veidot kamermūzikas programmas, tādējādi cilvēkiem piedāvājot nomainīt vidi. Koncepcijas jautājumā visi esam vienisprātis: kopā ar orķestra producenti Inesi Lapu, projekta vadītāju Lindu Āboliņu un abiem māksliniekiem – Ievu Jurjāni un Mārtiņu Feldmani – vēlamies sniegt mazliet atturīgu, pat askētisku, ar daudzām krāsainām gaismām nepārbāztu, bet ļoti elegantu miera sajūtu itin visās vietās, kuru izvēle pilnībā bija mūsu pārziņā. Tā nu mums ir daži dievnami un dažas mazliet neakadēmiskas koncertzāles, kurās piedāvāsim ļoti tradicionālus, bet arī ļoti skaistus kamermūzikas brīžus. Gaisotne, ko piedāvāsim kopā ar māksliniekiem, mūziķiem un skaņu daudzveidību būs tāda, ka ikkatram būs iespēja izvēlēties to, kas patiks vislabāk."

Orests Silabriedis prāto, ka ar 18. novembri ir tāpat kā ar Dziesmu svētkiem, pirms kuriem ir diezgan daudz skeptiķu, bet, kad tas brīdis pienāk, ir gluži citādi.

"Tas ir tāpat kā atrodoties ārzemēs un izdzirdot Latvijas himnu – lai cik tu būtu skeptisks, noguris vai nepatriotisks, vienalga – mūsu simbolos un svētku reizēs ir kas tāds, kas iedarbojas, gribot vai negribot. Ticu, ka svētkos cilvēki kļūst vienotāki."

Deviņās lieliskās koncertprogrammās dominēs Latvijas labākie komponisti no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Viņiem līdzās – pasaules mēroga ģēniji Johanness Brāmss, Antonīns Dvoržāks, Arvo Perts, Rihards Štrauss. Muzicēs Latvijas labākie solisti, no kuriem vairāki zināmi un pieprasīti arī aiz Latvijas robežām.

Baznīcās

* Rīgas Domā dziedās soprāns Gunta Gelgote, spēlēs trompetists Jānis Porietis, ērģelniece Ligita Sneibe un “DD orķestris” diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā.

* Pēterbaznīcas velvēs uzstāsies sitaminstrumentālistu kvintets "Perpetuum ritmico".

* Jāņa baznīcā muzicēs vijolnieks Raimonds Ozols, ērģelniece Liene Andreta Kalnciema un vokālais ansamblis "Anima solla".

* Reformātu baznīcā Latvijas Nacionālās operas solists Rihards Millers dziedās populāras, sirsnīgas solodziesmas, un kopā ar viņu būs pianistes Agneses Egliņas pulcēti lieliski instrumentālisti.

* Anglikāņu baznīcā uzstāsies vijolniece Ilze Kirsanova, dziedātāja Irma Pavāre un ērģelnieks Jānis Karpovičs.

* Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā muzicēs dziedātāja Evija Martinsone, flautiste Ilze Urbāne, altiste Jevgenija Gorbunova un ērģelniece Jolanta Barinska.

Koncertzālēs

* Lielās ģildes Minsteres zālē satiksim klasisku kameransambli – LNSO stīgu kvartetu, kura programmā nākošā gada lieljubilāra Tālivalda Ķeniņa mūzika.

* Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē spēlēs spožs draugu ansamblis – klavierkvartets RIX un brīnišķīgā flautiste Dita Krenberga.

* Zirgu ielas koncertzālē piecu daudzkrāsainu meditāciju programmu sniegs trio NYX.

Katrā no šīm vietām jau no plkst. 20.00 varēs izņemt bezmaksas ielūgumus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti