Eirovīzijas gada koris balvā saņems trofeju un 10 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmās koru Eirovīzijas uzvarētāji iegūs Latvijas Mākslas akadēmijas profesores Vinetas Grozas veidotu trofeju un 10 000 eiro vērtu naudas balvu. Sestdien, 22. jūlijā, par titulu “Eirovīzijas gada koris” cīnīsies deviņi kori no Latvijas, Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Vācijas, Ungārijas, Slovēnijas un Velsas.

Sestdien kori teju visu dienu dzīvojas pa "Arēnu Rīga", pieslīpējot savu priekšnesumu pēdējās nianses.

"Es teiktu, ka esam gatavi un labā noskaņojumā! Savam korim teicu – lūdzu aizmirstiet, ka šīs būs sacensības. Mēs negribam sacensties, gribam radīt lielisku mūziku, cik vien mums tas ir pa spēkam," sacīja Vācijas kora diriģents Bjertrands.

Draudzīgākās attiecības no visiem dalībniekiem noteikti ir Latvijas un Velsas dziedātājiem.

Pirms pāris dienām Jelgavā notika sadraudzības pasākums. Šovakar viņas, protams kļūs par konkurentēm.

"Domāju, ka tie būs koru dziedāšanas svētki. Ir liels sajaukums – daudzi miksētie un sieviešu kori, vīriešu koris, arī jauniešu – kā mūsējais. Ceru, ka tie vairāk būs kā svētki, nevis sacensības," uzsvēra Velsas kora dalībniece Šonade.

Sešas minūtes ir par maz, lai parādītu to, uz ko koris patiesībā spējīgs, tā uzskata Dānijas kora dalībnieki, kuri starp mēģinājumiem spēlē kārtis. Nelielas bažas par akustiku.

"Tas būs liels izaicinājums, jo esam pieraduši pie baznīcu akustikas. Esam pieraduši klausīties viens otra balsīs. Tādai mūzikai, ko izpildām, baznīcas akustika ir ļoti piemērota. Un tas, ko dziedāsim šovakar, labāk skan baznīcā. Dziedot uz skatuves šeit, mēs to izjūtam citādi. Lai arī sevi tik labi šeit nedzirdam, ceram, ka skaņa labi sasniegs skatītājus. Akustiku atšķirība mums nedaudz traucē, bet ceru, ka mums izdosies," uzskata Dānijas kora dalībniece Kristena.

Vienīgais koris, kura sastāvā ir tikai vīrieši, ir no Ungārijas. Viņi dziedās samiksētu skaņdarbu – pirmajā daļā nedaudz no klasiskās ungāru tautas mūzikas, bet otra daļa būšot jautrāka.

"Lepojamies, ka to dziedāsim. Un ļoti baudām to. Mēs pacelsim glāzes, jo tās ir vīna dziesmas. Ungārijā ir ļoti laba tradīcija – ne tikai dzert vīnu, bet arī dziedāt par tā ražošanu un, protams, baudīšanu," uzsvēra Ungārijas kora dalībnieks Kristians.

Vēstīts, ka konkurss "Eirovīzijas gada koris" norisinās pirmo reizi un tajā piedalīsies deviņi kori no Latvijas, Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Vācijas, Slovēnijas, Ungārijas un Velsas.

Latviju konkursā pārstāvēs Jelgavas 4.vidusskolas meiteņu koris „Spīgo”. Koris startēs ar tām pašām dziesmām, kurām piedalījās nacionālajā atlasē - “Grezna saule debesīs” un “Es čigāna meita biju”.

Katram korim būs dotas tikai sešas minūtes, lai ar savu priekšnesumu pārliecinātu žūriju. Tās sastāvā būs britu komponists Džons Raters, šveiciešu diriģents Nikolass Finks un latviešu operdziedātāja Elīna Garanča.

Konkursu pārraidīs 12 Eiropas valstu televīzijas, un tas būs skatāms arī interneta tiešraidē Lsm.lv.

Šovu vadīs „Kultūras ziņu” vadītāja Eva Johansone un Grammy balvas laureāts, komponists un kordiriģents Ēriks Vitekers (Eric Whitacre).

Žūrija klausīsies, komentēs un jau klausīšanās laikā liks atzīmes, kuras pēc pēdējā priekšnesuma tiks saskaitītas un tādā veidā tiks noteikts uzvarētājs – Eirovīzijas gada koris. Tas arī saņems naudas balvu no Rīgas domes – 10 tūkstošus eiro, kā arī stikla skulptūru, ko izveidojusi Latvijas Mākslas akadēmijas  asociētā profesore Vineta Groza.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti