«Eiropas Ziemassvētkos» šogad plaša stilu daudzveidība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Decembris jau tradicionāli ir mūzikas festivāla "Eiropas Ziemassvētki" laiks. Šogad festivāls piedāvās plašu stilu daudzveidību, sākot no džeza un tango un noslēdzot ar lielas formas garīgiem skaņdarbiem. "Eiropas Ziemassvētkus" atklās pēc nedēļas ar Latvijas Radio bigbenda un grupas "Framest" koncertu.

Kā var pārliecināties mēģinājumā, grupas "Framest" un Latvijas Radio bigbenda koncertam būs dažādas gradācijas - no trausliem "a capella" dziedājumiem līdz krāšņiem un ļoti enerģiskiem ritmiem.

"Mūsu koncerts būs tiem cilvēkiem, kuri meklē prieku un enerģiju pirmssvētku laikam. Ja gribas sakrāt enerģiju, lai būtu spēks dāvanas pirkt, māju rotāt, cept piparkūkas, tad šis ir īstais koncerts tam," saka "Framest" dalībniece Beāte Zviedre.

Kā vēstīts, "Framest" koncerts kopā ar Latvijas Radio bigbendu atklās festivālu "Eiropas Ziemassvētki" 10.decembrī.

Pirmajam koncertam džeza noskaņās sekos Vīnes klasicisms, ko varēs dzirdēt "Sinfoniettas Rīga" un aizrautīgā itāļu vijolnieka Enriko Onofri saspēlē.

"Sinfonietta Rīga" producente Baiba Kurpniece koncerta viesi Enriko Onofri raksturo kā izcilu un ļoti izsmalcinātu baroka vijoļspēles virtuozu: "Tie, kuri atceras Onofri uzstāšanos Rundālē 2013.gadā, man piekritīs, ka viņš ir mūziķis, kurš spēj koncertu pārvērst absolūti neaizmirstamā notikumā gan tiem, kas uz skatuves, gan tiem, kas zālē. To piedzīvojis, tu vienkārši jūties laimīgs un vismaz desmit centimetrus virs zemes."

Trio "Art-i-shock" savukārt speciāli festivālam sagatavojis programmu "Ziemassvētku tango". Tās pamatu veidos slavenais Astora Pjacollas cikls "Gadalaiki Buenosairesā", kam līdzās skanēs arī vairāki latviešu komponistu jaundarbi.

Festivālā būs arī kāds jaunums, proti, tā laikā tiks atklāts jauns koncertu cikls "Ielūdz Arturs Maskats". Komponists iecerējis, ka šajos koncertos skanēs gan mūzika, gan sarunas, bet koncerta programma vienmēr būs apvīta ar noslēpumainības plīvuru.

"Koncerta dalībnieki un mūzika, kas tajos skanēs, nebūs iepriekš zināma. Bet es varu atklāt, ka tie visi būs brīnišķīgi mūziķi arī ar pasaules vārdu. Un katrā šajā koncerta vakarā mans sarunu biedrs būs kāds ārkārtīgi interesants cilvēks. Pirmajā koncertā Māra Ķimele, ar kuru mēs runāsim par mūziku, teātri, dzeju un Ziemassvētkiem," stāsta Arturs Maskats.

Cikla "Ielūdz Artūrs Maskats" pirmais koncerts izskanēs 23.decembrī, bet Otrajos Ziemassvētkos, 26.decembrī, uz savu tradicionālo solokoncertu aicinās kontrtenors Sergejs Jēgers. Tajā, kā allaž, varēs baudīt skaistākās "Ave Maria" melodijas.

Vēl festivāla programmā iekļauti divu vokāli simfonisko skaņdarbu atskaņojumi - Jozefa Haidna oratorija "Pasaules radīšana" un Johana Sebastiana Baha "Ziemassvētku oratorija".

Ar Baha "Ziemassvētku oratoriju'' latviešu un igauņu mūziķu sniegumā festivāls "Eiropas Ziemassvētki" 30.decembrī noslēgsies. Kopumā tas piedāvās deviņus atšķirīgu noskaņu koncertus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti