Eiropas vadošo koru nedēļā Siguldā uzstāsies Dānijas Radio koris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" 17.oktobrī savu vienīgo solo koncertu Eiropas vadošo koru nedēļas ietvaros sniegs izcila muzikālā vienība no Skandināvijas – Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis jeb Dānijas Radio koris, lsm.lv pavēstīja koncerta rīkotāji.

2007. gadā dibinātajā kolektīvā pulcēti 18 labākie dāņu dziedātāji. Pēc viņu parādīšanās prese rakstīja: “Desmit vīrieši un astoņas sievietes, kas spēj paveikt jebko.’’ Kolektīvs reprezentē labākās ziemeļu koru skaņas kvalitātes – caurspīdīgumu, dzidrumu, tīrību un apbrīnojamu precizitāti, kas iet roku rokā ar daudzpusīgu dinamiku. Ansambļa plašais repertuārs aptver laiku no renesanses līdz mūsdienām.

Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis cieši sadarbojas ar tādiem pasaulslaveniem skandināvu komponistiem kā Svens Dāvids Sandstrems un Pers Nergords. 2012. gadā ansamblis ieguva prestižo Vācijas “Echo Klassik’’ mūzikas ierakstu balvu.

Latvijas publikai pirmo reizi šo māksliniecisko vienību bija iespēja dzirdēt Dānijas Karalistes vēstniecības un Dānijas Kultūras institūta rīkotajā koncertā  par godu Dānijas kļūšanai par prezidējošo valsti Eiropas Savienībā 2012. gadā, kad koris muzicēja izcilā britu diriģenta Stīvena Leitona vadībā, atskaņojot Uģa Prauliņa kompozīciju „Lakstīgala” pēc dāņu pasaku meistara H. K. Andersena pasakas motīviem. Šis kora iedziedātais albums „The Nightingale” tika nominēts "Grammy" balvai.

Kopš 2014. gada Dānijas Nacionālo vokālo ansambli vada Markuss Krīds, angļu diriģents, kurš savu karjeru pavadījis Vācijā, diriģējot izcilākos kolektīvus – Berlīnes filharmoniķus, Berlīnes Valsts kapelu, “Concerto Köln’’, RIAS Kamerkori. Viņš saņēmis Kannu klasiskās mūzikas balvu un “Diapason D'Or’’.

Koncertā Siguldas „Baltajā flīģelī” klausītājiem būs iespēja dzirdēt gan pazīstamu, gan īpaši šim koncertam izraudzītu un Latvijā reti atskaņotu komponistu mūziku. Olivjē Mesiāna “Pieci dziedājumi’’ komponēti 1948. gadā Parīzē.

“Tā ir mīlas dziesma – ar šo vienu vārdkopu pietiek, lai izpildītājiem būtu skaidrs, kā izdziedāt šo dzeju un šo mūziku,’’ teicis autors.

Kolektīvs atvedīs arī mūziku no dzimtās zemes – dāņu zināmākā komponista Karla Nilsena un viņa tradīciju turpinātāja, neoklasiķa Vauna Holmbu, kā arī itāļu avangarda komponista Luidži Nono darbus, tādējādi iepazīstot klausītājus ar dažādu laikmetu un nacionālo kultūras bagātībām.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā no 17. līdz 22. oktobrim norisināsies „Tenso” dienas jeb Eiropas labāko profesionālo koru nedēļa. Septiņos koncertos Rīgā, Siguldā, Cēsīs un Ventspilī uzstāsies augstākā kalibra Eiropas koru plejāde – kori no Dānijas, Vācijas un Francijas, kā arī Latvijas Radio koris un siguldiešiem jau pazīstamais Tenso Eiropas jauniešu koris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti