Kultūra

Kurpes ar kobras acīm un citi dabas brīnumi modē – Vasiļjeva jaunajā izstādē

Kultūra

19.Saulkrastu džeza festivālā - pašmāju zvaigznes un viesi no ASV, Serbijas, Igaunijas

Eiropas dziesmu grāmatā sešas dziesmas no Latvijas

Eiropas dziesmu grāmatā trīs latviešu tautasdziesmas, kā arī Stabulnieka, Brauna un Kalniņa darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Eiropas dziesmu grāmatai” sešas izraudzītās dziesmas no Latvijas visai precīzi raksturo mūsu identitāti, lai arī tās ir mierīgas, tajās ir liels spēks – tā Latvijas izvēli raksturo diriģents Edgars Vītols.

Jau vēstīts, ka visa šī gada garumā notiek darbs pie projekta „Eiropas dziesmu grāmata”, kurā tiek apkopotas skaistākās un zīmīgākās dziesmas no visām ES valstīm.

Dziesmu izvēle ir katras valsts pašas ziņā, un to nosaka cilvēku balsojums projekta mājaslapā.

Latvijā balsojums par dziesmām Eiropas dziesmu grāmatai aizsākās šī gada sākumā. Nu tas pirms vairākiem mēnešiem noslēdzies, izkristalizējot sešas dziesmas katrā no projektā iekļautajām sadaļām.

„Interesanti, ka trīs sadaļās ātri izvirzījās dziesmas līderes. Sadaļā „Dziesma par dabu un gadalaikiem” Ulda Stabulnieka „Tik un tā” ātri vien ieguva noteicošo lomu. Sadaļā „Dziesma par brīvību un mieru” - ļoti ātri izvirzījās dziesma „Saule, Pērkons, Daugava”. Bet tautasdziesmu sadaļā – „Pūt, vējiņi!”," stāsta Eiropas dziesmu grāmatas redaktore Latvijā Rūta Kanteruka.

Sadaļā „Latviešu mīlas dziesma” savukārt sīvi cīnījās Ērika Ešenvalda „Dvēseles dziesma” un Imanta Kalniņa „Viņi dejoja vienu vasaru”, gala rezultātā tomēr vairāk balsu savāca Imanta Kalniņa dziesma.

Līdzīga situācija bija, izvēloties dziesmu par ticību. „Vērtējumā ļoti līdzīgās pozīcijās bija Brigitas Ritmanes dziesma „Manai tautai” un tautasdziesma „Pie Dieviņa gari galdi”. Galu galā tika iebalsota tautasdziesma," norāda Kanteruka.

"Divas līderes bija arī bērnu dziesmu sadaļā. Viena bija Raimonda Paula dziesma „Circenīša Ziemassvētki”, otra – tautasdziesma „Aijā, žūžū, lāča bērni”. Atkal tika iebalsota tautasdziesma”," viņa stāsta.

Līdzās izraudzītajām dziesmām no Latvijas, Eiropas dziesmu grāmatā varēs iepazīt tādā pašā veidā izvēlētas sešas dziesmas no visām pārējām ES dalībvalstīm.

Tikko noslēdzies Vācijas balsojums un tur izraudzīta bērnu dziesma.

Sadaļā „dziesmas par dabu”, kam Latvija deleģējusi Ulda Stabulnieka dziesmu „Tik un tā”, Vācija nobalsojusi par 17.gadsimta vācu dziesminieka Paula Gerharda populāru melodiju.

Līdzās Vācijai un Latvijai savas skaistākās dziesmas izvēlējusies arī Dānija, Austrija, Grieķija, Zviedrija, Kipra, Malta un Īrija, šobrīd balsošana notiek Anglijā un līdz gada beigām būs nobalsojušas visas 28 valstis.

Eiropas Dziesmu grāmatas veidošana ir divu dāņu entuziastu privāta iniciatīva, un tās ideja - dalīties ar skaistākajām un zīmīgākajām katras valsts dziesmām, lai iepazītu viens otru tuvāk un bagātinātos.

Par apsveicamu šo ideju dēvē diriģents Edgars Vītols, kura arī pašam šī grāmata būšot ļoti labs palīgs. „Ļoti daudz ar saviem koriem braucu uz ārzemēm, un vienmēr tā ir grūtība atrast šīs valsts zināmas dziesmas. Tad šeit būs iespēja uzreiz to redzēt, un es to izmantošu. Tādā veidā arī mēs ieejam apritē, un uzzinām citu Eiropas valstu spilgtākās dziesmas," saka Vītols.

Viņš uzskata, ka sešas no Latvijas izvēlētās dziesmas labi atspoguļo mūsu identitāti, pamatā tās ir rimtas un mierīgas, bet tajās ir liels spēks.

„Es ārkārtīgi priecājos, ka starp šīm dziesmām ir iebalsotas trīs latviešu tautasdziesmas, kas ir ļoti būtiski, jo mēs vienmēr ar savu tautasdziesmu Eiropā un pasaulē esam uzrunājuši cilvēkus. Dziesmu izvēle kopumā ir laba, jo tās ir dziesmas, kuras jau ir izdzīvojušas zināmu laiku Latvijā un es domāju, ka tās tādas arī paliks," klāsta Vītols.

Visu 28 valstu balsojums noslēgsies šī gada nogalē, un Eiropas Dziesmu grāmata ar 168 dziesmām, tik izdota nākamā gada 9.maijā, Eiropas dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti