Kultūras ziņas

Kultūrtalkas, vides kultūra un "Lielā talka"

Kultūras ziņas

Brāļu Ābeļu "Nemierīgie prāti"

"Koronetes" mūzikas namā "Daile"

Edītes Pauls-Vīgneres kroņi un četru komponistu jaundarbi – tapis muzikāls stāsts «Koronetes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmizrādi mūzikas namā "Daile" piedzīvojis trīs gadus gatavots projekts – muzikāls stāsts-ekspozīcija "Koronetes" ar četru komponistu jaundarbu pirmatskaņojumiem. Tā ir Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas izlolota iecere, godā ceļot tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres radītos kroņus. Ar Noras Ikstenas tekstiem tos izdzīvo aktrise Guna Zariņa – uz skatuves esot viena no Latvijas Radio kora balsīm.

Iedvesmojoties no izcilās latviešu tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres unikālā roku darba un izveidotajiem pasakainajiem kroņiem, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava sadarbībā ar četriem komponistiem: Mārtiņu Braunu, Valtu Pūci, Jēkabu Nīmani un Edgaru Mākenu, radījuši jaunu muzikālu stāstu "Koronetes".

"Tas pirmavots, Edītes brīnišķīgie vainadziņi, viņos jau ir iepīts kaut kāds ārkārtīgs, ne tikai liels skaistums, bet kaut kāda liela skaista formula, un, ja kāds uz pasaules varētu šo formulu atrisināt, viņš kļūtu ļoti, ļoti bagāts," par ieceri stāsta diriģents Sigvards Kļava. "Tā ir jauna pieredze, kā tas ir, kad tu mēģini radoši un muzikāli parunāties ar galvassegu, ar vainadziņu, ar koroneti, un pēkšņi mēs ieraugām, ka tur ir simtiem tūkstošu daudzu citu skaistumiņu iekšā vienā lielā skaistumā."

Grāmatā "Koronetes" Edītes Pauls-Vīgneres darinātos 80 kroņus vārdos ietērpusi Nora Ikstena, bet fotogrāfijās – Valdis Ošiņš. Kroņi uz skatuves uzmirdz videoprojekcijās. Savukārt Latvijas Radio kora rindās īpaša loma uzticēta aktrisei Gunai Zariņai, caurvijot četru komponistu muzikālo stāstu.

Komponists Valts Pūce stāsta: "Mēs varējām izvēlēties drusku, es arī izvēlējos tādas vai pārlaicīgas, es nezinu, bet drusku abstraktākas un vispārīgākas tēmas kā, piemēram, fināla gabals "Neaizmirsti mani" – mēģinām neizmirst lietas, cilvēkus un vispār svarīgas būšanas."

Notikumu nu piedzīvojuši pirmie skatītāji. Starp tiem arī muzikoloģe Liene Jakovļeva, kura dalījās iespaidos: "Ļoti interesanti ir, ka šie četri komponisti ir rakstījuši un, protams, mēģināju ķert, kura vokalīze, kura dziesma kuram ir, un dažreiz es diezgan skaidri aptvēru to stilistiku un dažbrīd tas atkal tā pārklājās, līdz ar to veidoja to vienu veselumu, vienu kopīgumu. Un man kārtējo reizi ir jābrīnās par Sigvardu, pat ne jābrīnās, bet jāapliecina tas, ka viņš prot uzburt no šķietami nemuzikālām lietām, kā no kroņiem, no tiārām, tādu muzikālu brīnumu atkal no jauna, un viņam tās idejas ir nerimstošas, mūžīgas, un viņam tā aka ir neizsmeļama, un tas ir ļoti skaisti, mēs nekad nevaram zināt, ko mēs sagaidīsim šādos notikumos."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti