Kultūras ziņas

Atklāts džeza festivāls "Rīgas Ritmi"

Kultūras ziņas

RIXC festivāls atmasko "zaļo"

"Rīgas Ritmu" meistarklasi vada "Grammy" laureāts

Džons Klīrijs sniedz iedvesmojošu meistarklasi Latvijas Radio 1. studijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Grammy” balvas laureāts, funk, R&B komponists, multiinstrumentālists un vokālists Džons Klīrijs no džeza dzimtenes Ņūorleānas ir viens no pieredzējušākajiem šī gada festivāla “Rīgas ritmi” māksliniekiem. Lai arī Klīrijs biežāk muzicē, nekā runā par mūziku, 3. jūlijā mūziķi bija iespēja sastapt meistarklasē Latvijas Radio 1. studijā. Viņš meistarklasi salīdzina ar automašīnas motora pārsega pacelšanu.

“Domāju, ka cilvēkiem, kas nav mūziķi, varētu būt diezgan interesanti, uzzinot, kādus darbarīkus mēs izmantojam un kā strādā dzinējs, kāds ir viss laikietilpīgais mācīšanās process mūža garumā. Es domāju, ka cilvēkiem, kuri nenodarbojas ar mūziku, tā ir pilnīga mistērija par to, kas notiek uz skatuves, bet es arī negribu šo mistikas plīvuru noņemt nost,” skaidro Klīrijs. 

Meistarklases kļuvušas par neatņemamu “Rīgas ritmu” sastāvdaļu, un šogad tās sniedz gandrīz visi festivāla galvenie mākslinieki. Meistarklašu klausītāju vidū – gan profesionāļi, gan arī tie, kuri ir vēl šī ceļa sākumā.

“Mani ļoti interesēja, kā aprakstīja – cik svarīgs ir bass un arī bungas, kas liek visu to pamatu mājai, mašīnai, un kā pēc tam visu pārējo būvē, lai būtu tā kopskaņa, ļoti, ļoti interesanti bija,” atzīst meistarklases klausītāja Ilze Zvejniece no Zviedrijas.

“Mani ļoti interesē mūzika, un es arī [mācos] mūzikas skolā Stokholmā, un tad varētu atnākt uz šādu meistarklasi, jo tas ļoti inspirē vismaz mani kā mūziķi, klausīties jaunus žanrus un redzēt, kā citi cilvēki strādā ar mūziku,” – tā savukārt meistarklases klausītājs Adrians Pontviks Zvejnieks no Zviedrijas.

“Tā bija superiespēja redzēt konkrētu cilvēku, kas tur dzīvo, kas emocijas mums pilnā spektrā atnes un ļoti vēsturiski, izsmeļoši stāstīja, tā bija burtiski pusotru stundu gara lekcija ar dzīviem piemēriem, es ļoti izbaudīju. Man šķita ļoti interesanti tas, ka, zinot, kas notika mūsu reģionā tajā laikā un kas notika tur, tā ir tāda pasakaina sajūta, kad aptver un salīdzina šos laikmetus un tradīcijas,” uzskata džeza dziedātāja, meistarklases klausītāja Inga Bērziņa.

“Tikai vakar uzzināju, ka šeit būs arī meistarklases, un tās sniedz tik daudz iedvesmas. Zinām, ka Ņūorleāna ir saistīta ar kaut ko šādu [demonstrē ritmu], bet neviens nezina, ka tur ir tik daudz un dažādu grūvu veidu, un visu laiku ir sajūta, ka tas ir kaut kas jauns, un tas ir lieliski. Kad tu klausies dažādu mūziku, tas tev pašam palīdz radīt daudz interesantāku savu daiļradi. Tas ir kā to papildināt ar dažādām garšvielām – ar kaut ko etnisku, džezisku, mazliet popmūzikas,” stāsta džeza dziedātāja, meistarklases klausītāja Kristīna Kovaļova no Krievijas.

Jau vēstīts, ka  Džons Klīrijs 3.jūlija vakarā saspēlēsies ar latviešu mūziķiem koncertā Kongresu namā. Taču meistarklases pie citām festivāla zvaigznēm turpināsies līdz pat “Rīgas ritmu” noslēgumam 6. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti