Dzintaru koncertzālē uzstāsies muzikālais multilingvists Omers Avitals

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Džeza mūzika itin bieži tiek saukta par savdabīgu valodu, kas nemanot ļauj šķērsot visdažādāko valstu robežas, okeānus un kontinentus, un šo uzskatu apstiprina izraēliešu džeza basģitārista Omera Avitala  komponētā “daudzvalodīgā” mūzika. Jau rīt, 23. novembrī, komponists ar savu kvintetu “Omer Avital Qantar”  uzstāsies Dzintaru koncertzālē.

Omera Avitala mūzika ir kā ceļojums, jo komponists skaņdarbos tradicionālo džeza skanējumu sakausē ar Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas mūzikas elementiem, caur mūziku apzinoties savu identitāti un saglabājot kultūras mantojumu. Latvijas klausītājiem Omera Avitala vārds var būt pazīstams saistībā ar jemeniešiem  “Yemen Blues”, kuri 2016. gadā uzstājās festivālā “Komēta”. Avitals ir viens no apvienības dibinātājiem.

Patiesībā Omera Avitala mūziķa dzīvi varētu ekranizēt mākslas filmā. Viņa izcelsme ir mizrahi ebreji, kuru kultūrā saplūst gan ebreju, gan arābu ietekmes. Šā iemesla dēļ viņu kultūra krietnu laiku tika uzskatīta par mazāk vērtīgu,  un šo attieksmi mūziķis izjuta savā bērnībā un jaunībā.  Omeru ar džeza bigbenda un Frenku Sinatru iepazīstinājis viņa tēvs Elija (Eliyahu), kurš strādājis kā fotogrāfs un bijis arī bundzinieks. Pirmais instruments Omera rokās bija ģitāra. Vēlāk viņš sāka apgūt džeza un blūza pamatus, kā arī spēlēt akustisko basa ģitāru. Gaisa spēku orķestra dienestā piedzīvotais jaunajā mūziķī rada vēlmi emigrēt, un deviņdesmito gadu sākumā Omers Avitals pārceļas uz dzīvi ASV – uzsāk studijas Ņujorkā.

Ņujorkā Avitals iemanto atpazīstamību kā virtuozs un dvēselisks mūziķis, kurš ierasto džeza standartu atsvaidzina ar Tuvo Austrumu harmonijām, tonalitātēm un ritmu, savās kompozīcijās vienmēr atrodot vietu arī izaicinājumam. Mūziķis joprojām laiku pa laikam atgriežas Izraēlā, turpinot savas piederības – jemeniešu/marokāņu sakņu – apzināšanos, gan izzinot Ziemeļāfrikas mūziku caur sarunām un grāmatām, gan dodoties, piemēram, Sīnaja tuksnesī.

Dzintaru koncertzālē Avitals uzstāsies ar 2016. gadā izveidoto kvintetu “Omer Avital Qantar”, kurā  bez Omera spēlē arī Ēdens Ladins (Eden Ladin) – klavieres, Asafs Juria (Asaf Yuria) – soprāna un tenora saksofons, Aleksanders Levins (Alexander Levin) – tenora saksofons un Ofri Nehemija (Ofri Nehemya) – bungas. Mūziķus vieno izcelsme, līdzīgs dzīvesstāsts un draudzība.

Šī gada pavasarī nāca klajā kvinteta albums “Qantar”, kas izceļas ar savu dejiskumu, dzīvesprieku un mieru.

Interesanti, ka albumā iekļauta kompozīcija “Immigration”, kas patiesībā ir Avitala pirmā sarakstītā kompozīcija, 1992. gadā pārceļoties uz dzīvi Ņujorkā.

Savukārt vecākajai albuma kompozīcijai “Do You know what I mean?” šogad aprit jau 28 gadi, vēlreiz apliecinot, ka labai mūzikai nav ne derīguma termiņa, ne robežu un valodas ierobežojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti