Kultūras ziņas

Čehova "Kaija" ar dažādiem iespējamiem fināliem

Kultūras ziņas

Kārļa Vītola "Ceļojums uz Ameriku"

Latīņu ritmi, klasika un džezs

Dzintaru koncertzālē skan latīņu ritmi, klasika un džezs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Koncerts, kurā vienā vakarā dzirdami gan temperamentīgie latīņu ritmi, gan klasiskā mūzika un džeza improvizācijas, 2. oktobrī skanēs Dzintaru koncertzālē. Ciklā “Jūrmala Jazz” uz skatuves kāps Latvijas Radio bigbends un Francijā dzīvojošā dāņu džeza vijolniece Line Kruse.

Iespēju muzicēt kopā ar Parīzē dzīvojošo dāņu vijolnieci un komponisti Lini Krusi Latvijas Radio bigbends lolojis divus gadus. Pateicoties franču saksofonistam un aranžētājam Pjēram Bertrānam, šī vēlme beidzot ir īstenojusies. Line Kruse daudz koncertējusi ar Latvijā zināmo “Gotan Project”, viņa vadījusi arī vairākus lielus ansambļus, orķestrus un arī netradicionālā džeza bigbendu “Line Kruse Orchetra”. Viņas daiļrades centrā ir Dienvidamerikas mūzikas ritmi.

“Esmu ietekmējusies no vairākām Dienvidamerikas valstīm.

Eiropas mūzikas tradīcijas man šķiet konservatīvas, savukārt mūzikas atskaņošanas māksla Kubā un Argentīnā iedvesmo,” atzīmē Line Kruse.

Kā atzīst Latvijas Radio bigbenda mūziķi, pirms muzicēšanas ar Lini Krusi bijusi nepieciešama nopietna sagatavošanās.

“Bija jāizdara neliela izpēte, un Lina daudz palīdzēja, jo diezgan labi zina šo latīņamerikas ritmu vēsturi un atsūtīja daudz materiālu, ko es varēju paklausīties un saprast, ko viņa vēlas konkrēti,” stāsta Latvijas Radio bigbenda bundzinieks Artis Orubs. “Šādu mūziku reti sanāk spēlēt, un reti sanāk spēlēt ar cilvēkiem, kas tiešām zina, kas tur notiek. Es gribētu to darīt vairāk, jo daudz var iemācīties no tā.”

Latvijas Radio bigbenda vadītājs, saksofonists Kārlis Vanags norāda: “Dienvidamerikas vai Kubas tautas ritmi tiek traktēti katrs atsevišķi kā tāda pilnīgi individuāla vienība. Bet mēs esam pieraduši lasīt notis. Līdz ar to mēs to redzam grafiski, mākam izskaitīt, bet varbūt no sākuma to sajūtu nenoķeram.”

Dāņu vijolniece Kruse uzskata, ka dāņiem pašiem nav īpaši spēcīgu muzikālo tradīciju, sevišķi, ja runā par ritmu. Viņa to salīdzina ar baltu lapu, uz kuras var rakstīt jebko.

“Man ir bijušas neskaitāmas iespējas muzicēt, un nevar teikt, ka es spēlēju tradicionālā veidā, es to daru tikai man raksturīgā veidā.

Un visi kubieši, argentīnieši vai peruāņi, kas mani ir dzirdējuši, teic, ka man tīri labi sanākot,” atzīmē vijolniece.

Lines Kruses un Latvijas Radio bigbenda koncerts Dzintaru koncertzālē džeza mūzikas cienītājus priecēs 2. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti