Dzintaru koncertzālē izskanēs «Kremerata Baltica» festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dzintaru koncertzālē no 9. līdz 11. septembrim gaidāms kamerorķestra "Kremerata Baltica" festivāls ‘‘Zemes dziesmas", turpinot orķestra pastāvēšanas 25. jubilejas sezonu un Gidona Krēmera 75. jubilejas gadu, informēja koncertzāles pārstāvji. Trijos koncertos izskanēs skaņdarbi no programmām ‘‘All around fugue" un ‘‘Cits Ziemas ceļš", kurā pieci komponisti rakstīja savus veltījumus "Kremerata Baltica" 25. gadadienai, būs Krista Auznieka un Ilonas Breģes pirmatskaņojumi, kā arī Gustava Mālera ‘‘Dziesma par zemi". Līdzās Gidonam Krēmeram, pianistam Georgijam Osokinam, flautistei Anetei Točai, igauņu fagotistam Pēterim Sarrapū un "Kremerata Baltica" solistiem koncertos uzstāsies arī tenors Mihails Čuļpajevs.

Atklāšanas koncertā 9. septembrī ‘‘Gidons Krēmers un mūsu laikmeta dižgari" programmā skanēs Pētera Plakida svētku mūzikas skaņdarbs ‘‘Musica Jubilata" ar vijolnieka Džeralda Bidvas solo, ukraiņu dzīvā klasiķa Valentīna Silvestrova ‘‘The Messenger", kurā komponists apcerējis mocartiskus impulsus un pāreju no šīs pasaules uz aizsaulēm, kā arī Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija jeb Astotā stīgu kvarteta pārlikums kamerorķestrim, ko veicis Ābrams Stasēvičs. Šostakovičs Astoto kvartetu sākotnēji iecerējis kā savu rekviēmu, bet partitūrā viņš ierakstījis veltījumu "fašisma un kara upuriem".

"Ievērojamā krievu komponista Aleksandra Raskatova kamermūzika nereti atgādina caurspīdīgu, stiklainu kolāžu un neparastu gaismēnu spēli. 90. gados viņš emigrēja uz Vāciju un kopš 2007. gada komponists dzīvo Parīzē," norādīts koncerta pieteikumā. Programmā iekļauts viņa skaņdarbs stīgu sekstetam ‘‘There".

Koncerta otrajā daļā būs dzirdami skaņdarbi no Gidona Krēmera iniciētā cikla par godu "Kremerata Baltica" 25. jubilejai ‘‘Cits Ziemas ceļš", kurā orķestrim tuvi komponisti reflektējuši par kādu no Franča Šūberta cikla ‘‘Ziemas ceļš" dziesmām. Lietuviešu skaņrade Raminta Šerkšnīte citējusi dziesmu ‘‘Arlabunakti", Aleksandrs Raskatovs skaņās gleznojis lirisko dziesmu ‘‘Liepa", bet Viktors Kisins pakavējies ‘‘Pavasara sapnī". Pazīstamais pianists Georgijs Osokins bieži veidojis pārlikumus Trīs Osokinu repertuāram – viņš pievērsies dziesmai ‘‘Uz upes". Bet senais Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" domubiedrs, pazīstamais krievu komponists Leonīds Desjatņikovs skaņdarbu ‘‘Kā (vecs) leijerkastnieks" sacerējis pirms daudziem gadiem, veidojot sarunu starp Šūberta 19. gadsimta minimālismu, austriešu romantisko mūziku un paša Desjatņikova rokrakstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti