Dzintaru koncertzālē izskanēs diriģenta Jāņa Erenštreita 80 gadu jubilejas lielkoncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Rīgas festivāla" programmā 17. jūnijā Dzintaru koncertzālē izskanēs festivāla centrālais notikums – izcilā latviešu diriģenta un pedagoga Jāņa Erenštreita 80 gadu jubilejas koncerts, pulcējot kopā virkni Latvijā pazīstamu mūziķu, kas saistīti ar Jāņa Erenštreita radošo mūžu – maestro Raimonds Pauls, diriģents Mārtiņš Klišāns, grupa "Instrumenti", vokālās grupas "Framest" un "Latvian Voices", dziedātāji – Daumants Kalniņš, Gunārs Kalniņš, Jānis Šipkēvics, Grēta Grantiņa, Rīgas Doma kora skolas kori, kā arī Latvijas Radio bigbends, informēja organizatori.

"Gandrīz katrs koncerta priekšnesums ir īpaši gatavots muzikāls sveiciens skolotājam un kolēģim Jānim Erenštreitam. Viņa audzēkņu vidū ir virkne Latvijā pazīstamu mūziķu, kas vēlas sveikt savu skolotāju šajos skaistajos svētkos! Koncerts tiek veidots kā stāsts par diriģenta radošo un pedagoģisko dzīvi, kuru caurvij dziesmas, dažādi video materiāli no arhīviem, kā arī aktuālās intervijas ar Jāni Erenštreitu. Katram skaņdarbam koncertā ir sava nozīme un vēstījums, tā, piemēram, pirmās daļas noslēguma skaņdarbs – Jāņa Ķirša "Lūgšana Līvu dziesmu kokam" ir ieskats Erenštreita dzimtas saknēs. Koncerta finālā ar Raimonda Paula dziesmu "Atziedi dvēsele" uz skatuves pulcēsies kopā visi koncerta dalībnieki – kori, solisti, Latvijas Radio bigbends un pie diriģenta pults pats jubilārs – Jānis Erenštreits," tā par koncertu stāsta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Klišāns.

Koncertā skanēs tādas dziesmas kā Imanta Kalniņa "Piena ceļš", "Buramdziesmiņa", Raimonda Paula "Atziedi dvēsele", "Aicinājums", "Ērģeles naktī", "Ķiršu dārzs", kā arī skaņdarbi no dziesmu cikla "Pērļu zvejnieks" ar Jāņa Petera vārdiem, Valta Pūces "Ik rudeni valodiņa", Jēkaba Jančevska "Koki", Jāņa Ķirša "Lūgšana Līvu dziesmu kokam". Koncerta pirmajā daļā netiks aizmirsta arī koru mūzikas klasika – Andreja Jurjāna "Lūk, roze zied" un Emīla Dārziņa "Mirdzi kā zvaigzne".

Jānis Erenštreits ir viens no Latvijas zēnu koru kustības pamatlicējiem, Vispārējo  latviešu Dziesmu svētku goda virsdiriģents, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, Rīgas Doma kora skolas dibinātājs, pirmais direktors un mākslinieciskais vadītājs. Viņa vadītie zēnu kori plaši pazīstami ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā. Zēnu koru kustībai Latvijā Jānis Erenštreits devis arī internacionālu skanējumu – viņš ir vairāku starptautisko zēnu koru festivālu "Rīgas Doms" organizators un muzikālais direktors. 2017. gadā diriģents debitēja rakstniecībā, izdodot grāmatu "Kroņu pinējs" par latviešu koru kultūras pamatlicēju Jāni Cimzi. 2018. gadā Jānis Erenštreits saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Koncertam tiešraidē varēs sekot līdzi Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā, savukārt koncerta ierakstu varēs noskatīties LTV1 25. jūnijā pulksten 21.10.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti