Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Rainu Nikiforovu

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārīti Seili

Pareizticīgās mūzikas pasaule koncertā "Pareizticīgo Ziemassvētki"

Dzintaros skanēs komponista Sergeja Jekimova veidota pareizticīgo mūzikas programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka 7. janvārī plkst. 19.30 Dzintaru koncertzālē izskanēs pirmais „Ziemassvētku festivāls”. Pareizticīgo mūzikas ikonisko pasauli tulkot Latvijas Radio koris uzaicinājis izcilo diriģentu un komponistu Sergeju Jekimovu no Pēterburgas. Satikts koncerta mēģinājumā, komponists augstu novērtē Latvijas Radio kora profesionalitāti un atklāj, ka ar gadiem viņa pietāte pret garīgiem tekstiem kļūstot nopietnāka.

“Avangards jau ir bijis, un viss ir izdzīvots. Tagad mūzika atkal attīrās un meklē saknes, kas ir senākā mūzikā, un mūzikas pirmsākumi ir krievu pareizticīgo mūzika 18. gadsimtā, varbūt pat vēl senāk,” skaidro Latvijas Radio kora dziedātājs Pēteris Vaickovskis

Izcilais krievu komponists un diriģents Sergejs Jekimovs no Pēterburgas, Latvijas Radio kora aicināts, izveidojis koncerta “Pareizticīgo Ziemassvētki” programmu. Tā aptver krievu sakrālo kormūziku no 18. gadsimta līdz mūsdienām.

Latvijas Radio koris daudzas kompozīcijas izpildīs pirmo reizi, arī Sergeja Jekimova “Lūgšanu simfoniju”.

“Mana mūzika skanēs šajā koncertā jūsu lieliskā Latvijas Radio kora izpildījumā. Tas man ir liels gods. Viņi [kora dalībnieki] ir izcili profesionāli mūziķi,” uzsver Sergejs Jekimovs, stāstot, ka  skaņdarbu “Lūgšanu simfonija. Dieva runa korim un zvaniem” uzrakstījis pirms pāris gadiem. Skaņdarba pamatā ir garīgie teksti.

“Kad sāku rakstīt “Lūgšanu simfoniju”, man garīgs teksts bija tāds pats eksperiments kā jebkurš cits teksts. Jo ilgāk dzīvoju šajā pasaulē, jo mana pietāte pret garīgajiem tekstiem kļūst nopietnāka,” atzīst Jekimovs. “Tā ir laikmetīgā mūzika, bet es tajā ieliku savu auru. Saprotu katra vārda vārda nozīmi, lūgšanu jēgu, un tas palīdz darba radīšanā.”

Jau vēstīts, ka koncertā skanēs dažādu komponistu skaņdarbi. Arī trīs izcilā krievu komponista Georgija Sviridova sacerētie dziedājumi, Aleksandra Knaifeļa skaņdarbs ''Lūgšana Svētajam Garam'', Alekseja Plešaka ''Desmit garīgie dziedājumi'' un Rodiona Ščedrina Tēvreize no liturģijas ''Apzīmogotais eņģelis'', kā arī citu komponistu darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti