Kultūras ziņas

Publiskots spēlfilmas "Homo Novus" treileris

Kultūras ziņas

Ūdens pretrunīgā daba fotogrāfijās

"Dzimuši Latvijā" - Simtgades jauniešu orķestris

«Dzimuši Latvijā» orķestranti: Visvairāk atmiņā paliks pats koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Koncerts “Dzimuši Latvijā”, ar kuru atklās “Jūrmalas festivālu”, solās būt izcils priekšnesums ar izciliem latviešu mūziķiem – soprānu Kristīni Opolais, vijolnieci Vinetu Sareiku, akordeonisti Kseniju Sidorovu un diriģentu Aināru Rubiķi. 

Šīs zvaigznes uz skatuves kāps kopā ar jaunajiem mūziķiem, tostarp arī ar Latvijas Simtgades jauniešu orķestri, kura dalībniekus vecumā no 13 līdz 19 gadiem no dažādām Latvijas mūzikas skolām izraudzījās īpašā konkursā. 

Visu šo nedēļu vasaras karstumā Rīgā Jāzepa Mediņa mūzikas skolas un Spīķeru koncertzāles apkaimē rosās ap septiņdesmit jaunieši vecumā no 13 līdz 19 gadiem. Sīvā konkursā jau februārī tos atlasīja īpaša žūrija.

“Tās būtiskās lietas noteikti ir gan tehniskā varēšana, gan muzikālā pārliecība, ko jaunietis, kas nostājās mūsu priekšā, tais pāris minūtēs ar viņa izvēlēto repertuāru [demonstrēja]. Tas, kā viņš sevi prezentē un kā viņš mūs pārliecina,” stāsta žūrijas loceklis, diriģents Kaspars Ādamsons. 

Jauniešu simtgades orķestris uzstāsies Dzintaru koncertzālē koncertā “Dzimuši Latvijā” līdzās pasaulē atzītiem latviešu mūziķiem. 

“Protams, ka bija gods man personīgi, un arī par skolas vārdu, tas, ka es esmu tikusi šai orķestrī,” izjūtās dalās Jāzepa Mediņa Mūzikas skolas flautiste Alise Anna Alksne. “Jo mēs pieteicāmies, ja nemaldos, četras vai piecas meitenes no manas skolas, manuprāt, četras. Diemžēl tiku tikai es. Tas jau ir labi, ka no 13 flautu konkurences es spēju tikt iekšā.”

Savukārt Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņi Elīza Čaša, Jevgeņija Otroško un Emīls Helde uzsver, ka programma ir vienkārši ideāla un mūzika – ļoti skaista. 

Pagaidām jaunie mūziķi bauda radošās nometnes kopā būšanas prieku un lampu drudzi nejūt. 

“Visvairāk paliks atmiņā pats koncerts. Tur būs šausmīgs uztraukums, viss uz taviem pleciem, tas varētu būt diezgan satraucoši,” ir pārliecināts Jāzepa Mediņa Mūzikas skolas mežradznieks Kārlis Matīss Lignickis.

Arī Kaspars Ādamsons uzsver, ka šī pieredze ir ne ar ko nesalīdzināma: “Kaut man pirms desmit, piecpadsmit gadiem būtu bijusi iespēja iziet cauri šādam pusgadam, šādiem mēģinājumiem, šādai meistarklašu nedēļai kopā ar Latvijas un pasaules mēroga zvaigznēm!” 

Koncertu “Dzimuši Latvijā” Dzintaru koncertzālē laimīgie biļešu ieguvēji varēs izbaudīt 24.jūlijā, bet īpašā daudzkameru montāžā LTV ekrānos – 28.jūlijā. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti