Kultūras ziņas

Valdība lemj par ierobežojumiem kultūrā

Kultūras ziņas

Izstāde par koku Latvijā skatāma virtuālā vidē

Klavieru kvartetam "Quadra" 10. jubileja

«Dzimuši, lai spēlētu kopā» – klavieru kvartets «Quadra» svin 10. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

20. oktobra vakarā pirms “lokdauna” ieviešanas un visu kultūras pasākumu atcelšanas VEF Kultūras pils koncertu un sarunu ciklā notika klavieru kvarteta “Quadra” 10 gadu jubilejas koncerts.

“Viņi ir dzimuši, lai spēlētu kopā” – tā klavieru kvartetu “Quadra” raksturo muzikologs Orests Silabriedis. Trešdienas vakarā savu 10. jubileju viņi svinēja ar koncertu, ko ievadīja komponista Andra Dzenīša nebēdnīgais veltījums kvartetam.

“Jautri puiši, tas ir ļoti svarīgi, cilvēki var just, ka viņi vienkārši priecājas par to, ko paši dara,” kvartetu raksturoja Dzenītis. “Citiem tas ir spēlēt kārtis kopā vai doties makšķerēt, viņiem ir spēlēt. Tieši tāpat viņi ar prieku spēlē, un mēs šovakar dzirdējām daudz priecīgas mūzikas. Tas nav mazsvarīgi arī mūsu mūzikā, nav jau tik bieži, kad ir, par ko pasmieties.”

Koncerta “Slāpes pēc prieka” ideja radusies jau pērnā gada ierobežojumu laikā, un tā sagadījies, ka tas izskan tieši pēdējā vakarā pirms atkārtotas kultūras pasākumu slēgšanas epidemioloģiskās situācijas dēļ.

Klavieru kvarteta “Quadra” dalībnieks, vijolnieks Arvīds Zvagulis atzina: “Es tiešām ar nepacietību gaidīju šo koncertu, kad es uzkāpšu uz skatuves, varēšu spēlēt, muzicēt kopā ar saviem kolēģiem. Mēģinājumos jau mēs arī spēlējām, bet tā sajūta, kad ir dzīva publika vēl, tas ir pašiem kaifs spēlēt.”

Savukārt “Quadra” dalībnieks, čellists Kārlis Klotiņš uzsvēra: “Tā maģiskā sajūta, ko rada dzīvi klausītāji, dzīva publika, kopš pavasara nav kļuvusi mazāka, tas vienkārši nebeidzas, pārsteigums, ka cilvēki klausās.”

Programmā iekļauti gan klasiķu – Šūmaņa un Mālera – darbi, gan latviešu mūsdienu komponistu veikums – Imanta Zemzara, Gundegas Šmites un Oskara Herliņa skaņuraksti.

Koncerta izskaņā publiku uzlādēja Alfrēda Vintera un Imanta Zemzara “Latvju Tangobāleliņš ciemos pie Argentīnas Tangokaraļa”

Klāt bija arī pats komponists Imants Zemzaris, kurš novēroja: “Man jau šķiet, ka tiešām bija jūtama šī kvarteta izaugsme desmit pastāvēšanas gados. [..] Šie brīnišķīgie mūziķi šajos gados, viņi ir ieguvuši tādu dzīves stabilitāti, tīri cilvēciski tādu harmoniju, fundamentu, bet arī tādu ļoti spēcīgu emocionālu pieplūdumu, tāpēc arī šis koncerts bija tik izdevies un piesātināts.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti