Dziesminieks Mets Saimonss: Ir svarīgi runāt par nopietnām problēmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien, 4. decembrī – koncertzālē “Palladium Rīga” uzstāsies amerikāņu dziesminieks Mets Saimonss (Matt Simons) ar pavadošo grupu. Koncerts Rīgā notiks mākslinieka jaunākā albuma “After The Landslide” atbalsta koncerttūres ietvaros. Tūre aizvadīto divu mēnešu laikā izskanējusi jau 14 Eiropas valstīs 32 koncertos. Mets Saimons sarunā ar LSM.lv stāsta par mūziku kā valodu, kurā runāt par nopietno, un kā ceļu uz atlabšanu.

“Kad biju jaunāks, studēju džeza mūziku, kas ir visas amerikāņu mūzikas apkopojums, līdzīgi kā beisbols ir amerikāņu sports. Manu mūziku ir iedvesmojuši arī citi amerikāņu dziesminieki – Pols Saimons, Stīvijs Vonders, Džeimss Teilors,” par muzikālajām ietekmēm saka Mets Saimons. Viņš ir multiinstrumentālists – pārvalda klavieru, ģitāras un saksofona spēli. Jautāts, kuru instrumentu viņš izmanto, lai komponētu dziesmas, mūziķa atbilde ir viennozīmīga – “mans instruments ir klavieres!”

Savā jaunākajā, šogad izdotajā albumā “After The Landslide” Saimonss runā par nopietnām tēmām un caur dziesmām padara personisko par universālu, visiem saprotamu. Albuma singli – “We Can Do Better”, “Amy’s Song” un “Open Up” gūst ne vien publikas, bet arī komerciālu atsaucību. Kādus principus mūziķis ņem vērā dziesmu rakstīšanai?

“Man vissvarīgākā dziesmas radīšanā ir ideja. Par ko mēs runājam? Ko es vēlos pateikt? To jāsaprot vēl pirms melodijas un dziesmas vārdiem.

Svarīgi, lai dziesma tiek radīta ar nodomu – it īpaši mūsdienās jāmeklē pēc iespējas unikālāka ideja – kaut kas tāds, ko cilvēki iepriekš nav darījuši. Ir svarīgi runāt par nopietnām problēmām, kuras mūsu dzīvē nav tik vienkārši izprotamas, bet problēmu izpratne veicina atlabšanu. Man ir "šķiršanās" dziesmas – kur sarūgtinājumu par zaudēto mīlestību pārvēršu mūzikā. Tāpat esmu veltījis dziesmas cilvēkiem, kuri traģiski ir zaudējuši savus vecākus, brāļus vai māsas, un tagad meklē dzīves jēgu. Manas dziesmas ir gan personīgi stāsti, gan novērojumi par to, ko redzu citos cilvēkos un pasaulē kopumā,” atklāj Saimons.

Ierasti dziesminieks savu ikdienu aizvada Ņujorkā. Došanās koncerttūrē uz citu kontinentu nozīmē izmaiņas dienas kārtībā. Vai viņš ir turneju, vai tomēr studijas mūziķis?

“Ceļošana mūziķa dzīvē ir vajadzība. Man nepatīk lidostas, lidmašīnas un braukšana busiņos, bet iepazīt jaunas pilsētas un satikt jaunus cilvēkus vienmēr ir jautrs piedzīvojums.

Darbs studijā arī ir ļoti svarīgs, bet koncertā tu patiešām vari izveidot saikni ar savu klausītāju. Un šī apbrīnojamā saikne ir iemesls, kādēļ es spēlēju mūziku,” pauž mūziķis. Saimonss priecājas, ka ar pavadošo grupu Eiropas tūres ietvaros kopā nu jau kopā spēlēts dienu no dienas, un šīs intensīvās koncertēšanas rezultāts būs dzirdams arī “Palladium Rīga”, kas ir pirmspēdējais tūres koncerts.

Programmā, protams, būs jaunākā albuma dziesmas, gan labi zināmie hīti. Koncertu iesildīs Kriss Airs ( Chriss Air), kuru vēlāk varēs redzēt arī paša Meta grupas sastāvā, spēlējot ģitāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti