Dziesminiece Biruta Ozoliņa: Nedrīkst dziesmai nodarīt pāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pie klausītājiem nonācis Birutas Ozoliņas un DJ Monsta tautas mūzikas albums "Sauli sēju", kas autores vārdiem ir veidots “tīrākā gultnē” un “nenodara dziesmai pāri”. Tā ir mūzika prom no izlikšanās, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta Ozoliņa.

„Man ir prieks par šo albumu, jo tā ir tāda atgriešanās pie pirmavota,” stāsta Ozoliņa un norāda, ka viņai ir bijuši vairāki mēģinājumi džeza un pasaules mūzikas virzienā, bet jaunais albums „stilistiski atgriežas tīrākā gultnē un ir tīrāks”. Pēc dziesminieces sacītā, jaunajā albumā ir vairāk telpas pašai dziesmai, jo tautasdziesmām ir jābūt brīvām kā putnam. Tās nevajagot ielikt „kādā konkrētā formā vai stilā”.

Ozoliņa gan atzīst, ka nevar pretendēt, ka dzied autentiski, bet dziedot, kā jūt. „Tā iekšējā sajūta ir, lai nav nekā lieka balsī un attieksmē pret dziesmu,” viņa saka un norāda, ka, dziedot tautasdziesmas, viņa visu laiku jutusi to, ka viņas būtībā kaut kas slīpējas – „prom no izlikšanās, neīstuma”.

Taujāta, kāpēc, viņasprāt, Latvijas Radio izpilda tik maz tautasdziesmu ēterā, viņa norāda, ka “tas ir avots, no kā ir jāmāk pasmelt”. Ozoliņa norāda, ka, iespējams, tas ir arī lauks, kas radio būtu labāk jākopj.

Mūziķe stāsta, ka tiem, kas vēlas pilnveidoties folklorā vai kopt šo tradīciju, vispirms būtu jāsāk ar šūpuļdziesmām.

“Tautasdziesmas sākas ar šūpuļdziesmām, piemēram, ja mamma ir dziedājusi kaut ko - kaut vai intonācijas ir. Tas iespiežas atmiņā kā DNS. Tas iet līdzi kā pavadonis dzīvē. Ja vien šīs atmiņas par šūpuļdziesmu ir, tad šo pieredzi var papildināt. Ir jau arī mirkļi [vēlāk dzīvē], kad atnāk vārti vaļā un tā dziesma ienāk iekšā sirdī,” saka Ozoliņa.

"Sauli sēju" ir Birutas Ozoliņas septītais albums un viņa atklāj, ka radušies aizmetņi arī jaunam projektam. Viņa iecerējusi arī turpmāk sastrādāties ar DJ Monsta jeb albuma producentu Uldi Cīruli. Tāpat, iespējams, tiks piepulcināti vēl kādi mūziķi. Arī nakamajiem albumiem vadmotīvs būšot tas pats, kas “Sauli sēju” – nedrīkst nodarīt dziesmai pāri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti