Dienas ziņas

Turcija no Somijas un Zviedrijas gaida konkrētus soļus

Dienas ziņas

Latviešu amatierteātris Anglijā svin 10 gadu jubileju

Senioru korim "Noktirne" – 50 gadu jubileja

Dziesma dod visus vitamīnus – senioru korim «Noktirne» 50 gadu jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kopš beigušies Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, daudzviet strauji atsākusies kultūras dzīve. Mārupē šis gads nozīmīgs vietējam senioru sieviešu korim "Noktirne". Beidzot ir atkal iespēja visām nākt kopā, satikties mēģinājumos un pievērsties savai sirdslietai. Turklāt koris šogad svin savu 50 gadu jubileju. Koristes to atzīmēs Mārupes Kultūras namā, kam savukārt šogad aprit 80 gadi.

Korī "Noktirne" ir vairāk nekā 40 sievas, kuras te sev radušas otro ģimeni, ko dēvē par vecmāmiņu kori. Dzied šīs kundzes pamatā visu savu mūžu.

"Dziedāšana vispār ir tāda lieta, ko nevar [aizmirst], ja tu reiz esi sācis, tad to aizmirst jau nevar. Gribas arvien vairāk un vairāk, gribas piedalīties visos koncertos," atzīst kora "Noktirne" vokāliste Valda Rupeika.

Kora vienīgā un ilggadējā vadītāja Ilga Bērziņa atklāj, ka kora dalībnieces ar labpatiku apgūst uzdoto repertuāru, kā pamatā ir latviešu komponistu populārie darbi.

"Es esmu tik priecīga par šiem cilvēkiem. Šeit viņi atnāk, mēs izsmejamies, parunājamies, gatavojamies draudzības koncertiem, tas viss dod tādu pacēlumu," teic Ilga Bērziņa.

Lai arī kovidlaiks bija atņēmis dāmām tikšanās iespēju mēģinājumos un mācības "Zoom" platformā nekādi nesekmējās, tagad atkal kundzes reizi nedēļā tiekas Mārupes Kultūras namā un gatavojas koncertiem. Līdz šim koristes vairākkārt pabijušas ārzemju koncerttūrēs un arī Latvijā iegūtas godalgotas vietas. 

"Mājinieki ir apmierināti, ka es vismaz kaut kur tagad piedalos," smej vokāliste Laima Zandreitere.

Savukārt Irēna Uzkāpsta atzīst: "Kad no kora ej mājās, tad liekas, ka kaut kas piepildīts, kaut kas piepildīts vairāk, nevis mājas vien."

"Tad, kad iet mājās no mēģinājuma, pacēlums iekšā, tiešām ir pacēlums," uzsver Valda Rupeika.

Īpašie brīži ir ne vien koncerti un ārzemju braucieni, bet arī tādas lietas, kā, piemēram, sievišķīgā pucēšanās pirms koncertiem. Pirms 12 gadiem par vecmāmiņu kori "Noktirne" uzņemta dokumentālā filma, taču tagad jau tapis arī grāmatas melnraksts, no kā top autobiogrāfisks darbs. 

Mārupes Kultūras nama direktore Ira Dūduma stāsta: "Tas, ka viņām dziesma un mūzika dod pilnīgi visus vitamīnus, to viņas vienmēr ir teikušas. Bez senioru kora kultūras namam pietrūktu puzles gabaliņa, viņām vienkārši tur ir jābūt."

Mārupes Kultūras namā, kas šogad svin savu 80. jubileju, vecmāmiņu koris savu 50. dzimšanas dienu plāno atzīmēt rudenī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti