Dziedošs suns un «Kombinezoni»: mūziķi dīkstāvē izaicina viens otru sociālajos tīklos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslinieka misija ir iepriecināt arī grūtos brīžos, saka pašmāju mūziķi, kuri sociālajos tīklos sākuši izvietot mājas video ar asprātīgām kompozīcijām neierastos salikumos. Kultūras laukā strādājošie ir vieni no tiem, kuru darbs ārkārtējā situācijā apstājies pilnībā. Dīkstāve ir grūta gan psiholoģiski, gan finansiāli, jo daudziem mūziķiem koncerti ir galvenais ienākumu avots. Tādēļ viņi ir gandarīti par valdības lēmumu veidot atbalsta mehānismu kultūras darbiniekiem un tikmēr māksliniekiem tik vajadzīgo publikas uzmanību gūst draudzīgā interneta sacensībā.

Mūziķu "karantīnas izaicinājums" sociālajos tīklos "aizvēlies kā sniega bumba"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kustību ar nosaukumu #QuarantineChallenge jeb “Karantīnas izaicinājums” pirms nedēļas aizsāka grupas “Dagamba” mūziķis, čellists Valters Pūce. Viņi ar ģimeni bija laukos Košragā un nolēma sarīkot mājas koncertu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Spontāni izvilku čellu un, sēžot dīvānā, nospēlēju Bahu, kaut kādā ziņā atsaucoties uz itāļu muzicēšanu uz balkoniem. Bahs tika nofilmēts ar telefonu, un spriedām – publicēt vai nepublicēt? Izdomājām, ka bija baigi forši un ka gribas to parādīt arī citiem. Gribējās arī zināt, kā iet citiem mūziķiem tagad, kad viņiem jāpaliek mājās,” stāsta mūziķis.

Valters izaicināja vairākus citus mūziķus publiskot savus mājas video, un “Karantīnas izaicinājums”, viņam par pārsteigumu, aizvēlās kā sniega bumba - Dainis Tenis, Jēkabs Zemzaris, Juris Kaukulis ar meitu un ļoti muzikālu suni, Edgars Spura, Ralfs Eilands, Ieva Sutugova, Evija Vēbere, "Carnival Youth" un citi mūziķi atsaucās, nododot izaicinājumu tālāk.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Un tieši šim izaicinājumam par godu tapusi grupa “Valters un Kombinezoni”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Sarunāju ar saviem labākajiem draugiem, ka mēs uzdziedāsim kopā. Izdomājām filmēt ārā, un, tā kā laukos vienmēr ģērbjamies kombinezonos, tā arī veidojās grupas nosaukums,” stāsta Valters Osis.

Valters Osis ir grupas “Dziļi violets” mūziķis un labākie draugi ir viņa māsu bērni. Pašlaik visi dzīvojas laukos Jaunpiebalgā.

“Tik daudz es savu sievu, vecākus un māsas neesmu saticis gandrīz nekad. Tā ir šai situācijai gaišā puse. (..) Ir jādara lietas, kas sagādā prieku, jātur galvā gaišas domas, un tad ir vieglāk iet cauri šādām situācijām,” atzīst Osis.

Osis stāsta, ka vairums pilna laika mūziķu ikdienā rēķinās ar “tukšākiem” periodiem, tāpēc drošības spilvens pašlaik ļauj iztikt. Līdzīgā situācijā ir arī Valters Pūce.

“Jautājums, cik ilgi būs šī dīkstāve. Jo tā jebkuram mūziķim ir, varētu teikt, profesionālā nāve. Ja tuvāko mēnešu laikā mēs neatgriezīsimies pie normālas dzīves, tad es nezinu... Jāsāk nodarboties ar zemkopību, kartupeļi jāstāda, nezinu. Jo vienā brīdī finanses beigsies,” saka Valters Pūce.

Tādēļ mūziķi ir gandarīti par valdības lēmumu iekļaut kultūras ļaudis krīzē atbalstāmo nozaru sarakstā. Tas, ka pabalstīs tikai nodokļus maksājušos, šķiet pareizi arī pianistei Agnesei Egliņai. Viņa ir pašnodarbinātā.

“Manuprāt, vērtīgākais atbalsts pašnodarbinātajiem, kuri pašlaik ir zaudējuši koncertus, izrādes, būtu iespēja pieteikties finansiālam atbalstam. (..)

Mums ir jāsaprot, ka gaidāmi ļoti grūti laiki – ne tikai mūziķiem, māksliniekiem, bet arī citiem sektoriem. Pašlaik organizatori ir ļoti piesardzīgi un cenšas neplānot pasākumus tuvākajā nākotnē,” skaidro Egliņa.

Egliņai pašlaik pārcelti vismaz 10 koncerti Latvijā un ārzemēs. Drošības sajūtu radot tas, ka koncerti nav atcelti pilnībā, un pašlaik viņa turpina gatavot jaunu repertuāru mājās. Pianiste pieļauj, ka tikmēr varētu izaicināt kolēģus līdzīgi kā biedri populārās mūzikas laukā.

“Mēs jau zinām, ka lielākie meistardarbi ir radušies māksliniekiem ar gurkstošu vēderu,” smejas Egliņa. “Varbūt arī pēc visa šī ir gaidāms kāds māksliniecisks sprādziens!”

Kultūras ministrija līdz otrdienai plāno izstrādāt kārtību atbalsta pasākumiem kultūras nozarē pašnodarbinātajiem, autoratlīdzību saņēmējiem un kultūras nevalstiskajām organizācijām piespiedu dīkstāvē. Ārkārtējās situācijas kompensācijas varētu izmaksāt caur Valsts kultūrkapitāla fondu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti