Etnovēstis

Atskats uz "Ethno+Jazz Vol.5" un ieskats projektā "Dziedi ar Arhīvu"

Etnovēstis

VEF Džeza klubs ieskandināts! "Impérial Orphéon" (Francija) un Sekū Kojate (Gvineja)

"Dziedi ar arhīvu" jeb vēsture sākas šodien

«Dziedi ar arhīvu» jeb vēsture sākas šodien

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu folkloras krātuve šobrīd īsteno sabiedrības iesaistes projektu, kura ietvaros norit dažādas aktivitātes. Viena no tām ir digitālā akcija "Dziedi ar arhīvu", kuras idejas autore Ieva Tihovska neslēpj – sarīkot šādu akciju rosinājusi vēlme cilvēkiem atgādināt, ka arhīvs – tā nav tikai pagātne, bet arī mūsdienas.

"Sākotnējā ideja bija popularizēt mūsu arhīva skaņu ierakstus, bet tam visam līdzās bija arī otra ideja – cilvēkiem, kuriem ir priekšstats, ka arhīvs – tā ir tikai pagātne, likt saprast, ka tās ir arī mūsdienas, un arhīvam jāatspoguļo arī tas, kā tautas mūzika skan mūsdienās, un šajā akcijā mēs to gribējām apvienot," stāsta Ieva Tihovska.

"Doma ir tāda, ka cilvēki var klausīties mūsu arhīva skaņu ierakstu izlasi un gan iedziedāt, gan iespēlēt šīs dziesmas no jauna, blakus arhīva ierakstiem pievienojot savas interpretācijas par šīm dziesmām.

Tādējādi līdzās arhīvu dziesmām veidotos kolekcija ar to, kā tautas mūzika skan mūsdienās."

Ieva Tihovska
Ieva Tihovska

Akcija "Dziedi ar arhīvu" aizsākta februāra vidū, Emiļa Melngaiļa 145. dzimšanas dienā, un noslēgsies 15. jūnijā. Tihovska atzīst – interese lēnām veidojas: "Ir gan folkloras kopas, kas jau sāk aktivizēties – piemēram, vairākas dziesmas ierakstījusi Iecavas bērnu folkloras kopa "Tarkšķi", gan Indra Mētra no grupas "Saucējas" un arī vēl citi.

Ļoti gaidām ierakstus arī no cilvēkiem, kuri nedzied kādā konkrētā kolektīvā vai folkloras kopā, bet kuriem vienkārši patīk dziedāt un kuri gribētu iemācīties kādu dziesmu, šajā gadījumā – no arhīva ierakstiem."

 

Arhīvā pieejamie ieraksti aptver laiku no 20. gadsimta 20.–30. gadiem, kad tika veikti fonogrāfa ieraksti, līdz pat 21. gadsimtam, kad ir paši jaunākie ieraksti no Ventspils.

"Centāmies šo izlasi veidot tā, lai tā aptvertu visus Latvijas reģionus," uzsver Tihovska. "Protams, lielākā daļa ierakstu ir latviešu tautasdziesmas, ziņģes, bet ir arī dziesmas citās valodās – piemēram, ir trīs lībiešu dziesmas, viena lietuviešu, baltkrievu, krievu un čigānu dziesma. Mēģinājām parādīt arī Latvijas etnisko dažādību. Plus vēl ir arī pāris ierakstu no Sibīrijas un Baškīrijas latviešu ciemiem, tā ka mēs mēģinājām aptvert ne tikai Latviju."

Nesen "Facebook" vietnē parādījās dziesma "Tumša nakte, zaļa zāle", ko iedziedājusi Paulīne Druseika 1965. gadā.

Teicēja Paulīne Druseika
Teicēja Paulīne Druseika

"Tiecos atlasīt gan ļoti populāras dziesmas – kā "Tumša nakte, zaļa zāle" vai "Es izjāju prūšu zemi", gan mazāk zināmas dziesmas.

Bet ar "Tumša nakte, zaļa zāle" gribēju parādīt, ka dziesmai pastāv daudz dažādu variantu. Šajā gadījumā tas nav tikai tas populārais teksts, bet aiz tā seko diezgan skumjš precību teksts, un dziesma tiešām izvēršas ļoti gara.

Senāk dziesmas pastāvēja ļoti lielā daudzveidībā – ja nebija viena fiksētā varianta un ja cilvēki nemācījās no notīm, varēja būt tā, ka pēc savas gaumes vai atmiņas dziedāja tā, kā cilvēks to jūt un kā tajā brīdī gribas. Tāpēc arī veidojās dažādi interesanti varianti un salikumi, nav viena standartizētā varianta," atklāj idejas autore, kura vienlaikus uzsver:

"Aicinām cilvēkus būt pilnīgi brīviem savās izpausmēs! Viens variants, protams, ir mēģināt iedziedāt tieši tā, kā dziedājis teicējs ierakstos, bet var darīt arī pilnīgi citādāk – aranžēt, brīvi apieties ar tekstu."

Visbeidzot, akcijas ietvaros norit arī balsošana, kas uztur sacensības garu. "Taču otra nozīmīgā lieta, ka līdzās arhīvu ierakstiem veidojas kolekcija ar jaunajiem ierakstiem, ar mūsdienu tautas mūzikas skaņu. Tas var tikt izmantots pētījumos par to, kā mūsdienās tautas mūziku cilvēki interpretē," uzsver Tihovska.

Arī pēc akcijas noslēguma būs iespēja iedziedāt kādu no arhīvā esošajām dziesmām. Vairāk informācijas – tīmekļa vietnē dziedi.garamantas.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti