Dziedātājs Jānis Kurševs: Antiņa tēls parāda to, kurš ir uzvarētājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dziedātājs Jānis Kurševs, kuram uzticēta Antiņa loma Arvīda Žilinska operas "Zelta zirgs" iestudējumā, uzskata, ka Antiņa tēls parāda to, kurš ir uzvarētājs, un izsaka neizpratni, kāpēc "tautā ir iegājies, ka Antiņš ir tāds totāls idiots".

Jau vēstīts, ka nedēļas nogalē notiks 23.Siguldas opermūzikas svētki, kuru centrālais notikums šoreiz būs Arvīda Žilinska operas „Zelta zirgs” iestudējums. Latviešu opera Siguldas opersvētkos skanēs pirmo reizi, un šogad aprit 50 gadu kopš tās pirmizrādes Latvijas Nacionālajā operā. Iestudējumu veido režisors Guntis Gailītis, pie diriģenta pults būs Atvars Lakstīgala, galvenās lomas dziedās Jānis Kurševs un Jolanta Strikaite.

Latvijas Radio fonotēka glabā operas „Zelta zirgs” ierakstus no 1965.gada, kad opera arī tika iestudēta. Tā bija ļoti populāra, pārpildītās zālēs to izrādīja vairāk nekā 200 reižu, tajā dziedāja visas lielākās mūsu operas zvaigznes, viņu vidū arī Jānis Zābers Antiņa lomā.

Jānim Zāberam šogad 11.augustā apritētu 80 gadu, un opersvētku rīkotājs Dainis Kalns iestudējumu galvenokārt iecerējis kā velti mūsu leģendārajam tenoram.

Dainis Kalns: „Es nezinu, kāpēc uzskata, ka tā ir kaut kāda pasaku opera. Tad jau visas Vāgnera operas arī var saukt par pasaku operām. Arī bērnu opera tā nav. Es „Zelta zirgu” sauktu par īstu gudrības grāmatu."

Iestudējums Siguldā top režisora Gunta Gailīša vadībā, tajā piedalīsies 140 mākslinieku, laikmetīgu vizuālo tēlu veidos Reinis un Krista Dzudzilo.

Guntis Gailītis stāsta, ka izrādē cenšas savienot trīs līmeņus – simbolisko, filozofisko un reālo, priekšplānā izvirzot mūžīgo pretmetu cīņu.

Guntis Gailītis: „Tā ir tā lielā simbolu cīņa – melns un balts, nakts un diena… Rainis savā būtībā ir liels fantasts, viņš fantazē par pasaules idejām, kas ir brīnišķīgas. Šajā darbā svarīga ir mērķa izjūta. Tā kā Bībelē Dievs uzliek Jēzum Kristum misiju, šajā gadījumā Baltais tēvs – pasaules labā daļa - uzliek misiju Antiņam."

Tā Antiņa ārija savulaik skanēja Jāņa Zābera izpildījumā, Siguldā to dziedās Jānis Kurševs. Dainis Kalns viņu uzaicinājis tādēļ, ka, viņaprāt, viņš kā personība savā dvēselē ir radniecīgs Antiņam. To nenoliedz arī pats dziedātājs, uzsverot, ka viņu izbrīna, ka tautā šis tēls iemantojis gluži vai negatīvu nokrāsu:

„Es brīnos, kāpēc tautā ir iegājies, ka Antiņš ir tāds totāls idiots. Skatoties cauri Raiņa darbu, Antiņa tēls parāda to, kurš ir uzvarētājs. Lai arī mums sākotnēji varbūt izskatās, ka viņa brāļi ir ārkārtīgi veikli un izmanīgi un ar savu izrādīšanos it kā tanī brīdī ir topā, bet beigu beigās finālā visi sastopas ar transcendenci, ar pārdabisko. Un Antiņa veiksme ir tā, kas viņš spēj sadarboties ar garīgo pasauli."

Par ļoti labu ideju uzvest „Zelta zirgu” pēc 50 gadiem uzskata kormeistars Gatis Langenfelds. Viņš pārliecināts, ka interesanti būs gan tiem, kas to jau savulaik redzējuši, gan tiem, kas iepazīs pirmo reizi, jo ideju un mūzikas ziņā šis darbs ir pat ļoti mūsdienīgs:

„Es domāju - tie konflikti bija toreiz, kad cilvēkus sagrāva padomju sistēma, un to netrūkst arī tagad, kad cilvēkus sagrauj kapitālisms. Tā būtiskākā pievienotā vērtība ir tā, ka tagad mums ir jauna paaudze, un mēs varēsim novērtēt, kā viņi to pieņem un kā tas skan mūsdienās. Es domāju, ka tas būs aktuāli, jo šī mūzika ir saprotama, ar skaidru partitūru. Skatītājiem vajadzētu gūt gandarījumu."

Siguldas opermūzikas svētku centrālais notikums opera „Zelta zirgs” būs skatāma sestdienas, 1.augusta, vakarā, Siguldas pilsdrupu estrādē, bet līdzās tai svētkos būs vēl vairāki lieliski koncerti.

To vidū - piektdien notiekošais lielkoncerts „„Mēs no Latvijas”, kurā piedalīsies ārzemēs dziedošie Latvijas operdziedātāji, un svētdienas galā koncerts, kurā uzstāsies pasaulē pieprasītais argentīniešu tenors Marselo Alvaress, spožais franču mecosoprāns Klementīne Margēna un vēl citi izcilu balsu īpašnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti