Dziedātājs Daumants Kalniņš un Latvijas Radio bigbends atskaņos jauno komponistu konkursa laureātu mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

30. novembrī pulksten 19.00 Spīķeru koncertzālē notiks Latvijas Radio bigbenda (LRBB) kompozīciju konkursa Baltijas jaunajiem komponistiem fināla koncerts. Konkursu jau otro gadu LRBB rīko kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA), un šoreiz kopā ar bigbendu trīs labākos jaundarbus atskaņos dziedātājs Daumants Kalniņš, informēja LRBB pārstāve.

Konkursā jaunajiem komponistiem bija jārada jaundarbs balsij un bigbenda sastāvam. Pērn kopā ar LRBB finālā jauno mūziku izpildīja dziedātāja Beāte Zviedre, bet šajā gadā šis gods ticis Daumantam Kalniņam, kurš pastāstīja: "Domāju, ka 30. novembra vakars būs krāšņs un piepildīts, ar stilistiski daudzveidīgu, bigbenda sastāvam radītu mūziku, vēlreiz apliecinot džeza orķestra aktualitāti, kāda tā bija ne tikai pagājušā gadsimta 30. gados, kad neviena balle nevarēja iztikt bez svingojoša orķestra, bet arī mūsdienās, kad komponisti un aranžētāji rada patstāvīgus, instrumentālus skaņdarbus, izmantojot ļoti daudzpusīgi gan multiinstrumentāriju, gan stilistiku, ko lieliski pārvalda LRBB mūziķi. Intrigu šim vakaram piešķirs starptautiskais bigbenda mūzikas konkursa fināls, kura ietvaros trīs vai četrus fināla skaņdarbus būs uzticēts izpildīt man kopā ar LRBB. Konkurss, protams, uzliek papildu atbildību spēt atrast, brīžam pat nojaust, ko jaunie skaņraži savās kompozīcijās vēlējušies vēstīt. Kā to izdarīt, būs mans un LRBB izaicinājums šajā vakarā. Mana personīgā intriga ir arī par Kārļa Vanaga ideju atskaņot manu kompozīciju, kuru aranžēju bigbenda sastāvam un  kas bija mans semestra darbs pirms astoņiem gadiem, kad vēl studēju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā."

Konkursa finālistus paziņos 25. novembrī pēc pusfināla JVLMA, bet LRBB mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags atklāja, ka finālam izvirzītie darbi nebūs vienīgās kompozīcijas, kas iekļautas 30. novembra koncertā: "Programmā ir iekļauta arī mūzika, kas, manuprāt, definē šī brīža aktuālo, moderno bigbenda skanējumu. Koncertā skanēs Hērbija Henkoka un mūsdienu bigbenda komponistu Vinsa Mendozas un Marijas Šnaideres mūzika." Tāpat būs arī neliels ieskats LRBB jaunākās plates mūzikā, kur bigbends ieskaņojis Raimonda Paula instrumentālās džeza svītas jaunos aranžējumos bigbenda sastāvam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti