Pa ceļam ar Klasiku

Sigvards Kļava "Vidzemes gredzenu" kaļ tā, lai varētu teikt - labāk nav iespējams

Pa ceļam ar Klasiku

Inga Kalna izvēlas mūziku

Annija Putniņa Brodvejas pavasarī

Dziedātājas Annijas Putniņas jaunajā programmā skanēs Ņujorkas ritmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jaunajā koncertprogrammā "Pavasaris Brodvejā" skanēs Gēršvina, Rodžersa, Bernsteina un Loida-Vēbera mūziklu melodijas. Tā veidota kopā ar instrumentālo grupu un Rolanda Meržejevska horeogrāfiju.

Koncertprogramma skanēs 20. aprīlī koncertzālē "Valmiera", bet 21. aprīlī Rīgā, mūzikas namā "Daile".

"Tas būs koncerts, kurā būs daudz gaismas un lidos tauriņi – gan vēderā, gan gaisā," sola Annija Putniņa.

Līdz ar Putniņu koncertā piedalīsies pianists Raimonds Petrauskis, perkusionists Mārtiņš Miļevskis un basģitārists Pēteris Liepiņš, kā arī horeogrāfs Rolands Meržejevskis, kas teātra deju apguvis Ņujorkā.

"Tā ir liela veiksme, ka man savā mūžā laimējies sastapt pianistu Raimondu Petrauski – manuprāt, domājam un skatāmies līdzīgā virzienā: mums ļoti patīk strādāt kopā,” stāsta Annija Putniņa un atklāj, ka abi satikušies gluži nejauši: "Pagājušā gada sākumā mūs abus uzaicināja uzstāties kādā pasākumā, un sākām ar trijām mūziklu melodiju aranžijām. Publikai patika, mums pašiem patika, un tā nu visu gadu turpinājām darboties. Bija arī programma, ar kuru atzīmējām Bernsteina simtgadi, un visa rezultāts bija mans pirmais solokoncerts pagājušā gada decembrī "Ziemassvētki Brodvejā". Tad jau Raimonds bija sapulcējis gan basistu Pēteri Liepiņu, gan perkusionistu Mārtiņu Miļevski, taču pavasara koncertā viņa vietā ir Ernests Mediņš. Kompānija jautra un laba!”

Programmas koncertnumuru aranžētājs ir Raimonds Petrauskis: "Viņš jūt šo mūziku, turklāt viņam pašam tas ir azartisks izaicinājums – Raimonds pavada pat naktis, domājot ko jaunu. Katrai dziesmai atrod īpašu piegājienu.

Viņš ir kā burvis, kurš prot ienest koncertā īsto noskaņu.

Smejamies, ka Ziemassvētku koncertā Raimonds atbildēja par sniegu, bet pavasara koncertā viņam jābūt atbildīgam par tauriņiem,” smej Annija Putniņa.

Programmā likta mūzika, kas pirmkārt tuva viņa pašai. Skaistu iedvesmu sagatavošanās procesā sniedzis brauciens uz Ņujorku, kurp dziedātāja devusies pirmo reizi mūžā.

"Līdz šim mana dzīve vairāk bijusi saistīta ar Londonu.

Beidzot biju Ņujorkā, un šajā lielajā pilsētā noskatījos trīs brīnišķīgus mūziklus un iegādājos biezu grāmatu ar 30. un 40. gadu mūziku, kur atrodamas arī skaistās mūziklu melodijas.

Tad nu ar Raimondu kopā muzicējam un atrodam īstās pērles."

Dziedātāja prāto, ka Ņujorka iedvesmojusi meklēt arī citas krāsas: "Mainījās koncerta iecere – nebūsim tikai uz liriskās nots un nerunāsim tikai par mīlestību. Jā, ilgošanās ir lielā daļā dziesmu – pēc ziemas ir mūžīgā cerība, visi kļūst smaidīgāki, pašam Gēršvinam ir daudz ilgošanās dziesmu. Taču paralēli arī sapratām – ilgoties abas koncerta daļas pēc kārtas nevaram. Tad nu Raimonds atradis īstus Ņujorkas trokšņus, krāsas, ritmus. Gan Valmieras, gan Rīgas iedzīvotājus atļausimies izvest Ņujorkas trauksmainajās ielās.”

Svarīgu niansi koncertā ienesīs dejas, ko iestudējis Rolands Meržejevskis, ar kuru Annija Putniņa iepazinusies tūlīt pēc atgriešanās no studijām Londonā, kur līdztekus vokālajām studijām apguvusi arī Brodvejas deju žanru. "Pie Rolanda devos, lai uzturētu formu.

Sākumā domāju – nu, ko gan viņš man jaunu varētu iemācīt... Bet jau pirmajā nodarbībā Rolands mani nokausēja, jo izrādījās, ka viņš šo žanru studējis Amerikā!

Abi esam šo deju fani, un nu jau abi kopā esam arī kolēģi Rīgas Doma kora skolā,” stāsta Putniņa, kura jau trīs gadus Domskolas audzēkņiem ierāda mūziklu specifiku. Viņa ir pārliecināta – to patiesi var apgūt jebkurš: "Vien jābūt fleksiblam, jāgrib strādāt. To redzu pēc saviem audzēkņiem, kuri muzicē, dzied, dejo, apgūst aktiermeistarību. Pati šo žanru sāku studēt salīdzinoši vēlu, pēc klasiskā vokāla un diriģēšanas studijām. Jau nākamgad Domskolā mums būs pirmais izlaidums. Redzu, ka jauniešiem patīk, viņi ir motivēti, un jau tagad ir ļoti daudzpusīgi ne tikai mūzikla žanrā, bet arī klasiskajā mūzikā, dejā. Tālāk varēs specializēties jebkurā virzienā!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti