Kultūras ziņas

Mūžībā devies kinozinātnieks Viktors Freibergs

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Elīnas Garančas un draugu koncerts Dzintaru koncertzālē

Dziedātāja Elīna Garanča kopā ar draugiem uzstājas Dzintaru koncertzālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pārpildītā Dzintaru koncertzālē klausītāji ar sajūsmu uzņēma izcilo operdziedātāju Elīnu Garanču. Koncertā "Elīna Garanča un draugi" diriģenta Karela Marka Šišona vadībā kopā ar Festivāla orķestri skatītājus priecēja slavenākās pasaules operu ārijas Elīnas Garančas, Marinas Monco un Džonatana Titelmana izpildījumā. Viņi tikko snieguši trīs koncertus Austrijā, bet tagad programmu atveduši arī uz Jūrmalu.

"Mēs droši vien ilgojamies pēc kaut kādas normalitātes. Pandēmija un Ukrainas karš mūs ir izmetis no jebkāda pieraduma sliedēm. Acīmredzot visi ilgojamies pēc miera, pēc savienotības, pēc lietām, kas mūs emocionāli un garīgi sasaista un uztur savā ziņā, lai kaut kā varētu izturēt to, kas apkārt notiek, lai mums nepazūd modrība, lai nepazūd darbaspēks, garaspēks, lai mums ir vienotība," uzsver Garanča.

Atbilstoši vasaras sezonai ar populārām operu ārijām un priekpilnu, enerģisku Dienvidamerikas mūziku koncertprogrammu izveidojis diriģents Karels Marks Šišons. Viņš teic:

"Mūzika ir barība dvēselei. Mums visiem ir vajadzīga mūzika, mums visiem ir vajadzīga kultūra. Un, domājot par koncertu, mums visiem ir vajadzīgs laiks pašiem sev – telpa sev.

Kad nav mobilā telefona vai kā cita, kas var iztraucēt. Ir jūsu paša telpa. Īpaši šajā steidzīgajā laikā mums vajag vietu un laiku sev, lai spētu būt paši, un koncertā mēs varam rast šādus mirkļus."

Par koncerta programmas izvēli Garanča skaidro: "Tematiski vienmēr šīs programmas ir saliktas divās daļās; ir pirmā daļa, kas ir vairāk klasiskā mūzika, slavenais, klasiskais operas repertuārs ar skaistām ārijām un tehniskām variācijām, kas balsij ir jāpārzina; un otrā daļa lielākoties ir uz vieglāku žanru, lai cilvēkiem izkustinātos gan kājas, piesitot ritmu, gan tāds enerģiskāks iekšējais pārdzīvojums varētu būt. [..] Tā ir mirkļa iedvesma, ko meklē cilvēks, kādi kolēģi, kādi jaunie kolēģi, kādi bijuši iepriekšējos koncertos, kāda atmosfēra pasaulē. Mēs, protams, gribam arī atklāt repertuāru, kurš ir dažāds, kurš neatkārtojas katru reizi. Man, protams, repertuārs savā ziņā, es smejos, iet uz beigām, jo ir ļoti daudz koncerti bijuši gan Latvijā, gan arī citur, kur ir izdziedātas visas iespējamās ārijas. Šad un tad sanāk ieķerties arī soprāna repertuārā. Un tāpēc varbūt arī meklēju jaunus dziedātājus, kuri it kā pārņem to stafeti vai aizvilina publiku, nevis klausoties mani nu jau astoto reizi dziedot "Dalilu", bet kādu jaunu dziedātāju, kas vispār sevi stāda priekšā."

"Es centos izveidot programmu ikvienam, centos izveidot programmu trīs operdziedātājiem, tas ir galvenais. Tāpēc koncertā skan opermūzika, bet koncerta otro daļu veidojām vairāk relaksējošu, dosimies uz Spāniju, uz Dienvidameriku, noslēgsim ar dienvidamerikāņu melodijām, ar četrām dažādām dziesmām," skaidro Šišons. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti