Kultūras ziņas

Suitos tur godā senās tradīcijas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sākas 2.starptautiskais koru konkurss "Rīga dzied"

Dziedāšana ir universāla valoda – konkursā «Rīga dzied» sacenšas kori no sešām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau otro reizi Rīgā notiek starptautiskais koru konkurss "Rīga dzied", četru dienu laikā pulcējot koristus no dažādām valstīm, tostarp Igaunijas, Polijas, Lielbritānijas, Īrijas, Fēru salām, Bulgārijas. Latviju konkursā pārstāvēs pieci koru kolektīvi, kas mērosies spēkiem ar deviņiem ārvalstu koriem. Starptautiskās žūrijas vērtējums noteiks uzvarētāju, un 20. augustā būs iespēja uzzināt, kurš koris saņems augstāko novērtējumu – "Imanta Kokara kora balvu".

Starptautiskais koru konkurss "Rīga dzied" piepilda leģendārā latviešu diriģenta Imanta Kokara sapni Rīgas tradīciju kopainā iedibināt starptautiskas koru sacensības, kas norit priekpilnā gaisotnē, atklājot izcilus mākslinieciskos rezultātus.

Konkursa mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags stāsta: "Latvija ir tik populāra pasaulē ar savu kordziedāšanu, ka būtu grēks nerādīt to katram, kas vēlas, šeit uz vietas, ko tad mēs darām, kā mēs dziedam, un, protams, ļaut arī pašiem sevi parādīt. Jo tā sacensība koriem ir līdzīga mazliet kā sportā, viņa varbūt nav tik azartiska, bet arī Latvijā koriem ir sacensības – koru kari, tā arī pasaulē koru konkursi. Tā ir tāda laba savas formas un savas varēšanas uzturēšanas lieta."

Atklāšanas koncerta sākumā kā īpašie viesi uzstājās pasaulslavenais jauniešu koris "Kamēr", pēc tam koncertpriekšnesumus sniedza kori no Igaunijas, Polijas, Bulgārijas, Fēru salām, līdz visbeidzot visu zāli kājās uzrāva Rīgas Doma kora skolas gospeļkoris, kurā azartiski dzied džeza un muzikālā teātra nodaļas audzēkņi.

Rīgas Doma kora skolas gospeļkora vadītāja Una Stade atzīst: "Viņi iedvesmo mani; ļoti daudz, kas korī notiek, ir viņu pašu iniciatīva, man atliek vien pabīdīt viņus pareizajā virzienā. [..] Mums dziedāšana sagādā tik daudz prieka, ka katru reizi, kad ir publika, jaunieši vienkārši uzplaukst un ir prieks uz viņiem skatīties."

Īstās sacensības sākas 18. augustā, četru dienu laikā dziedātāji mērosies spēkiem deviņās kategorijās. VEF Kultūras pilī notiks Gospeļu koru konkurss, turpināsies Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā kā garīgās mūzikas konkurss, bet piektdien Latvijas Universitātes Aulā sacentīsies Latvijas kori, lai finālā starptautiska žūrija varētu atlasīt tos labākos korus, kuri būs tiesīgi sacensties par Imanta Kokara kora balvu.

Žūrijas pārstāvis Hanss van den Brands no Nīderlandes pauž: "Dziedāšana ir universāla valoda, kuru mēs visi zinām, visi sajūtam ar sirdi. Kā šeit – tikko uzstājās gospeļu koris un visus aizrāva, dziedāja ar prieku, un tā ir viena no galvenajām lietām, runājot par mūziku."

Noslēguma ceremonijā pirms konkursa rezultātu paziņošanas un galvenās balvas "Imanta Kokara kora balva" pasniegšanas koncerta apmeklētājus priecēs īpaši izveidotais Festivāla koris, kas atskaņos starptautiskos koru pasākumos populāras un koru olimpiādēm īpaši sacerētas dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti