Kultūras ziņas

Marta Pujāta skolas sajūtas dzejoļu grāmatā "Zenīts"

Kultūras ziņas

Jauniešu kora "Kamēr.." koncertuzvedums "Viļņu jaunie atspulgi"

Džeza, fadu un pasaules mūzikas svētki Dzintaru koncertzālē

Džeza un fadu svētki Dzintaros – koncertē dziedātāja Marija Mendeša un komponists Džons Bīslijs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

28. jūlijā uz koncertu saulrietā Dzintaru koncertzālē Jūrmalā pulcējās džeza mūzikas cienītāji. Ar Latvijas Radio bigbendu romantiskā un kaislīgā koncertprogrammā muzicēja portugāļu džeza un fadu dziedātāja Marija Mendeša un amerikāņu pianists un komponists Džons Bīslijs. Abi ir pasaulē atzīti mākslinieki un Latvijā kopā ar bigbendu sadarbojas ne pirmo reizi. 

Portugāļu dziedātāja Marija Mendeša ar amerikāņu pianistu un aranžētāju Džonu Bīsliju radījuši fadu mūzikas iedvesmotu programmu, kas līdz šim jau sajūsminājusi klausītājus un piesaistījusi arī mūzikas kritiķu uzmanību vairākās pasaules valstīs. Pēc labas sadarbības pieredzes koncertam Dzintaru koncertzālē izvēlēts muzicēt tieši ar Latvijas Radio bigbendu.

Latvijas Radio bigbenda muzikālais direktors Kārlis Vanags pastāstīja: "Katram – gan Marijai, gan Džonam – ir sava skaņa. Sava enerģija, sava krāsa, ko viņi iedod mūzikā. Un tā ir tik izkopta, tik skaidra, tik baudāma. Es domāju, ka ne mazāk kā jebkurš klausītājs sēžam un priecājamies par viņu sniegumu."

Koncertā smeldzīgās portugāļu tautas dziesmas harismātiskās un neierobežotas balss tembra īpašnieces Marijas Mendešas izpildījumā izskanēja jaunā Džona Bīslija aranžējumā. Viņš ir vairāku "Grammy" balvu ieguvējs, sadarbojies ar tādām mūzikas leģendām kā Mailzs Deiviss un Džeims Brauns. kā arī rakstījis mūziku slavenajām "Paramount", "Disney" un "MGM" studijām. 

Džons Bīslijs par koncertu teica: "Fadu dziesmas ir ļoti skaistas, ar lielisku melodiju un jaunā skanējumā. Man patīk arī tādas lieliskas melodijas kā Džordžam Geršvinam, Baham, Bēthovenam veidot jaunā interpretācijā. Tās vienmēr skan labi. Un arī fadu. Tas ir ļoti romantiski, kaislīgi, traģiski."

Koncertu apmeklēja mūzikas kritiķis Boriss Avramecs, kurš atzina: "Manuprāt, tā ir brīnišķīga kombinācija! Brīžiem tas aiziet jau gandrīz līdz brazīliešu sambai. Bīslijs ir izcils meistars. Aranžējumi ir tik svaigi, tik gaumīgi. Viņam ir perfekta gaume. Un man šodien bija svētki!"

Marija Mendeša ir pirmā portugāļu dziedātāja, kura izpelnījusies prestižo "Grammy" nomināciju. Viņa teicami jūtas džeza un latino mūzikā, kā arī spēj piešķirt balsij fadu smeldzīgumu. Koncerta dienā dziedātājai bija dzimšanas diena. 

"Esmu patiešām laimīga izbaudīt. Esmu tik lepna, ka manas zemes skaistā tautas mūzika fadu iedvesmo tik ļoti. Arī džeza pasaule ir mana pasaule. Un ir lieliski, ka visas zvaigznes sastājās, ka man ir Džons un nepārspējams pasaules līmeņa orķestris. Un es izbaudu dziedāšanu un improvizēšanu," pauda Mendeša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti