Džeimss Morisons: Latviešu tautasdziesmas - milzīga bagātību krātuve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien Rīgas Kongresu namā pirmatskaņojumu piedzīvos unikāla koncertprogramma „Mare Balticum”. Tajā skanēs latviešu tautas mūzika pilnīgi jaunos džeza aranžējumos, ko veidojis izcilais austrāliešu mūziķis Džeimss Morisons. Viņš pats arī kompozīcijas izpildīs, uzstājoties kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

Džeimss Morisons - ļoti atraktīva un spilgta personība - ir multiinstrumentālists, viņš spēlē visdažādākos instrumentus, bet vislabāk pazīstams kā džeza trompetists.

Tiekoties ar Latvijas Radio korespondenti, austrāliešu mūziķis demonstrē, kā viņam veicas ar latviešu tautasdziesmu nosaukumu izrunāšanu, un var redzēt, ka viņš ir patiesi ieinteresēts mūsu kultūrā un sadarbībā ar Latvijas mūziķiem.

Latvija viņam iepatikusies jau pirmajā viesošanās reizē 2006.gadā, un tagad viņš atgriezies ar patiešām unikālu projektu. Viņš izveidojis aranžējumus latviešu tautasdziesmām, ko arī pats atskaņos kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

Projekts tapis pēc „Rīgas Ritmu” direktora Māra Briežkalna iniciatīvas, un Morisonam ideja uzreiz iepatikusies:

„Ja jums ir Latvijas bigbends un jūs uzaicināt austrāliešu solistu, kādēļ jums būtu jāspēlē amerikāņu mūzika? Tajā jau nav nekā slikta, bet kāds tam saistība ar mums? Tas, kas būs mūsu piedāvājumā, ir – Latvijas bigbends ar austrāliešu solistu, kas spēlē latviešu tautasdziesmas austrālieša aranžējumos. Loģiski, vai ne?”

Džeimss Morisons arī atzīst – viņam bijis pārsteigums, cik daudz latviešiem ir tautasdziesmu, un vēl jo vairāk par to, ka tik daudzas viņi joprojām zina:

"Austrālijā katrs cilvēks zina labi ja divas vai vienu austrāliešu tautasdziesmu, viena no tām noteikti ir „Waltzing Matilda”. Latvijā savukārt cilvēki zina ļoti daudz savu tautasdziesmu. Par to es pārliecinājos arī, meklējot šīs jūsu dziesmas internetā – to ir tik daudz un tās kopā dzied cilvēku tūkstoši! Tā jūsu kultūrā ir milzīga bagātību krātuve!”.

Džeimss Morisons ir pārliecināts, ka no šīs krātuves ir ļoti daudz ko smelt arī cilvēkiem ārpus Latvijas. Un tieši džeza aranžējumi, kādos viņš latviešu tautasdziesmas ietērpis, varētu būt labs veids, kā šo mūsu tautas mūziku popularizēt pasaulē.

Morisons uzreiz arī ņem instrumentu un salīdzināšanai demonstrē, kā mums labi zināmā tautasdziesma „Tumša nakte, zaļa zāle” skan klasiskajā versijā un kā viņa džeza apdarē. Vispirms klasiskā versija, izspēlēta uz trombona. Pēc trombona spēles Morisons metas pie klavierēm, lai savukārt nodemonstrētu, kā šī pati tautasdziesma skan viņa versijā – funky stilā.

Arī koncertā, muzicējot kopā ar Latvijas Radio bigbendu, Džeimss Morisons spēlēs dažādus instrumentus, un latviešu tautasdziesmas dzirdēsim dažādos stilos ietērptas.

Interesanti, ka, dzirdot vienas un tās pašas melodijas, cilvēki tās tomēr uztver ļoti dažādi. Es varu galvot, ka jūs – kā latvieši - tās dzirdat pilnīgi citādi nekā es, jo jums ir savas noteiktas asociācijas. Jaunajā projektā es piedāvāšu savas asociācijas un varu apsolīt – būs jautri!” saka Morisons.

„Rīgas ritmu” direktors Māris Briežkalns raksturo Džeimsu Morisonu kā apbrīnojamu mūziķi un apbrīnojamu personību:

„Tik apdāvinātu cilvēku kā Džeimsu es neesmu redzējis un dzirdējis. Viņa apdāvinātība izpaužas it visā – gan humorā, gan nemaz nerunājot par instrumentu spēli – viņš brīnišķīgi spēlē saksofonu, trompeti, trombonu, kontrabasu. Viņa personība izstaro tik daudz, ka visai publikai pietiks!”.

Unikālā koncertprogramma „Mare Balticum” pirmatskaņojumu piedzīvos piektdien Rīgas Kongresu namā, sestdien to varēs dzirdēt arī Latgales vēstniecībā „Gors”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti