«Dzeguzīte» - mazo dziedātāju pirmā dzīves skola jau 45 gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cienījamo 45 gadu vecumu sasniedzis mūžam jaunais un spriganais Latvijas Radio bērnu vokālais ansamblis "Dzeguzīte". Pedagoģes Dailas Martinsones gādīgajā uzraudzībā ar populārām bērnu dziesmām uzaugušas vairākas mazo dziedātāju un klausītāju paaudzes. Lai gan mainījušies laiki un bērnu intereses, dažas lietas nemainās - "Dzeguzītes" repertuāru joprojām balsta maestro Raimonda Paula skanīgās melodijas, kas pilnībā veidos arī ansambļa jubilejas koncerta repertuāru sestdien, 9.maijā.

Tuvojoties jubilejas koncertam, mazie dzeguzēni Latvijas Radio sastopami katru pēcpusdienu - pacietīgi un bez kurnēšanas tiek slīpētas vispopulārākās un arī mazāk zināmās Raimonda Paula dziesmas. "Dzeguzītē" pašlaik dzied 13 bērni vecumā no sešiem līdz 13 gadiem.

"Te ir daudzas foršas dziesmas! Visas patīk," viens caur otru saka Emīls (10) un Rūdolfs (9). "Dzeguzītē" kādreiz dziedājusi arī Rūdolfa mamma, un viņš nebūt nav vienīgais šāds otrās paaudzes dzeguzēns.

Latvijas Radio ar dzeguzēniem tiekas pirms kārtējā divu stundu mēģinājuma lielajam jubilejas koncertam. Jautāti, vai nav grūti tik bieži nākt uz mēģinājumiem, mazie dziedātāji saka: "Nē, nē! Ir grūti tikai tad, kad agrāk jāceļas." Uz jautājumu, kas ir sarežģītākais pirms koncertiem, viņi atbild: "Palīdzēt mazajiem iemācīties dejas. Traks var palikt!" Dzeguzēni atzīst - dziedāt ansamblī ļoti patīk, jo ir "forša vadītāja".

"Bērni jau jūt - kas viņiem patīk, tas viņiem patīk," saka "Dzeguzītes" vadītāja Daila Martinsone. Kopā ar "Dzeguzīti" viņa ir jau vairāk nekā 40 gadu un neslēpj, ka lielā mērā - ansamblim tuvākā komponista Raimonda Paula dēļ.

"Atceros, ka televīzijā kādreiz jautāja publikai - kas ir "Dzeguzītes" vadītājs. Vienmēr jau tika nosaukts Raimonds Pauls. Bet es biju laimīga, ka varēju būt otrā, tā racēja, jo bez viņa es nebūtu ne pirmā, ne otrā, ne pēdējā. Es sen jau būtu izbeigusi [darbu ansamblī]. Es to nemaz nevaru izteikt, kādu auru viņš ienes kolektīvā un kā bērni līp viņam klāt," par sadarbību ar maestro saka bērnu ansambļa vadītāja.

Pēdējos gados Raimondu Paulu ar "Dzeguzīti" gan vairs nevieno tik cieša saikne kā agrāk, bet bijušās Padomju Savienības valstīs viņam vēl ik pa laikam kāds paprasot - kā tad iet slavenajai "kukuškai". Paula sadarbība ar "Dzeguzīti" sākās tieši pirms 40 gadiem.

"Katram bērnam ir talants," par savu ilggadējo sadarbību ar "Dzeguzīti" saka Pauls. "Ne jau visiem ir jādzied un nākotnē jākļūst par dziedātājiem. Bet, pateicoties šim ansamblim, viņi faktiski ir iegājuši dzīvē, kas ir tas patīkamākais, kā godīgi cilvēki, kuri grib strādāt. Te viņus arī zināmā mērā turēja rāmjos, ir vajadzīga disciplīna, līdzīgi kā mūsu koros vai deju kolektīvos. Tur viņi izveidojas par normāliem cilvēkiem. Nav laika viņiem vakaros vazāties pa ielām vai ballītēm. Bērns ir bērns - kas var būt skaistāks?" pauž maestro.

"Circenīša Ziemassvētki" ir populārākā dziesma ciklā ar Aspazijas dzeju, ko Raimonds Pauls sarakstīja 1980.gadā. Godinot dzejnieci jubilejas gadā, šīs dziesmas skanēs arī "Dzeguzītes" jubilejas koncertā. Kopā ar mazajiem dziedātājiem uz skatuves kāps Mārtiņš Ruskis un Valters Frīdenbergs, kurš pats savulaik "Dzeguzītē" nodziedāja 12 gadu.

"Mēs jau principā nekad nekur neesam aizgājuši prom. Ja tu esi bijis "Dzeguzītē", tad tu arī esi dzeguzēns vai dzegumeitene visu mūžu," smejas Valters Frīdenbergs. ""Dzeguzītē" ir viss - gan spēlēšanās, gan pasaules izzināšana, gan - ļoti ātri jākļūst pieaugušam, jo pašam par sevi ir jārūpējas izbraukumos, kur mammas nebrauc līdzi. Tu satiec tik daudz cilvēku! Gan savus dziesmu biedrus, gan mūziķus ar augstu vārdu Latvijā un pasaulē. Tā tiešām ir tāda pirmā dzīves skola, kas palīdz arī šodien," norāda Valters Frīdenbergs.

Kā vēstīts, "Dzeguzītes" 45 gadu jubilejas koncerts notiks sestdien, 9.maijā, kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgā. Tajā skanēs vienīgi Raimonda Paula mūzika - gan labi pazīstami, gan vairāki jauni darbi un popūriji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti