Durbes pilī tiks aizvadīts neparasts koncerts baroka noskaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Durbes pilī Tukumā 3.decembrī plkst. 14.00 notiks koncerts „Baroka pērļu virkne”, kurā uzstāsies koklētāju ansamblis „Kārta” un vijolniece Lāsma Meldere-Šestakova. Tas ir neparasts projekts, jo apvieno eiropiešiem tik iemīļotu un pazīstamu baroka mūziku ar latviešu tautas instrumentu kokli, kuru būs iespēja dzirdēt jaunās stilistiskajās krāsās, kas daudziem klausītājiem varētu būt pārsteigums, uzsver Tukuma muzeja pārstāve Kristīne Ozola.

Koncertā Durbes pilī atskaņos gan pasaulē labi zināmu autoru baroka mūzikas pērles –  Pahelbela kanonu, Vivaldi koncertu, Telemana un Skarlati kvartetus, gan mazāk pazīstamas baroka dejas. Kokļu sidrabainais skanējums, savijoties kopā ar baroka vijoles samtaino tembru, ievedīs klausītāju krāsainajā un bagātīgajā baroka mūzikas pasaulē.

Koklētāju ansamblis „Kārta” pastāv 35 gadus, dibināts Rīgas kultūras centrā „Imanta” (tagad kultūras un atpūtas centrs „Imanta”). Ansamblis piedalījies un realizējis dažādus projektus, popularizējot kokli un Latvijas kultūru gan Latvijā, gan tālu aiz valsts robežām. Dalībnieces uzstājušās Somijā, Čehijā, Austrijā, Polijā, Anglijā, Turcijā, Igaunijā, Lietuvā, Krievijā u.c. Kolektīvs ir pārstāvējis Latviju arī starptautiskos festivālos: Baltijas valstu mūzikas un mākslas festivālā „Probaltica” (Polija), Burjatijas reģiona festivālā „Eirāzijas skaņas” (Ulanude, Krievija). Ansamblis daudzkārt sevi parādījis kā profesionālu kolektīvu, iegūstot godalgotas vietas Republikas un starptautiskos konkursos.

Visu ansambļa pastāvēšanas laiku tā vadītāja bijusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kokles spēles pasniedzēja Māra Vanaga, bet šobrīd kolektīvu vada Gita Andersone. Kolektīva „Kārta” sastāvā ir profesionāli mūziķi - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kokles klases absolventes, šobrīd - pedagoģes dažādās Latvijas mūzikas un vispārizglītojošās skolās - Ieva Lapšāne (solo kokle), Dace Cerbule (solo kokle), Dace Bleikša (solo kokle), Inese Rasa (basa kokle) un Gita Andersone (solo kokle).

Baroka vijolniece Lāsma Meldere-Šestakova pēc studijām Latvijas Mūzikas akadēmijā U.V.Sprūdža vijoles klasē kļuva par kamerorķestra "Kremerata Baltica" mūziķi. Studējusi Amsterdamas konservatorijā Lucy van Dael baroka vijoles klasē. Kļuvusi par Eiropas Savienības baroka orķestra dalībnieci (2000). Atgriežoties Latvijā, aktīvi darbojas senās mūzikas projektos ar baroka mūzikas ansambli "Sansara". Lāsma ir koncertmeistare "Impetus Musicus" (Lietuva), "Tallinn Barock" (Igaunija), "Mederconsort" (Igaunija), vadot un organizējot visdažādākos senās mūzikas projektus Baltijā, Skandināvijā un Eiropā. Vijolniece ir "Capriccio", "La Cetra", "Freitags Akademie" un citu baroka mūzikas ansambļu un orķestru dalībniece Šveicē (no 2008).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti