Dienas ziņas

Svētku dienas uz autoceļiem – salīdzinoši mierīgas

Dienas ziņas

Tuvojas noslēgumam Cēsu bibliotēkas renovācija

Durbes pilī ierakstīts P.Čaikovska skaņdarbu disks

Durbes pilī ierakstīts Čaikovska skaņdarbu disks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Durbes pilī sestdien pirmatskaņojumu piedzīvoja neparasts disks. Tajā ierakstīti visi 24 Pētera Čaikovska “Bērnu albuma” skaņdarbi, kas atskaņoti uz vairāk nekā gadsimtu sena flīģeļa. Un arī ieraksts veikts nevis studijā, bet gan Durbes pilī - vidē, kas pietuvināta laikam, kad savus darbus radīja slavenais komponists.

Pirms diviem gadiem Durbes pils īpašumā nonāca Alvas zaldātiņu   kolekcija, kas ir līdzgaitniece Pētera Čaikovska ''Bērnu albuma'' skaņdarbiem.Un tad muzejniekiem radās ideja ieskaņot Alvas zaldātiņiem veltītu disku.

"Ideja attīstījās un nonācām pie tā, ka jāieraksta mūzika ir pilī uz vēsturiska instrumenta, uz 1904. gada instrumenta, lai šī mūzika būtu dzīva, reāla," stāsta Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Čaikovska ''Bērnu albuma'' skaņdarbi ir labi zināmi ikvienam mūzikas skolas audzēknim, tomēr 100 gadu senas mūzikas ierakstīšana uz tikpat sena instrumenta  ir Latvijā vēl nebijis notikums.

"Kas bija grūtākais - es pat neteikšu, ka kautkas bija tāds īpaši grūts. Un pat skaņu ierakstu meistars teica, ka nebija gaidījis neko tādu. Viņš bija gatavojies uz kaut ko tiešām vēsturisku, bet šim instrumentam ir tik patīkams dzidrs skanējums, ka tas arī paspilgtinās visu to mūziku un ļaus klausītājam sajust to burvību kāda bija pirms 100 gadiem," saka pianiste Santa Jākobsone.

Vēsturiskais ieraksts tapis uz 1904. gadā ražota instrumenta, kas savulaik piederējis ievērojamam Pēterburgas un vēlāk arī mūsu konservatorijas profesoram Arvīdam Daugulim. "Šai vietai ir īpaša aura, un es domāju, ka viņš ļoti labi iederas šeit. Šis Čaikovska albums, kurš  ticis ieskaņots, man liekas paver šim instrumentam paver jaunu dimensiju," saka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors un pianists Juris Kalnciems.

Koncerta ieraksts veikts šā gada oktobrī, bet sestdien ikviens varēja novērtēt gadsimtu senas mūzikas skanējumu uz tikpat sena instrumenta, vidē, kas pietuvināta laikam, kad savus darbus radīja Čaikovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti