Rīta Panorāma

Intervija ar Anriju Matīsu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Viktoriju Gribusti

Saksofonists Kolins Stetsons Durbes baznīcā

Durbē koncertēs saksofonists Kolins Stetsons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" ieskaņā 13.jūlijā Durbes luterāņu baznīcā savu vienīgo koncertu Baltijā sniegs amerikāņu saksofonists Kolins Stetsons.

Kolinu Stetsonu uzskata par vienu no ievērojamākajiem mūslaiku pūšaminstrumentālistiem, kurš spējis citādi tik akadēmiskos instrumentus ievest pavisam citos plašumos, izpelnoties atzinību gan akadēmiskajā, avangarda un džeza sabiedrībā, gan populārās mūzikas cienītāju vidū.

"Tā ir laikmetīgā akadēmiskā mūzika, ņemot vērā šī mākslinieka izglītību un līdzšinējo pieredzi," saka koncerta rīkotājs Niks Magone.

"Bez liekas pārspīlēšanas - tā, kā muzicē un spēlē viņš, es nezinu nevienu līdzīgu, ja runājam par muzicēšanas manieri, kompozīciju. Pamatā tas ir basa saksofons, kas nav no tiem izplatītākajiem instrumentiem, it sevišķi kā solo. Ir grupas, ansambļi, kur basa saksofons ieskanas kā viens no instrumentiem. Šajā gadījumā, viņam to darot kā solo māksliniekam, tas ir interesanti un neparasti," norāda Niks Magone.

Stetsonam ir izkopta elpas tehnika. "Muzicējot viņš izmanto tā saucamo cirkulāro elpošanu, kas nozīmē, ka viņš vienlaicīgi var gan pūst, gan ievilkt gaisu - tas ir pietiekami neparasti. Šādi muzicējot un pūšot, tembrālās atšķirības ir pietiekami savdabīgas," uzsver Magone.

Mūziķim uzstājoties pie kakla ir piestiprināts mikrofons, tādējādi saksofona skanējumam balss saites piešķir virstoņus. "Ja tā var teikt, viņš reizē arī dzied, vienlaicīgi spēlējot saksofonu," saka Magone.

Kolins Stetsons ir dzimis Amerikas Savienotajās Valstīs, bet par savām mājām pēdējos gadus dēvē Monreālu Kanādā.

Kolina radošā darbība vairāk saistīta ar dalību daudzu pasaulslavenu un leģendāru mūziķu pavadošajos sastāvos un ierakstu sesijās. Mūziķis izdevis arī trīs solo albumus. Stetsona mūzika tikusi izmantota arī kinematogrāfā - tā dzirdama "Oskaru" ieguvušajā drāmā "12 gadi verdzībā", kā arī izvēlēta par drīzumā televīzijā gaidāmā Stīvena Soderberga režisētā seriāla "The Knick" oficiālo muzikālo tēmu.

Kolina Stetsona koncerts Durbes luterāņu baznīcā notiks 13.jūlijā, tādējādi ieskandinot mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika", kas norisināsies 24. un 25.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti