Duets «ZeMe»: Laima Jansone un DJ Monsta rada saikni starp mūsdienīgo un tradicionālo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

16. maijā albumu “Visuma vizošā tumsa” prezentēja duets “ZeMe”  jeb koklētāja Laima Jansone un dīdžejs Monsta, ar mūzikas palīdzību radot saikni starp divām pasaulēm - mūsdienīgo un tradicionālo, mieru un trakulību,  trauslo un nesatricināmo, starp nopietnību un rotaļīgumu.

Albumā “Visuma vizošā tumsa” ir 10 orģinālskaņdarbi un tautas melodiju aranžējumi  - gan elektriskās, gan akustiskās kokles, gan arī elektronikas skanējums, kas ir filigrāni veidots no dažādu sadzīves priekšmetu skaņām.

To visu papildina Toma Poiša kontrabasa solo kompozīcijā “Saullēkts”, bet dziesmā “Bumbulēt” izmantots teicējas Karlīnes Puraviņas enerģiskais dziedājums  -  albumu “Visuma vizošā tumsa” veido dažādas noskaņas no meditatīvām līdz jautras balles atmosfērai.  Īsā intervijā albuma prezentācijas vakarā mūziķi atklāj albuma tapšanas norises, kā arī iepazīstina ar nākotnes plāniem.

Pirms albuma izdošanas jūs kopā jau uzstājāties četrus gadus. Pieņemu, ierakstot albumu, katrs atklājāt kaut ko jaunu par tandēmu.

Laima Jansone: “Visuma vizošā tumsa” ir dabīgi izaugusi no mūsu koncertdarbības, un tā ir albuma pievienotā  vērtība. Nebija tā, ka uz mēnesi ieslēdzāmies studijā, ierakstījām disku, lai tikai būtu produkts. Mēs ļoti daudz spēlējām, iepazinām viens otra muzikālās domāšanas veidus, kuri ir ļoti atšķirīgi, šādi pakāpeniski izveidojot albumu, un foršākās lietas ir arī ierakstītas šajā diskā.

DJ Monsta: Ar Laimu man ir viegli strādāt. Mūsu muzikālās idejas sakrīt, un mēs daudz savā starpā runājam par to, ko gribam, ko negribam savā mūzikā, tāpēc viss tik ļoti ātri notiek. Mūsu mūzika ir mūsu sajūtas, kuras neatrast vienā dienā.

Jūs daudz koncertējat ārzemēs. Vai jūs iepazīstaties ar tradīciju vai klausītāja profilu, pirms braucat uz konkrēto zemi?

DJ Monsta: Mums abiem ir pieredze improvizācijā, tāpēc varam ātri pielāgoties situācijai.  Katram koncertam ir savs plāns, kuru koncerta laikā varam izmainīt atkarībā no situācijas.

Laima Jansone: Mana pamatizglītība ir etnomuzikoloģija, kurā esmu studējusi daudzas dažādas kultūras. Protams, koncertējot iepazīstam arī zemes kultūru, bet mūsu saknes ir Latvijā. Mēs nesam pasaulē savu tradīciju un līdzās iepazīstam citu zemju tradīcijas - manuprāt, šis ir tas veids, kā iepazīt pasauli, saglabājot sevi un esot draugos ar citiem.

Piemēram, Japānā ir ļoti jūtīgi klausītāji, un viņi pievērš uzmanību smalkumiem. Ir bijuši skaņdarbi, kad Monsta spēlē, pilinot ūdens piles. Japānā klausītāji novērtē mazas, nosvērtas nianses, kas, iespējams, Vidusāzijā nebūtu tas primārais klausāmais spektrs. Līdz ar to, protams, katra vieta, kurā tu nonāc, liek tev muzikāli augt. Konkrētu skaitu, cik zemēs esam koncertējuši, mēs nevaram nosaukt, tāpēc mēs vienkārši saucamies “ZeMe”.

Vai “ZeMe” spēlē dejojamu mūziku?

Laima Jansone: Jā, un mēs pat esam vienojušies par mūsu mūzikas žanru.

DJ Monsta: Mums ir žanrs ar nosaukumu "ethno groove", kas visprecīzāk raksturo mūsu darbību. Ir lēnāks un ir ātrāks skaņdarbs, bet tiem visiem ir ritms, kas ir grūviņā.

Laima Jansone: Lielajā koncertā, kas 20. septembrī notiks mūzikas namā "Daile", mums pievienosies dejotāji, un arī publikai būs iespēja dejot līdzi. Mēs šūposim jeb “grūvosim” kopā!

Pastāsiet par septembrī gaidāmo koncertu!

DJ Monsta: Šajā koncertā albumu prezentēsim jaunā, iepriekš nedzirdētā veidā - mums pievienosies Toms Poišs un vispār instrumentālais sastāvs arī būs plašāks.

Laima Jansone: Tā būs “Visuma vizošā tumsa” savā lielākajā pirmatskaņojumā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti