Kultūras ziņas

Andas Poikānes un Martas Ģibietes "Visuma mežs"

Kultūras ziņas

"Pūkas un spalvas" Rīgas Porcelāna muzejā

Pikets Jelgavas kamerorķestra atbalstam

Domes likvidētais Jelgavas kamerorķestris vismaz šogad varēs turpināt darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēdējās nedēļās skaļi izskanējis stāsts par Jelgavas kamerorķestra likvidēšanu. Atlaišanas pabalsti mūziķiem jau izmaksāti, taču pilsētas dome un Kultūras ministrija esot atradusi risinājumu orķestra darbības turpināšanai. 3. februārī Jelgavas dome pieņēma budžetu, un sēdes laikā pie domes ēkas norisinājās pikets orķestra atbalstam.

Piketē orķestra atbalstam

Deviņi no rīta. Diriģents Aigars Meri pirms mēģinājuma operā dodas uz piketu, lai pie Jelgavas domes diriģētu neesošu orķestri un paustu nostāju par Jelgavas kamerorķestra likvidēšanu. Pirmdien visi orķestranti savos kontos saņēmuši arī atlaišanas kompensācijas. Šodiena izšķirīga, jo pašvaldībai jālemj par budžetu.

"31. janvārī mūsu darbs ir beidzies, mums ir izmaksāts atlaišanas pabalsts. Ir ziņas par Kultūras ministrijas iesaisti, un liels paldies arī mūsu Jelgavas Mūzikas vidusskolas direktorei. Sadarbībā ar Kultūras ministriju ir atrasts risinājums, un tagad gaidām atbildi no Jelgavas domes," komentēja Aigars Meri.

Atbalsta akcijas dalībnieki, starp kuriem bija vairāki Jelgavas Mūzikas vidusskolas audzēkņi, kam orķestris ir iespēja iegūt tādu pieredzi, kādu nevar iegūt citur, ar plakātiem rokās aicināja deputātus attapties un neiznīcināt gadiem ilgi kopto.

Latvijas Televīzijai piketa dalībnieki uzsvēra orķestra nozīmi.

Diriģēšanas skolotājs Guntis Pavilons: "Bez orķestra visa šī mūsu mūzikas, izglītības un kultūras dzīve vispār nav iedomājama. Es šeit nevarēju nebūt."

Piketa dalībnieks Artūrs: "Es pats esmu no Jelgavas Mūzikas vidusskolas, kur arī orķestris dzīvo, un es uzskatu, ka skolai kā mācību iestādei orķestris ir ļoti nozīmīgs, jo pie mums mācās jaunie orķestranti, solisti, instrumentālisti, visiem vajag orķestri."

Piketa dalībniece Elizabete: "Kamerorķestri nevar aizslēgt, tā ir vienkārši briesmīga izvēle no domes puses."

Atbalstīt kolēģus no Rīgas atbraucis arī diriģents Ints Teterovskis, kurš atzina: "Vienkārši kaut kā dīvaina tā sajūta – jau tā kultūrai ir ārkārtīgi grūti laiki tagad, pagājušajā nedēļā Daugavpilī skolu reorganizācija, mūzikas novirziena skola apvienota ar citām, tagad Jelgava kamerorķestri likvidē. Dīvaini, ka ķeramies klāt tām vienīgajām lietām, kas mūs padara par nacionālu valsti. Kā var nesaprast, ka no šiem jauniešiem, reģionāliem orķestriem veidojas lielo orķestru sastāvs nākotnē?!

Kritiku neizturot arī dzirdētā versija, ka lētāk uz Jelgavu atvest viesmāksliniekus. "Nebūtu šādu orķestru, nebūtu jau to profesionālo orķestru, jo tā jau ir tā mākslinieku kalve. Es absolūti nesaprotu šo domes lēmumu, bet, ņemot vērā ministrijas iesaisti, es ceru, ka tas domes lēmums tomēr būs loģisks," norādīja Teterovskis.

Orķestri lēma likvidēt finansējuma trūkuma dēļ

Lēmums likvidēt kamerorķestri esot pieņemts, jo neesot, kur rast kamerorķestra darbībai nepieciešamo finansējumu ap 100 00 eiro. Kā ReTV skaidroja Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" vadītājs, Jelgavas domes deputāts Mintauts Buškevics (Zaļo un Zemnieku savienība), finansējums iestādei, kuras paspārnē bija arī kamerorķestris, ar katru gadu sarūkot: "2021. gadā samazinājums 5% iestādes "Kultūra" budžetam, un šogad jau no šī samazinātā budžeta vēl 3% samazinājums. Tā kā pēdējos gados ir būtisks samazinājums iestādei "Kultūra"."

Neizpratnē par to ir akcijas organizētāji – biedrība "Jelgavas attīstībai" – kā arī citi atbalstītāji, kuri pārmet domei nesaimnieciskumu.

"Vissliktākā gadījumā tas varētu būt, ka mēs šogad kaut ko mazāk uzceļam, jo uzcelt var pēc gada, bet pateikt jauniešiem, ka pēc gada, diviem vai trim jūs šo izglītību dabūsiet, nav iespējams,"

uzsvēra biedrības "Jelgavas attīstībai" valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš.

Pašvaldība un Kultūras ministrija orķestri līdzfinansēs

Pēc izskanējušās ziņas par orķestra likvidāciju un opozīcijas intereses Kultūras ministrija apsolījusi segt desmit orķestra mūziķu atalgojumu, piešķirot papildu finansējumu Jelgavas Mūzikas vidusskolai. Savukārt deputātiem, 3. februārī apstiprinot budžetu, bija jāatrod līdzvērtīgs finansējums ap 55 000 eiro, diriģenta atalgojumam un orķestra koncertdarbībai pilsētas vajadzībām. Tiesa, lēmums par orķestra likvidēšanu, izmaksātajām kompensācijām un tas, ka pavasarī mūziķi atkal tiks pieņemti atpakaļ darbā, raisīja neskaidrības domes deputātu vidū.

Tomēr finansējums ir atrasts, un vismaz šogad Jelgavas kamerorķestris varēs darbu turpināt. Ja ministrija turpināšot finansiāli atbalstīt mūziķus, visticamāk, ar šādām problēmām turpmāk nebūšot jāsaskaras. Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" vadītājs Mintauts Buškevics skaidroja: "Ministrija no Jelgavas Mūzikas vidusskolas finansēs iepriekš pie iestādes "Kultūra" esošos 10 muzikantus, bet pašvaldība apstiprināja budžetā 50 tūkstošus eiro koncertdarbībai un diriģenta atalgojumam. Kopsummā mēs esam ieguvuši pat lielāku atbalstu, nekā tas bija iepriekš. Pērn bija 92 tūkstoši, šogad būs 105 tūkstoši. 55 – no Kultūras ministrijas, savukārt no pašvaldības 50.

Es domāju, ka tas nebūs uz vienu gadu, bet arī visus turpmākos."

Diriģents Aigars Meri: Gaidu ziņu par rīkojuma par Jelgavas kamerorķestra likvidēšanu atcelšanu
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

Orķestra diriģents Aigars Meri sarunā ar Latvijas Radio uzsvēra, ka tagad gaida oficiālo ziņu par orķestra likvidēšanas rīkojuma atcelšanu: "Mums visiem ir samaksāti atlaišanas pabalsti. Tad laikam tam orķestrim ir jāatdzimst jaunā veidolā. Ja orķestris var turpināt darbu, tad jā – orķestra mūziķi ir apmierināti, domāju, ka ir apmierināta Jelgavas kultūras kopaina. Protams, es domāju, ka tas ir liels ieguvums un uzvara mūzikai un kultūrai kopumā gan Latvijā, gan arī Eiropā.

Es gaidu ziņu par rīkojuma par Jelgavas kamerorķestra likvidēšanas  atcelšanu. Ja tāds būs, es domāju, ka tas ir ļoti apsveicams lēmums."

Orķestrantu un diriģenta jaunie darba līgumi varētu tikt datēti ar 1. aprīli.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Jelgavas dome likvidēja pilsētas kamerorķestri ar 11 amata vietām, kā iemeslu minot finansējuma trūkumu, janvāra beigās ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks".

Pēc LTV datiem 2017. gadā orķestris pašvaldībai gadā izmaksāja 101 tūkstoti eiro un 2018. gadā – 102 tūkstošus, pērn tikai 92. No šīs summas 70 tūkstoši eiro paredzēti atalgojumam, pārējie koncertdarbībai.

Cīņā par kamerorķestra saglabāšanu iesaistījās arī paši jelgavnieki – portālā Manabalss.lv vācot parakstus par atbalstu Jelgavas kamerorķestrim un aicinājumu pašvaldībai rast nepieciešamos budžeta līdzekļus.

Kultūras ministrija piedāvājusi piešķirt līdzekļus Jelgavas Mūzikas vidusskolas pedagoģiskajam personālam – 10 orķestra mūziķiem, savukārt pašvaldībai būtu jānodrošina diriģenta piesaiste un koncertdarbība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti