Diriģentu Vecumnieka un Kuzmas vadībā Nacionālajā bibliotēkā izskanēs pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

24. oktobrī pulksten 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izskanēs koncerts "Quadra vs. Sinfonia Concertante", informē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pārstāvji.

Šajā koncertā uzmanības centrā divi pirmatskaņojumi – skaņdarbi, kas komponēti klavieru kvartetam "Quadra", kurā muzicē Rihards Plešanovs (klavieres), Arvīds Zvagulis (vijole), Pēteris Trasuns (alts), Kārlis Klotiņš (čells). Koncertā izskanēs Bena Lunna (Ben Lunn, Lielbritānija) 2020. gadā rakstītais veltījums "bringing in the sheaves..." un jaunā komponista Aleksandra Avrameca Koncerts klavieru kvartetam un stīgu orķestrim (2022).

Programmā – arī Kurta Aterberga Trešā svīta vijolei un altam ar stīgu orķestri op. 19/2 (solisti Arvīds Zvagulis un Pēteris Trasuns) un Bohuslava Martinu Concertino klavieru trio un stīgu orķestrim H. 232 (solisti Rihards Plešanovs, Arvīds Zvagulis un Kārlis Klotiņš). Diriģenti – Andris Vecumnieks un Guntis Kuzma.

Jaunā skotu komponista Bena Lunna skaņdarbs ir kamerorķestra "Sinfonia Concertante" un ansambļa "Quadra" pasūtinājums, rakstīts Concerto grosso žanra stilistikā, un tā autors iedvesmu smēlies pasaules tautu folkloras elementos – latviešu koklēs, Sardīnijas tenorēs, Balkānu ojkanjēs, albāniešu izo-polifonijā un lietuviešu sutartīnēs. Par skaņdarbu Bens Lunns stāsta: "Salīdzinājumā ar romantisma periodam raksturīgo solistu – varoni, šis Concerto pārceļ akcentu uz kolektīvā darba svinēšanu, virzoties uz vienu mērķi. Tas notiek, pateicoties solistu izlēmīgajai vadībai un vispārējam orķestra atbalstam."

Arī Aleksandra Avrameca darbs ir klavieru kvarteta pasūtinājums. "Koncertu klavieru kvartetam un stīgu orķestrim veidoju trijās daļās: 1. – Prologs, 2. – Skerco, 3. – Elēģija un epilogs. Centos maksimāli izmantot stīgu instrumentu iespējas, lai aptvertu dažnedažādas krāsas, noskaņas un raksturus. Mani saistīja ideja pieiet koncertžanram no simfoniska skatpunkta – lai gan darbs ir vairākās daļās, tā materiāls ir saistīts paralēlās līnijās, kas rit uz priekšu. Daļu nosaukumi nav tieši saistīti ar agrākiem šādu žanru piemēriem, bet man bija interesanti paraudzīties uz tradicionāliem daļu ietvariem caur sava stila prizmu," stāsta autors.

Koncerts turpinās kamerorķestra "Sinfonia Concertante" koncertu sēriju Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, piedāvājot daudzveidīgas koncertu programmas un iepazīstinot Rīgas iedzīvotājus un viesus ar latviešu oriģinālmūziku un klasikas darbiem.

Koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Rīgas dome un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Koncertā ieeja brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti