Kultūras ziņas

Modes skate virs ūdens

Kultūras ziņas

Kokļu dienas pulcē vairāk nekā 100 dalībnieku

Diriģents Rikardo Muti pirmo reizi Latvijā

Diriģents Rikardo Muti pirmo reizi Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogalē pirmo reizi Latvijā viesojās klasiskās mūzikas leģenda, pasaulslavenais itāļu diriģents Rikardo Muti kopā ar Luidži Kerubīni jauniešu orķestri. Ar viņu uzstāšanos Dzintaru koncertzālē tika atklāts svaigi iedibinātais festivāls “Vasaras muzikālās sezonas”.

Rikardo Muti viesošanās Latvijā ir nozīmīgs notikums mūzikas dzīvē. Muti ir viens no spilgtākajiem un izcilākajiem vecākās paaudzes diriģentiem, kura darbība un daudzie izcilie koncertieraksti iegūluši mūzikas vēstures plauktos kā visaugstākās kvalitātes meistardarbi.

Viņš ilglaicīgi bijis slavenā Itālijas operteātra “La Scala” mākslinieciskais vadītājs, bet šobrīd kā galvenais diriģents strādā ar Čikāgas Simfonisko orķestri un regulāri sadarbojas ar Berlīnes un Vīnes Filharmoniķiem, Baireitas Radio orķestri un Parīzes Nacionālo simfonisko orķestri.

Savukārt Luidži Kerubīni jauniešu orķestris ir projekts, kas apvieno mūziķus no dažādām Eiropas valstīm, dodot tiem neatsveramu pieredzi spēlēt Rikardo Muti vadībā.  

"Jums ir jāiemācās mākslinieciskā disciplīna, nevis militārā. Mākslinieciskā – kā spēlēt kopā. Man jāiemāca, ka labs orķestris ir labas sabiedrības pamats, jo katram ir jāspēlē kopā ar pārējiem un jārespektē citi ne tikai sociālā, bet arī mākslinieciskā nozīmē. To es viņiem mācu," stāsta diriģents.

Maestro daudz laika veltījis projektiem, kas apvieno Rietumu un Austrumvalstu mūziķus, kā arī regulāri viesojas pilsētās ārpus Eiropas.

"Daudzus gadus dodos uz koncertiem krīzes pilsētās, tādās kā Sarajeva, Beirūta, Damaska un citās. Bet šogad mēs brauksim uz Teherānu. Dosimies tur ar itāļu mūziķiem un aicināsim vietējos irāņu mūziķus mums pievienoties, lai parādītu, ka mūzika apvieno cilvēkus. Mūzika var izdarīt vairāk nekā diplomātija," uzskata Muti.

Maestro Muti atzīst, ka tieši Austrumzemēs klasiskās mūzikas koncertu auditoriju ir būtiski paplašinājusies, bet kultūras nākotne Eiropā ir mūsu pašu rokās.

"Pirms dažiem mēnešiem biju Korejā, un pēc koncerta man bija brīdis parakstīt kompaktdisku, programmas…, tad lielākā daļa, kādi 80%, pie manus nāca ļoti jauni ļaudis. Cilvēki no Āzijas un tālajiem Austrumiem ir ļoti ieinteresēti mūsu kultūrā. Bet mūsu problēma, mūsu uzdevums ir spēt noturēt savu kultūru svarīgu mums pašiem, jo šīs citas zemes mācās mūsu kultūru. Mēs nedrīkstam zaudēt savu identitāti. Un tas ir pamatskolu izglītības jautājums. Bet jūsu zemē, kas nav liela iedzīvotāju skaita ziņā,  jums ir tik daudz lielisku mākslinieku – Jansons, Antoņenko, kurš arī ir šeit koncertā, Elīna Garanča, Krēmers, Miša Maiskis un daudzi citi," saka diriģents. "Tas rāda, ka daudz kas labs notiek šajā zemē. Tā kā varbūt jūs esat piemērs citām zemēm."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti