Pārmijas

"Vocello" mūziķiem pavasaris galvā!

Pārmijas

Riharda Dubras "Stabat Mater" - pasaules pirmatskaņojums! Saruna ar diriģenti Airu Birziņu

Jānis Ozols: Tas jau ir diriģenta uzdevums – iedvesmot savus dziedātājus lieliem darbiem

Diriģents Ozols par Mūzikas akadēmijas kora Grand Prix Slovēnijā: Uzvara mums visiem paliks atmiņā uz mūžu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) jauktais koris diriģenta Jāņa Ozola vadībā ieguvis 1. vietu un ''Grand Prix'' konkursā "Gallus Maribor" Slovēnijā. Šis ir viens no sešiem visprestižākajiem koru konkursiem visā pasaulē, un uzvara tajā ir zelta vērtē.

Kādēļ likās, ka vajag izmēģināt savu varēšanu konkursā? "Par šī kora māksliniecisko vadītāju esmu kļuvis kopš pagājušā gada – šobrīd rit otrā sezona. Esmu diezgan apburzījies šādos konkursos, tāpēc nospriedu, ka vēlos jauniešiem parādīt, kas notiek pasaulē. Ir skaidrs, ka Latvija ir kormūzikas lielvalsts un mēs tiešām esam diženi un raženi, bet arī ārpus Latvijas notiek lielas lietas," prāto Ozols.

"Ne jau visi dziedātāji bijuši šādos konkursos, ne jau visi studenti dzied koros, kuriem šādi konkursi ir ikdiena. Tas arī bija mans pamatmērķis – ļoti vēlējos, lai viņi aizbrauc, sajūt lielā konkursa garšu, lai dzird citus korus –

šādos konkursos koru līmenis ir ļoti augsts, tur neviens nebrauc, lai vienkārši piedalītos. Visi brauc ar domu, ka viņi ir labākie.

Gribēju arī, lai manējie dzird, kādas programmas tiek dziedātas, kā diriģē diriģenti, kā notiek sadzīve, jo arī tas ir ļoti svarīgi. Jādomā arī par to, lai arī pēc divdesmit un trīsdesmit gadiem mums būtu kori, kas mūsu Latvijas vārdu nes pasaulē. Gadus desmit koris nebija izbraucis uz šāda tipa konkursiem."

To, ka katram korim, tāpat kā valstij, kuru tas pārstāv, ir sava kultūra, Ozols pārliecinājies arī šajā konkursā. "Tāpēc arī mēs vedām ļoti daudz latviešu mūzikas, jo skaidrs - kurš gan cits dziedās latviešu komponistus, ja ne latvieši, un man ir ļoti liels prieks, ka pēc mūsu uzstāšanās gan ar Lauras Jēkabsones, gan Riharda Zaļupes darbiem daudzi diriģenti nāca klāt un prasīja notis. Tā ir arī mūsu kultūras un komponistu popularizēšana."

Jānis Ozols daudzkārt plūcis laurus koru konkursos – viņš ir diriģents, kurš prot iedvesmot. "Bet tas jau ir diriģenta uzdevums – ne tikai iemācīt notis un pareizi tās "notaktēt", bet arī iedvesmot savus dziedātājus lieliem darbiem, iedvesmot nodot emocijas, informāciju, kas ir konkrētajā skaņdarbā. Ja to neizdodas panākt, tad par lieliem panākumiem sapņot nevar. (..) Tāpēc esmu ļoti pateicīgs visiem dziedātājiem, kas bija šajā braucienā! Ceļš, lai nokļūtu līdz šim lielajam panākumam, bija grūts, bet atdeve un bauda, ar kādu mēs visi uzstājāmies "Grand Prix" izcīņā, domāju, visiem paliks atmiņā uz ilgu laiku, ja ne visu mūžu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti