Pa ceļam ar Klasiku

Džezā tikai meitenes! Studijā - Baiba Tilhena un Rūta Dūduma-Ķirse

Pa ceļam ar Klasiku

Katru nedēļu citā pasaules malā. Saruna ar diriģentu Andri Pogu

Diriģents Māris Kupčs vedina iepazīt franču baroku no dažādiem rakursiem

Diriģents Māris Kupčs vedina iepazīt franču baroku no dažādiem rakursiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Baroka orķestrim "Collegium Musicum Riga" un tā vadītājam, senās mūzikas ekspertam Mārim Kupčam gada nogale bagāta daudziem koncertiem: 21. decembrī Rīgas Domā orķestris piedalīsies koncertā "Pusnakts mesa Versaļas galmā", tam sekos divi vakari Marijas Magdalēnas baznīcā, bet tad Kupčs kopā ar kori "Collegium Choro Musici Riga" dosies uz Igauniju.

"Jau sen gribējām sadarboties ar Jāzepa Mediņa Mūzikas skolas zēnu kori, un šis ir labs iemesls," atklāj Kupčs, stāstot par 21. decembra koncertu Rīgas Domā. "Franču baroka mūzikas programmā pie diriģenta pults būs franču viesis, ko uzaicinājis Mediņskolas zēnu kora vadītājs Romāns Vanags – tas ir doktors Henrijs Pompidors, kurš to visu sakārtos arī no pareizās franču izrunas viedokļa.

Mūzika skanēs latīņu valodā, bet ar franču tā laika izrunu, kas ir pats par sevi saprotams jebkuram francūzim. Diemžēl visbiežāk mēs dzirdam itāļu izrunu – Romas dialektu latīņu valodā, kas vēsturiski nav tik labi."

Programmā iekļauti Marka Antuāna Šarpantjē un Mišela Rišāra de Lalandes skaņdarbi. Kas īsti notika 17. gadsimtā Versaļas galmā, un kāpēc mums ir pamats šādu koncertu rīkot Rīgas Domā? "17. gadsimta otrajā pusē līdz ar Luija XIV jeb Saules karaļa pilnīgu un galīgu valdīšanas uzsākšanu, viņš beidzot varēja realizēt savas ieceres.

Tieši Saules karalis radīja jaunus galma rituālus, jaunas tradīcijas, kas skāra arī mūziku – radās jauni instrumenti un arī deju ritmi. Muzicēšanā sākās pilnīgi jauns stils!

Jaunie instrumenti – tie ir visi šodien pazīstamo koka pūšaminstrumentu priekšteči, kas tika uzbūvēti, pateicoties Luija XIV aicinājumam: traversflautas, baroka obojas, baroka fagoti, arī blokflautas, kamertoņi. Viņa galma mūziķi, kas bija arī meistari, palīdzēja šos instrumentus izveidot tieši tādus, kādus vajag – viņa galma vijolnieka, kapelmeistara un komponista Žana Batista Lullī vadībā izveidojās ļoti spēcīga franču baroka muzikālā kultūra, kas ietekmēja ļoti daudzu valstu mūzikas attīstību, tiešā vai netiešā veidā krasi samazinot itāļu mūzikas dominanci Eiropā."

Jau nākamajā dienā "Collegium Musicum Riga" uz divām dienām pārcelsies uz Marijas Magdalēnas baznīcu. "Šī baznīca mums ļoti, ļoti patīk... 22. decembra koncertā "Ziemassvētki – 1719" franču tēmu turpināsim no cita rakursa – rādīsim Šarpantjē Ziemassvētku minioperas jeb minioratorijas, kas man ļoti patīk. Ziemassvētku tēma tādos mazos stāstos. Būs arī viņa skaistais "Magnifikāts" trijām balsīm, ko uzvedīsim ar mūsu jaunajiem un talantīgajiem solistiem: būs Ieva Pļaviņa, Anete Viļuma un

viens ļoti interesants, jauns puisis – Rūdis Cabulis, kuram ir deviņpadsmit gadu. Rūdis ir unikāls ar to, ka viņam šajā vecumā ir tāda soprāna balss, kādas vispār pasaulē nav – paskatīsimies, kā viņam ies, bet mēs viņiem paredzam lielu nākotni."

Savukārt 23. decembrī šajā pašā baznīcā piecu gadu jubileju svinēs "Neymann Ensemble". "Tas ir mūsu mīļais starptautiskais ansamblis, kurā apvienojušies austriešu, latviešu un itāļu mūziķi. Viņi visi satikās, studējot Vīnē, un tā arī turpina. Ansambli vada Laura Šarova, un no mūzikas viedokļa šajā gadījumā būs tāda kā retrospektīva, jo pamatā mūziķus vieno aizraušanās ar 17. gadsimta sākuma mūziku," skaidro Kupčs.

Savukārt 28. un 29. decembrī Māris Kupčs kopā ar savu kori "Collegium Choro Musici Riga" dosies uz Igauniju, kur paredzēti divi koncerti kopā ar igauņu baroka orķestri "Corelli". Tartu un Tallinā tiks atskaņots viens no Kupča iemīļotākajiem franču baroka opusiem – Mišela Korē "Laudate Dominum", kurā izmantotas Vivaldi "Gadalaiku" tēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti