Diriģents Kiradžijevs: Siguldā man nācies daudz ko iemācīties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Siguldā man nācies daudz ko iemācīties - tostarp atklāt un apgūt jaunu repertuāru, kas lieti noderējis arī citviet pasaulē," Latvijas Radio 3 - Klasika "Neatliekamajā sarunā" atzīst Siguldas opermūzikas svētku ilggadējais dalībnieks, bulgāru diriģents Vladimirs Kiradžijevs.

Kiradžijeva sadarbība ar Siguldas opermūzikas svētkiem sākusies 1999. gadā.

Kad šeit ierados pirmo reizi, biju pārsteigts, ka Latvijā notiek šāds liels, interesants festivāls. Labi atceros, ka pirmajā reizē, ienākot mēģinājumu zālē, pirmā, ko ieraudzīju, bija Anna Ņetrebko... Ko tur vēl piebilst," savu pirmo ierašanos Latvijā atceras maestro.

Diriģents labi atceroties  arī visus turpmākos gadus, un ar Latviju viņam saistoties vislabākās atmiņas. Arī par sadarbību ar māksliniekiem, solistiem, brīnišķīgiem cilvēkiem, kuri mīl mūziku un operu, ir vislabākās atmiņas, uzsver mūziķis

Kiradžijevs intervijā "Klasikai" stāsta par aizraušanos ar operas žanru, kas viņu fascinējusi jau bērnībā. Tiesa gan, kā jau visi jaunie diriģenti, viņš sācis ar kori un orķestri, bet pie operas nonācis tikai vēlāk.

Diriģents vaļsirdīgi atzīstas, ka mīlestība uz operu viņā augusi līdz ar Latvijas apmeklējumiem, sastopot  tādas zvaigznes kā Annu Ņetrebko, Egilu Siliņu, Ingu Kalnu, Maiju Kovaļevsku, Elīnu Garanču...

Siguldā man nācies daudz ko iemācīties - tostarp atklāt un apgūt jaunu repertuāru, kas lieti noderējis arī citviet pasaulē," teic Kiradžijevs.

Kā vēstīts, šīgada Siguldas opermūzikas svētkos Vladimira Kiradžijeva pārziņā būs gan Žorža Bizē operas „Karmena” brīvdabas oriģināliestudējums 2.augusta vakarā ar virkni pasaules atzinību guvušām zvaigznēm, gan grandiozais galā koncerts 3 augusta vakarā, kura centrā būs šī gada megazvaigzne  –  tenors Marselo Alvarezs no Argentīnas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vladimirs Kiradžijevs studējis diriģēšanu, kora diriģēšanu un kompozīciju Sofijas Konservatorijā, ko beidza 1985.gadā ar izcilību. Tālākās studijas vedušas pie Kurta Mazura Leipcigā un Veimārā un pie Franko Feraras Sjēnā, Itālijā. 1986. gadā viņš kļuva par Karla Osterreihera asistentu meistarklasēs Varnā un pēc tam studēja pie viņa Vīnes Mūzikas augstskolā.

Kiradžijevs bijis Slivenas operas un Pasardžikas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Bulgārijā, Vīnes Rezidences orķestra mākslinieciskais vadītājs, Lucernas Pilsētas teātra un Lucernas festivāla, kā arī Berlīnes Vācu operas, Metropoles teātra un Komiskās operas viesdiriģents; viņš diriģējis Sofijas Filharmonisko orķestri, Krakovas Radio simfonisko orķestri, Plovdivas Filharmonisko orķestri, Grācas Simfonisko orķestri, Berlīnes Simfonisko orķestri, Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, Tatāru Nacionālo simfonisko orķestri, Kolumbijas Simfonisko orķestri u. c.

Kiradžijeva vadībā notikušas operu izrādes Berlīnes Vācu operā un Berlīnes Komiskajā operā, Štutgartes operā, Bulgārijas Nacionālajā operā, Latvijas Nacionālajā operā, Tatārijas Nacionālajā operā u. c. Kopš 1995. gada viņš ir profesors Vīnes Mūzikas augstskolā.

Latvijas publikai pazīstams kā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra viesdiriģents un Starptautisko Siguldas opermūzikas svētku dalībnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti