Diriģents Andris Poga: Franču mūzikas šarms kļūst arvien saprotamāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai gan ilgu laiku diriģents Andris Poga bijis „uz jūs” ar franču mūziku, pēdējā laikā to aizvien vairāk iekļaujot repertuārā, tā kļuvusi arvien saprotamāka, intervijā Latvijas Radio 3 – Klasika atzīst diriģents īsi pirms Lielajā ģildē gaidāmā koncerta „Franču šarms”.

Koncertā 28.februārī plkst 19 Andris Poga kopā ar „Sinfonietta Rīga” un flautisti Ditu Krenbergu iepazīstinās klausītājus ar augstdzimušās Marijas Antuanetes iemīļotāko Jozefa Haidna simfoniju, gan franču komponistu Šarla Guno un Andrē Žolivē opusiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

„Nevaru vien beigt slavēt un priecāties, cik lielisks var būt kolektīvs, ja tajā spēlē tikai jaunieši. Apstākļi ir fantastiski," kamerorķestri „Sinfonietta Rīga” uzteic diriģents Andris Poga.

Būdams vien 32 gadus jauns, viņš jau izveidojis ievērojamu starptautisku karjeru un veiksmīgi sadarbojas ar daudziem orķestriem Eiropā, Japānā, ASV un Izraēlā.

Kopš 2011.gada Andris Poga ir Parīzes orķestra galvenā diriģenta Pāvo Jervi asistents, bet 2012.gadā talantīgais diriģents tika izvēlēts Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģenta pozīcijai, kas ļauj viņam diriģēt koncertus gan Bostonā, gan slavenajā vasaras festivālā Tenglvudā. Aizvadītā gada rudenī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris uzņēmis Andri Pogu galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja amatā. 

Intervijā "Klasikas" redaktorei Rūtai Paulai diriģents atzīst, ka ar franču mūziku ilgu laiku bijis "uz jūs", un tikai pēdējā laikā repertuārā iekļauj arvien vairāk franču autoru darbu.

Tāpēc franču mūzikas šarms man kļūst arvien saprotamāks," saka Andris.

Ar koncertā iekļauto skaņdarbu starpniecību tiks šķērsoti divi gadsimti: skanēs viena no austriešu komponista Jozefa Haidna sešām "Parīzes simfonijām" (Nr. 85), kas savulaik izpelnījusies Francijas karalienes Marijas Antuanetes apbrīnu, tāpēc vēlāk nodēvēta par "Karalieni".

„Simtprocentīgi pozitīvs darbs," simfonijas noskaņu raksturo diriģents.

Vēl koncertā skanēs franču komponista Šarla Guno klasiskās proporcijās ieturētā Pirmā simfonija Re mažorā, bet 20. gs. pirmās puses komponista francūža Andrē Žolivē 1949. gadā tapušajā Koncertā flautai un stīgu orķestrim šarmantās apbūrējas loma uzticēta Ditai Krenbergai.

Ditai piemīt skatuves un solista harizma, neatkarīgi no repertuāra," uzskata Andris Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti