Rīta Panorāma

Baltijas jūra-peldošie koki

Rīta Panorāma

Intervija ar Pjotru Sčastļiviju

Intervija ar Aināru Rubiķi

Diriģents Ainārs Rubiķis: Mēnesi neviena nots netika atvērta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aizvadījis mēnesi garu atvaļinājumu Latvijā, jaunajam darba cēlienam gatavojas Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra muzikālais vadītājs, latviešu diriģents Ainārs Rubiķis. Intervijā "Rīta Panorāmai" diriģents saka: "No jūnija beigām līdz augusta sākumam neviena grāmata, neviena nots netika atvērta, nekas netika ielaists galvā. Bija tikai mājas dārza darbi un mežs."

Bet jau 8.augusta vakarā diriģents piedalīsies Hermaņa Brauna fonda rīkotā festivāla "Artissimo" koncertā "Ceļojumu gadi" Dzintaru koncertzālē, kur, kā jau vēstījām, uzstāsies tādi ievērojami Latvijā dzimuši mākslinieki kā soprāns Inga Kalna, basbaritons Egīls Siliņš, vijolniece Elīna Bukša, čellisti Miša Maiskis un Ramons Jafē, akordeoniste Ksenija Sidorova, mazais vijolnieks Daniils Bulajevs un vibrofonists, Ineses Galantes talantu konkursa uzvarētājs Jānis Bombizo-Fedotovs. Ainārs Rubiķis diriģēs Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

"Neparasts koncerts. Tas būs trijās daļās, kas ļaus klausītājam un skatītājam šo laiku no septiņiem vakarā līdz pusnaktij veltīt kārtīgam koncertam," saka diriģents.

"Mūzika būs dažnedažāda. Pirmā daļa, ko mēs kopā ar Latvijas Nacionālo orķestri sākam, ir vairāk akadēmiska, otro daļu "Kremerata Baltica" arī sāk akadēmiski, bet jau met tiltu uz nenopietnāku žanru, trešā daļa būs jau džeziskāka, vieglāka mūzika," stāsta Ainārs Rubiķis.

Pirms gaidāmā koncerta Jūrmalā diriģents atzīst - mājās uzstāties vienmēr ir grūtāk. "Tas ir liels stress. Tas ir uztraukums, jo mājās vienmēr ir grūtāk. Tāpat zvaigznes uzliek savu atbildību. Jābūt labi sagatavotam, ja kaut kas nesanāk, lai kreņķis var būt divtik lielāks nekā citur," saka Ainārs Rubiķis.

Koncerts jau kārtējo reizi apliecina, cik daudz pasaules zvaigžņu nāk no Latvijas. "Jā, šis jautājums pēdējā laikā izskan bieži. Ārzemju žurnālisti arī šiem solistiem un tiem, kuri nepiedalās koncertā, viņiem tieši tādā veidā tiek uzdots šis jautājums, bet man nav izskaidrojuma šim fenomenam. Kā jau es vienā intervijā teicu - man izdevās nokļūt kādā fantastiskā Vācijas koncertzālē, paņēmu sezonas grāmatiņu, kur katrā trešajā lapaspusē bija latviešu vārds. Tas tiešām fascinē."

Jautāts, vai izjūt Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu, Ainārs Rubiķis saka: „Sabiedriski ir atmosfēra, bet personiski varu teikt, ka diemžēl esmu to mazāk izjutis, jo sezona bija ļoti saspringta un gribējās atpūsties no visa, arī no mūzikas.”

Jaunā sezonā Novosibirskas Valsts akadēmiskās operas un baleta teātrī ar labdarības izrādēm bērniem sāksies septembra vidū, bet Ainārs Rubiķis teātrim pievienosies septembra beigās. Par jauno sezonu diriģents saka: "Pagaidām ir apstādināta izrāde "Romeo un Džuljeta", jo ir problēmas ar scenogrāfiju. Mēs pagūsim pašās decembra beigās nosvinēt Vāgnera 101.jubileju ar "Tanheizera" pirmizrādi, kas Novosibirskā būs ļoti liels notikums."

Runājot par latviešu un krievu mentalitātes atšķirībām, Ainārs Rubiķis uzsver: "Vēl ir trešais aspekts - viņi ir sibīrieši. Tā sajūta, kas nāk no tiem cilvēkiem, kas ir taipus Urāla, ir pilnīgi citādāka. Viņi ir silti, atvērti, tajā pašā laikā tieši un skarbi. Kā tautā saka, var arī pamatīgi atrauties, ja nokaitina. Starp citu, tā bija viena no tām lietām, kāpēc es tur uzsāku savu muzikālo darbību. Cilvēcīgums, sapratne, vēlme palīdzēt - tas kaut kādā ziņā nostrādāja manā izvēlē. Cik ir nācies būt pagājušajā sezonā Maskavā, tās ir lielas atšķirības. Līdzīgi kā mums - latgalieši, kurzemnieki."

Diriģents stāsta, ka sākums Novosibirskā nebūt nebijis vienkāršs: "Varbūt tas vēsturiskais laikmets, kas valdīja šajos platuma grādos, bet orķestra mūziķi bija pat it kā iebiedēti. Bija ārkārtīgi grūti strādāt mēģinājumos un koncertos, jo viņi baidījās kaut ko piedāvāt. Pirmais pusgads pagāja strādājot, kamēr es viņus atvēru vaļā, kad viņi sāka izaicināt tevi kā diriģentu tīri muzikāli. Tad spēles maniere paliek brīvāka un sportiskāka - bumba tiek spēlēta visu laiku starp mūziķiem un diriģentu."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti