Pa ceļam ar Klasiku

Komponiste Līga Celma-Kursiete: Savā briedumā un garīgajā ceļā esmu tikusi dziļāk un tālāk

Pa ceļam ar Klasiku

500 sveču izaicinājums. Par festivālu "Via Baltica" stāsta Dace Bluķe

Kaspars Ādamsons: Priecājos, ka arvien vairāk saņemu sadarbības piedāvājumus no orķestriem

Diriģents Ādamsons: Mana profesionālā došanās mūzikas ceļos izrādījusies veiksmīgāka, nekā to varēju iedomāties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Mana profesionālā došanās mūzikas ceļos izrādījusies veiksmīgāka un saulaināka, nekā to varēju iedomāties, sēžot vidusskolas solā," gandarījumu neslēpj diriģents Kaspars Ādamsons, kura radošajā ikdienā aizvien lielāku vietu aizņem stāšanās pie dažādu orķestru pults. Tuvākais koncerts jau 13. augustā, kad Ādamsons kopā ar orķestri "Rīga" uzstāsies Rīgas Domā.

"Tas, kas mani iepriecina visvairāk – beidzamajos gados arvien vairāk saņemu sadarbības piedāvājumus no orķestriem. Tas ir tieši tas, kas mani visvairāk saista, tāpēc arī sevi mudināju doties studēt gan uz Tallinu, gan Stokholmu. Izbaudu sadarbību ar dažādiem simfoniskajiem un instrumentālajiem sastāviem! Tas izkrāso gan šo vasaru, gan visas iepriekšējās sezonas, un izskatās, ka arī nākamā sezona šai ziņā būs pietiekoši krāšņa," atklāj diriģents, kurš mūziķa ceļu sācis kā vijolnieks, mācoties Dārziņskolā, bet turpinājis Rīgas Doma kora skolā, apgūstot diriģēšanu.

Tajā pašā laikā diriģents atzīst: viņa vadītais koris "Sōla" ir ārpus konkurences.

"Manā sirdī "Sōlai" ir īpaša vieta – bezgala liela, stipra un dziļa. Ne velti nu jau vairāk nekā piecpadsmit sezonas esam aizvadījuši kopā, viss kaut kas ir piedzīvots un pārdzīvots.

Ar katru gadu pieredze kļūst lielāka, muzikālās intereses – arvien konkrētākas, sarežģītākas, ne vienmēr visi dziedātāji uz tām parakstās uzreiz un par visiem simt procentiem. Bet tad, kad ejam šos ceļus, vienā brīdī ikviens spiests atzīt, ka bijis tā vērts. Katru sezonu mēģinu izveidot pēc iespējas dažādu – gan ar repertuāru, gan koncertiem, konkursu braucieniem, festivāliem. Ikdiena gan "Sōlā", gan manā dzīvē ir ļoti krāsaina – dikti gribas cerēt, ka tā tas arī turpināsies un būs iespēja sevi parādīt un pilnveidot dažādos mūzikas žanros – vai tā būtu operete, simfoniskais vai pūtēju orķestris," stāsta diriģents un no visas sirds priecājas par sadarbību ar Latvijas Radio kori vēl nesen, pavasarī, gatavojot programmu Tartu Jaunajām mūzikas dienām. "Šādas tikšanās ar Latvijā esošajiem izcilajiem kolektīviem dod jaunu atspērienu arī manā profesionālajā attīstībā."



Šobrīd atkal aktuāla sadarbība ar orķestri "Rīga".

"Pie sevis reizēm domāju – kā tas nākas, ka nekad neesmu mācījies pūtēju orķestra diriģēšanu – lai gan, protams, arī šādu arodu var apgūt –, bet ļoti lielu uzticību baudu tieši no pūtēju orķestru puses:

gan studiju laikā Stokholmā, gan arī pēc studiju laika vairākas sezonas bijusi sadarbība ar Gotlandes pūtēju orķestri un citiem. Arī savstarpējā uzticība sadarbībā ar pūtēju orķestri "Rīga" ir ļoti liela – tas mani iepriecina un rāda, ka sadarbības modelis acīmredzot ir abpusēji patīkams. Runājot par Rīgas Doma koncertu, šī būs jau trešā reize, kad satiekamies tieši šāda veida koncertos Rīgas Domā augustā, un ļoti līdzīga programma jau skanēja pirms trim gadiem. Toreiz sniedzām divus koncertus, bet šoreiz koncertā "Bahs, Vāgners, Vasks" nāks klāt Vāgnera "Valkīru lidojums" no operas "Valkīra" 3. cēliena sākuma. Arī ērģelnieks būs cits – mums būs brīnišķīga iespēja sastrādāties un sadarboties ar Aigaru Reini: Aigara gadījumā tā būs Baha prelūdija un fūga Solmažorā, bet orķestris liks lietā savas ērģeļu stabules Baha Tokātā reminorā. Protams, Rīgas Doma akustika vienmēr bijis aktuāls jautājums ne tikai man, bet arī citiem lielu sastāvu kolektīviem. Bet līdzšinējā sadarbība ar orķestri "Rīga" Rīgas Domā bijusi ļoti pozitīva – orķestrim izveidojies ļoti labs iekšējais balanss, iekšējā sajūta, kā uzvesties lielās un akustiski atsaucīgās baznīcās. (..) Protams, "Valkīru lidojums" vai Loengrīna trešā cēliena ievads ir pārbaudījums un noteikti būs pārbaudījums arī otrdienas vakarā, bet labprāt aicinu ikvienu interesentu doties otrdienas vakarā un dzirdēt, kā tad Valkīras lido Doma baznīcas velvēs."

Šobrīd zināma arī jau nākamā uzstāšanās kopā ar orķestri "Rīga" – tas būs koncerts 30. decembra vakarā VEF Kultūras pilī, kad skanēs fon Supē, Ofenbaha un tēva un dēla Štrausu mūzika.

Ne tikai skolas bērniem, bet arī Kasparam Ādamsonam 1. septembris jau daudzus gadus ir atskaites punkts un jauna ceļa sākums.

"Šis 1. septembris būs īpašs, jo šis būs mans otrais gads jeb otrā sezona Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta postenī," stāsta Ādamsons.

"Pirmais mūsu sadarbības gads aizritēja veikli, produktīvi, abpusēji cieņpilni, un tagad ar ieinteresētu skatu raugos, kā tas turpināsies. Vairākas no muzikālajām lietām man jau skaidras un faktiski arī visa nākamā sezona: iesāksim septembra nogalē ar diviem koncertiem – Mūzikas akadēmijā un Cēsu koncertzālē. Atskaņosim Tālivalža Ķeniņa Vijolkoncertu, kurā soliste būs Eva Bindere, kā arī Alfrēda Kalniņa divas kantātes – "Jūru" un "Pastardienu", godinot abus šāgada jubilārus. Koncerts būs kopā ar Mūzikas akadēmijas jaukto kori.

Liels prieks, ka, atrodoties šajā postenī, radusies iespēja uzaicināt ar orķestri pastrādāt vienu no maniem bijušajiem pedagogiem – Paulu Megi.

Decembra pirmajā nedēļā Pauls dosies pie mums – tā būs brīnišķīga iespēja jaunajiem mūziķiem un diriģentiem vērot viņa darbu! Šobrīd aktīvi saskaņojam repertuāru. Bet, runājot par Mūzikas akadēmiju, centrālais notikums ne tikai orķestrim, bet arī visai akadēmijai būs simtgades svinības un lielais jubilejas koncerts 11. janvārī, kurā, protams, piedalīsies arī orķestris."

Kopumā Ādamsonam jaunā sezona solās būt spraiga un radoša. Divreiz viņš satiksies ar Liepājas Simfonisko orķestri. Novembra beigās gaidāms kopīgs koncerts ar Jāni Šipkēvicu un Reini Sējānu – tā būs programma, kas pirms pusotra gada ap gadumijas laiku tika atskaņota Cēsīs. Bet decembra sākumā – Igora Stravinska balets "Petruška", kas adresēts  jaunajiem klausītājiem.

Taču par visnozīmīgāko Kaspars Ādamsons uzskata Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra piedāvājumu nākamā gada marta sākumā atskaņot Gēršvina mūzikas programmu kopā ar pianistu Daumantu Liepiņu.

"Protams, ļoti saistoša un interesanta ir arī sadarbība ar Raimondu Paulu un Daumantu Kalniņu, ko aizsākām pagājušā gada novembra viducī ar mūzikas nama "Daile" ierosinātajiem koncertiem: Maestro kopā ar Daumantu Kalniņu Ineses Zanderes dziesmu ciklā uzstājas pirmajā daļā, bet mēs ar nelielu stīgu orķestra sastāvu nākam otrajā. Pagājušajā sezonā nospēlējām kādus 19 koncertus ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā, Rēzeknē, Cēsis, un jau tūlīt septembrī ieplānoti vēl pieci koncerti gan Rīgā, gan Jelgavā, Valmierā, Alūksnē."

Arī "Sōlas" sezona būs dažādu notikumu pārpilna: oktobrī – Valda Muktupāvela folkoratorijas pirmatskaņojums Latvijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē un piedalīšanās kora "Ave Sol" 50 gadu jubilejas koncertā. "Savukārt novembra iesākumā mēģināsim citādāk pavērst 21 gada jubileju, kas gaidāma 21. decembrī. "Latvijas Koncerti" piedāvājuši interesantu sadarbību kopā ar grupu "Carnival Youth", būs vairāki koncerti ar šo sastāvu.

Tad vēl paši esam "vainīgi", jo iepriekšējās sezonas nogalē uzvarējām vienā no Eiropas "Grand Prix" posmiem Tūrā, Francijā, tāpēc nākamajā gadā tiekam virzīti tālāk uz lielo fināla izcīņu, kas notiks 8. jūlijā Debrecenā, Ungārijā.

Tas būs mūsu nākamās sezonas gala pieturas punkts, un tad jau priekšā būs vasara un pelnītais atvaļinājums, kas tieši šajā gadā bija viens no ilgākajiem, kāds jelkad "Sōlai" ir bijis."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti