Kultūra

Februārī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Ināras Kolmanes filma par seksuālo dzīvi PSRS

Kultūra

Atklāj strēlnieku tēmai veltītu interneta vietni

Sestdien būs Zvaigznes diena, kuras laikā dažādos Latvijas dievnamos notiks koncerti

Dievnamos notiks Zvaigznes dienas koncerti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 6.janvārī, būs Zvaigznes diena, kurai raksturīgās noskaņas mūzikas valodā varēs izbaudīt dažādos koncertos Latvijas dievnamos. Rīgā jauna koncertprogramma „Mūzika Viņam” izskanēs Svētā Jāņa baznīcā un tajā dzirdēsim ērģeļu un pūtēju kvinteta saspēli. Baroka orķestris „Collegium Musicum Riga” un baroka koris savukārt iestudējis Latvijā reti dzirdamā vācu komponista Samuela Šeidta mūzikas programmu, un to sestdien varēs klausīties Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā. Abos koncertos ieeja ir bez maksas.

Kvintets „The Sparkling 5” jeb „Dzirkstošais piecinieks” izveidots pirms 7 gadiem, tā darbība ir ļoti daudzpusīga, bet kā nemainīga vērtība ir ikgadējie koncerti Zvaigznes dienā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā.

Kvintetam izveidojusies laba sadarbība ar ērģelnieci Ilzi Reini, un arī šī gada koncertā dzirdēsim ērģeļu skanējuma un pūšaminstrumentu skaisto un interesanto saspēli, stāsta kvinteta dalībniece Arnita Akmentiņa: „Man pūšamo instrumentu skanējums vienmēr ir atgādinājis ērģeļu stabuļu skanējumu tieši baznīcas akustikā, man liekas, ka pūšaminstrumenti it ļoti iederīgi šajā vidē, ērģeles un pūtēji nekonfliktē, tie viens otru papildina."

Šī gada Zvaigznes dienas koncertam tapusi jauna koncertprogramma „Mūzika Viņam”, kurā iekļauts repertuārs, sākot no Baha līdz mūsdienu komponistiem, to vidū arī kvinteta dalībnieces Arnitas Akmentiņas jaundarbs – veidots kā parafrāze par Baha Prelūdijas un fūgas Do minorā motīviem.

Arnita Akmentiņa: ""Mūzika Viņam" ir mūsu veltījums Dievam, jo kā gan vēl mēs varam Dievam pateikties, ja ne caur mūziku. Mēs spēlēsim dažādu repertuāru no dažādiem gadsimtiem, un samērā daudz šajā programmā ir arī latviešu komponistu mūzika. Mēs spēlēsim gan atsevišķi kā kvintets, gan kopā ar Ilzi”.

Pūšaminstrumentu kvintets „The Sparkling 5” un ērģelniece Ilze Reine sestdien koncertēs Rīgas Svētā Jāņa baznīcā,

Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā savukārt Zvaigznes dienas koncertu sniegs baroka orķestris „Collegium Musicum Riga” un baroka koris diriģenta Māra Kupča vadībā, piedāvājot ieklausīties Latvijā ļoti reti atskaņotajā vācu komponista Samuela Šeidta mūzikā.

Diriģents Māris Kupčs ar savu baroka orķestri un kori ar milzīgu entuziasmu turpina pētīt un Latvijas klausītājiem celt priekšā mums maz zināmu, bet nozīmīgu baroka mūziku, un viens no tās autoriem neapšaubāmi ir arī 17.gadsimta vācu komponists Samuels Šeidts, Baha priekštecis, viens no izcilākajiem protestantu komponistiem, kura ietekme 17.gadsimtā spēcīgi bija jūtama arī Rīgas mūzikas dzīvē.

Māris Kupčs: „Viņš diemžēl arī Eiropā šobrīd ir visai maz zināms, kaut arī viņa ietekme bija ļoti liela. Arī Rīgā viņš ietekmēja jebkuru, kas te darbojās, viņš bija kā tāds patriarhs, un tāpēc mēs arī uzskatām, ka šī mūzika ir jāpopularizē."

Samuela Šeidta mūzika ir gaiša un augšupceļoša, neskatoties uz to, ka tapusi drūmajā, tā sauktajā 30 gadu kara laikā.

Zvaigznes dienas koncerts „Mūzika Viņam” sestdienas pēcpusdienā (pulksten 16.00) notiks Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, bet Samuela Šeidta mūzikas koncerts sestdienas vakarā (pulksten 20.00) – Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā. Ieeja abos koncertos ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti